<< Visi raksti

Gvineta Paltrova „Sava Tēva meita”

0

1584

Kristīne Somere @Yogi.lv @ 2014-10-21

„Kas notiek tad, ja ēdiens un tā pagatavošana ir kaut kas vairāk nekā tikai parasta pārtikas uzņemšana, kad tas kļūst par visu kopā – izklaidi, apsēstību un juteklisku baudu? Šajā mirklī katra maltīte, katra uzkoda, katrs brīdis, kad dalāmies ēdienā, var kļūt par svētkiem. ”

Tiešs un precīzs šīs grāmatas raksturojums! Kā izbaudīt dzīvi! Ne tikai gatavošanu un ēšanu, bet ik mirkli un spēt sajust to kā kopīga maltītes pagatavošana var satuvināt ģimeni un nostiprināt attiecības tajā.

Šī šķiet ir vienīgā pavārgrāmata, kuru patiešām var un gribas lasīt, turklāt to darot tu sajūties tā it kā skatītos autobiogrāfisku filmu par Gvinetas Paltrovas dzīvi.  Es to nosauktu par sava veida kulināro dienasgrāmatu, kurā ir apkopoti Gvinetas  un viņas ģimenes mīļākie ēdieni,  turklāt gandrīz katram no tiem līdzi nāk kāds stāsts. Aizraujošs, priecīgs vai gluži otrādi skumjš.  Te ir gan viņas tēva īpašā jogurtu pankūku recepte, gan meitas iecienītais dārzeņu burgers, gan mātes Lalo slavenie cepumi, vectēva Dannera mīļākie zemesriekstu sviesta cepumi gan vēl ļoti daudz Paltrovu ģimenes iecienītāko recepšu, kurām klāt pievienota informācija kādos gadījumos šis ēdiens visbiežāk ticis gatavots.

Grāmata sākās ar Gvinetas atmiņām par bērnību un attiecībām ar viņas tēvu, tajā varam iepazīties ar viņas bērnības fotogrāfijām un dažādu piedzīvojumu atstāstiem, noslēpumiem un dzīves brīnišķīgākiem notikumiem, kuri visi kaut kādā mērā ir saistīti ar ēšanu. Gvinetas attiecības ar tēvu, māti un saviem bērniem - šie stāsti būtu interesanti pat dzeltenās preses veidotājiem, taču vienkāršiem lasītājiem liek sajusties kā īpašiem, varētu pat teikt Gvinetas tuviniekiem, jo ne jau katru dienu tu vari izlasīt tik personiskas un intīmas lietas par Holivudas superzvaigzni.  Šī grāmata savā ziņā ir Gvinetas atgādinājums arī viņas faniem: „Es esmu tāda pati kā jūs!”

Šī grāmata ir ne tikai par to kā gatavot garšīgu un veselīgu maltīti, bet arī par to kā stiprināt attiecības ģimenē, kā caur ēdienu un ēšanu mēs varam satuvināties un rūpēties viens par otru.  Kā iesaistīt bērnus ēdiena gatavošanā, kā iemācīt viņiem iemīlēt gatavot un ēst veselīgu maltīti.

Grāmatā Gvineta sniedz arī padomus par to kādiem produktiem un garšvielām vienmēr ir jābūt virtuvē lai spētu pagatavot burvīgu maltīti, kā arī to ar kādiem produktiem mēs varam aizvietot receptēs iztrūkstošās sastāvdaļas.

 

Gvinetas ceļš uz veselīgu dzīvesveidu tāpat kā daudziem citiem sācies saskaroties ar slimību- kakla vēzi, kuru diagnosticēja viņas tēvam.  Meklējot veidus kā viņu dziedināt, Gvineta sāka interesējoties par  makrobiotisko pārtiku un apzināti izvēlēties tikai eko produktus, viņa pilnībā atteicās no piena produktiem, cukura, gaļas, alkoholiskiem dzērieniem un gluteīna, jo ticēja, ka tas dziedinās viņas tēvu.  Ar laiku, atskārstot līdzsvara nozīmi jebkurā jomā,  viņa atsāka lietot uzturā piena produktus, olas un putna gaļu. Arī šī pieredze ir aprakstīta šajā pavārgrāmatā, vedinot ikvienu no mums pārdomāt to, kas ir tas, ko mēs ēdam un kā mēs pēc tam jūtamies.

Vai zini kā pagatavot svaigu pastu? Nē? Šajā pavārgrāmatā uzzināsi ne tikai to, kā pagatavot pastu, bet arī kādas ierīces šim procesam ir nepieciešamas.

 Salāti, salātu mērces, zupas, burgeri, pasta, pamatēdieni, brokastu ēdieni, deserti un piedevas. Visa Paltrovu ģimenes ēdienkarte un mīļākie ēdieni ir apkopoti šajā grāmatā.

Man ļoti patika tas, ka šī grāmata runā ne tikai par ēdienu kā par veselības kultu, bet uzsver un izceļ tieši ģimeniskās vērtības un kopā būšanu.

Lielu daļu receptes Gvineta ir aizguvusi no dažādu restorānu pavāriem un laika gaitā šīs receptes adaptējusi, pārveidojusi un izmainījusi pēc savas gaumes. Viņa pati šobrīd patstāvīgi uzturas gan Anglijā, gan Amerikā, tāpēc ir iecienījusi gan vienas, gan otras valsts vietējos produktus. Šo faktu varētu arī minēt kā vienu no  pavārgrāmatas mīnusiem, jo dažas no šīm sastāvdaļām pie mums Latvijā nav tik viegli iegādāties. Tāpēc nākas pašiem likt lietā zināšanas un fantāziju, lai receptes adaptētu mūsu iespējām.

Pie katras receptes ir atrodamas piktogrammas: var sagatavot iepriekš; ātri pagatavojams; veģetāriešiem;  vegāniem; gatavojams vienā traukā un pielāgojams ēdiens; kas atvieglo šo recepšu lietošanu.

„Vissvarīgākā grāmatas Sava tēva meita atziņa ir: patiesu prieku var gūt radot, gatavojot un baudot lielisku ēdienu kopā ar cilvēkiem, kuri mums rūp. ”

Mans, šīs grāmatas recepšu Top 3

Kļavu sīrupā un Dižonas sinepēs cepti ziemas dārzeņi

  • 4 porcijas
  • Sagatavošanas laiks 10 minūtes
  • Kopējais gatavošanas laiks aptuveni 30minūtes

Sastāvdaļas

  • 3 ēdamkarotes kļavu sīrupa
  • 3 ēdamkarotes Dižonas sinepju
  • 3 ēdamkarotes ekstra virgin olīveļļas
  • ½ tējkarotes rupjā sāls
  • ½ tējkarotes svaigi maltu melno piparu
  • 1 liels saldais kartupelis, nomizots un sagriezts 7cm garos un 1cm platos salmiņos (kā frī kartupeļi)
  • 4 rāceņi, nomizoti un sagriezti 7cm garos un 1cm platos salmiņos (kā frī kartupeļi)
  • 4 burkāni, nomizoti un sagriezti 7cm garos un 1cm platos salmiņos (kā frī kartupeļi)

Pagatavošana

  • Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 220’C
  • Sajauciet kļavu sīrupu, Dižonas sinepes un olīveļļu, pieberiet sāli un piparus. Tad klājiet maisījumu uz cepampapīra loksnes un apviļājiet tajā dārzeņus. Pēc tam lieciet dārzeņus cepešpannā un cepiet, ik pa laikam apmaisot, aptuveni 25 minūtes, līdz tie ir kārdinoši brūni un viscaur izcepušies.

Lapu kāpostu (kale) čipsi

  • Daudzums 4 porcijas
  • Sagatavošanas laiks 2 minūtes
  • Kopējais gatavošanas laiks 15 minūtes

Sastāvdaļas

  • 1 liela buntīte lapu (kale) kāpostu (kāti izgriezti), lapas saplucinātas aptuveni 4cm lielos gabaliņos
  • 2 ēdamkarotes ekstra virgin olīveļļas
  • Rupjais sāls

Pagatavošana

  • Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200’C
  • Sajauciet lapu kāpostu gabaliņus ar olīveļļu un izklājiet tos pa divām cepampapīra loksnēm. Pārkaisiet ar rupjo sāli, lieciet cepeškrāsnī un cepiet 12-15 min. vai tik ilgi, līdz kāpostu gabaliņi mazliet apbrūnējuši un kļuvuši kraukšķīgi. Ēdiet tāpat kā kartupeļu čipsus.

 Pavlovas cepumi ar mellenēm

  • 8 porcijas
  • Sagatavošanas laiks 15 minūtes
  • Kopējais gatavošanas laiks – 2 stundas 30 minūtes

Sastāvdaļas

  • 4 olu baltumi
  • Šķipsniņā smalkā sāls
  • ½ tējkarotes baltā etiķa
  • ¾ glāzes + 2 ēdamkarotes granulētā cukura
  • 1 ēdamkarote kukurūzas miltu
  • ½ tējkarotes vaniļas ekstrakta
  • 1 glāze treknā saldā krējuma
  • 1 ½ glāzes svaigu melleņu + vēl pasniegšanai

Pagatavošana

  • Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180’C
  • Bļodā ielieciet olu baltumus, pieberiet sāli un pielejiet balto etiķi. Kuliet ar mikseri, līdz izveidojas mīkstas putas.
  • Citā bļodā samaisiet ¾ glāzes cukura un kukurūzas miltus, tad pakāpeniski (pa trešdaļai) pievienojiet sakultos olu baltumus, rūpīgi iekuļot katru olu baltuma porciju. Pēc tam pievienojiet vaniļas ekstraktu un kuliet, līdz izveidojas stingras putas.
  • Izklājiet cepešplāti ar cepampapīru. Ar ēdamkaroti olu baltumu masu lieciet un cepešplāts un izveidojiet 8 lielus aplīšus. Tiem vidū ar karoti iespiediet bedrīti. Cepiet 10 minūtes, tad samaziniet temperatūru līdz 90’C un cepiet vēl 1 stundu. Izslēdziet cepeškrāsni un atstājiet bezē plātī 1 stundu, lai tie atdziest. (iespiediet cepeškrāsns durvīs koka karoti).
  • Pa to laiku saputojiet saldo krējumu ar atlikušajām 2 ēdamkarotēm cukura. Mazā bļodiņā ar kartupeļu stampiņu vai karoti saspiediet ½ glāzes melleņu tā, lai izdalītos sula. Ja vēlaties, melleņu masu un arī atlikušās mellenes iecilājiet saputotā krējumā (melleņu masu varat arī pārliet bezē cepumiem un putukrējumam kā garnējumu). Vienmērīgi piepildiet bezē bedrītes ar putukrējumu un melleņu masu. Pēc tam garnējiet ar svaigām un sulīgām mellenēm un pasniedziet.

Vēl grāmatā atradīsiet recepti kartupeļu/ķiploku kūkai, karamelizētiem Briseles kāpostiem, jūras produktu ēdieniem un vēl ļoti daudz interesantu un vienkārši pagatavojamu recepšu, kas atvieglos ikdienu un iedvesmos jauniem kulināriem piedzīvojumiem.

Ēdiens un ēšana vienmēr ir bijis dzīves baudīšanas kults, un reizēm arī atkarība, jo kuram tad nepatīk garšīgi paēst? Kāpēc lai garšīgs nebūtu arī veselīgs, ātri un viegli pagatavojams?

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!