<< Visi raksti

6 garšas un to ietekme uz fizisko un psihisko veselību

0

2836

Guna Selecka @ 2014-12-30

Ājurvēdā ārstniecības augi ir enerģētiska zinātne. Augu īpašības iedala sistemātiski – pēc garšas, to elementiem, karsējošām un atvēsinošām darbībām, kā šis augs darbojas pēc gremošanas un katram augam atbilstošas īpašās darbības. Šis iedalījums atšķiras no mums tradicionāli pazīstamajiem, tomēr tas ļauj pazīt auga īpašības un to darbību organismā – attiecīgi tos piemērojot konstitūcijai, došu līdzsvarošanai un ārstēšanai.

Latvijā un arī citur pasaulē ir vairāk zināms savādāks augu iedalījums, kas, protams, nav sliktāks, bet ājurvēdiskais augu iedalījums palīdz tos ieraudzīt no cita skatu punkta, saprast kā darbojas augs uz organisma šūnām.  

Kā uz cilvēku iedarbojas garša? Kad mēs pirmo reizi mutē sajūtam ēdiena vai auga garšu, tā caur prana, dzīvības enerģiju, kas atrodas mutē, savienojas ar to dzīvības enerģiju, kas atrodas smadzenēs – tādejādi iedarbojoties uz nervu sistēmu. Garša stimulē nervus, pamodina garu un sajūtas. Iedarbojoties uz pranu, kas ir gremošanas sistēmā, tiek stimulēta gremošanas sulu izdale un stiprināts Agni – gremošanas uguns.

Garlaicīga, maz garšīga barība – kaut arī tā būs bagāta ar vitamīniem, nebūs nemaz tik noderīga mūsu ķermenim. Bez Agni stimulācijas nebūs īsta gremošanas spēka.

Katrai no 6 garšām ir noteikta ietekme uz katru došu, tās var iedaroties gan pastiprinot, gan arī pavājinot tās. Tādā veidā tām ir terapeitiska ietekme, ko var izmantot ikdienā gan pie vienkāršām kaitēm, gan arī nopietnākām. Bet, katrai garšai ir arī savs izņēmums, kam ir savādāka ietekme uz katru došu (par tām atsevišķi, pie katras garšas).

 

SALDS – DOD SPĒKU UN APMIERINĀTĪBU

Lielākā daļa mūsu pamat barības satur šo patīkami saldo garšu – graudaugi, kartupeļi, rīsi, makaroni, maize u.c. produkti. Šie produkti satur ogļhidrātus, kas savā struktūrā ir veidots no glikozes molekulām. Glikoze ir enerģijas avots mūsu šūnām. No ājurvēdas skatījuma (Charak Samhita XVI.43.) salda garša ir mūsu ķermeņa pamatgarša, tāpēc tā veicina visu mūsu audu augšanu, Ojas, iedarbojas nomierinoši uz pieciem sajūtu orgāniem un garu, dod spēku un labu ādas krāsu. Salds mazina dažādu toksīnu iedarbību mūsu organismā. Salds arī mazina slāpes un dedzināšanas sajūtu, kā arī veicina ādas un matu augšanu, ir labs balsij un enerģijai.

Diemžēl mūsdienās izplatīts ir rafinētais cukurs, no kura ājurvēda iesaka atturēties, jo tas mēdz taisni pārvietoties uz taukšūnām, ja to neizmanto uzreiz kā enerģijas avotu. Pārmērīgi lietota saldā garša veicina aptaukošanos, nogurumu, slinkumu, pārmērīgi daudz miegu, smaguma sajūtu, apetītes zudumu, gremošanas uguns samazināšanos, klepu, grūtu elpošanu, tūsku kājās, gļotu pārprodukciju un citām ar Kaphu saistītām slimībām. Kaphas došai atbilst arī saldās garšas īpašības  – eļļains, auksts un smags. Ja mēs esam ļoti mierīgi, daudz uzturamies slēgtās telpās un maz kustamies – saldā garša tikai veicinās šīs īpašības. Savukārt, ja mēs esam uztraukušies, noguruši vai emocionāli “uzvilkti”, mums parasti ir neapzināta vēlme pēc saldām garšām, jo tieši saldā garša palīdz mazināt Vata un Pitta došas.

Saldā garša piemērotāka ir Pittas un Vatas tipa cilvēkiem, bet Kaphas konstitūcijai vajadzētu no tās izvairīties!!!

Piemēri no augu pasaules – mandeles, dateles, fenhelis, kailās lakricas sakne, rozīnes, sezama sēklas, ārstniecības tauksakne, Adiantum capillus-veneris, ārstniecības alteja, spāņu ceļteka (plantago psyllium), Amerikas goba (Ulmus fulva), ārstniecības mugurene. Šo augu saldo iedarbību var pastiprināt tos gatavojot ar dabīgo cukuru, medu vai novārot pienā.

Izņēmums! Medus – lai gan tas ir salds pēc garšas, tas darbojas karsējoši un pastiprina Vata došu dēļ savas rūgtās piegaršas. Ieteikums – zināmā daudzumā medus ir iedarbīgs līdzeklis Kapha došai, lai palīdzētu svara zaudēšanā. Arī produkti kā kristālcukurs (Kandis), veci rīsi, veci kvieši, zaļās lēcas (Mung) ir izņēmumi un pieļaujami Kaphas konstitūcijai.

SĀĻŠ – VAIRO SLĀPES

Šī garša ir pārsvarā pieejama tikai koncentrētā veidā – galda sāls. Bet ar sāli ir jābūt uzmanīgiem, jo tas slēptā veidā ir sastopams daudzos mūsdienās pieejamos produktos. Mazās devās sāls ir vislabākais, jo pārspīlējot rodas slāpes un vairojas apetīte. No Charak Samhita XVI.43. senajiem rakstiem – „ Sāļš veicina gremošanu, atbrīvo gremošanas uguni, tas ir „griezošs”, „kodošs”, ass un plūstošs. Darbojas nomierinoši, izvadoši un atveroši. Sāļā garša veicina citu garšu izjūtu, palīdz veidoties siekalām, „apūdeņo” Kapha došu, attīra audus, padara visus orgānus ķermenī mīkstākus un dod ēdienam garšu. Sāļās garšas īpašības ir smags, eļļains un karsts. „

 Sālim piemīt īpašība organismā saistīt ūdeni. Sāļā garša pastiprina Pitta un Kapha došu, reducē Vata došu.

Ja sāls tiek lietots pārmērīgi – rodas Pittas došas traucējumi, asins sabiezēšanās, izraisa slāpju sajūtu, galvas reiboņus, dedzināšanas sajūtu. Pārmērīgi daudz lietots sāls pasliktina ādas infekciozo slimību gaitu, pastiprina saindēšanās simptomus, izraisa audzēju simptomu pastiprināšanos, mazina vīrieša spēku, traucē maņas orgānu spēku. Ja turpina sāls lietošanu pārmērīgi rodas slimības, kas saistītas ar asiņošanām, pārskābināšanu un gremošanas traucējumiem, iekaisīgām ādas slimībām, podagru u.c., galvenokārt Pittas slimībām.

Augu pasaulē sāļās garšas nav, jo tā pārsvarā ir minerālu izcelsmes garša. Lietojiet uzturā vairāk jūras, Himalaju rozā vai akmens sāli, kas papildus satur daudz vērtīgu ārstniecisku īpašību. Citi sāļi – Epsom sāls (īstais Anglijas sāls), brūnaļģes.   

Izņēmums! 1) Tamari – kas ir miso blakusprodukts, tā ir īpaši fermentēta 100% sojas mērce. Tamari neiedarbojas karsējoši, bet gan tieši otrādi – tā atvēsina un nesaista ūdeni ķermenī. 2) Akmens sāls – neiedarbojas slikti uz acīm, mazāk palielina Pitta došu.

SKĀBS – ROSINA APETĪTI

Skābas garšas pamatdoša ir Pitta – uguns elements. Tā pastiprina apetīti un gremošanas sulu izdali, ir arī karminitīva darbība. Skābā garša baro visu audu elementus, tai skaitā dzimumorgānus. Skābs veicina vielmaiņu, asinsriti un maņu orgānu darbību.

No senajiem rakstiem (Charak Samhita XVI.43.) – skābs uzlabo ēdiena garšu, iededzina gremošanas uguni, pavaira ķermeņa augu masu, atdzīvina ķermeni, pamodina garu, piešķir maņām stingrību, vairo spēkus, mazina zarnu pūšanos, piešķir sirdij apmierinātības sajūtu, veicina siekalu un gļotu plūsmu. Pēc īpašībām skābs ir viegls, karsts un mitrs.

Arī šai garšai galvenais ir daudzums, jo pārmērīgi daudz skābes pieskābina organismu. Ja skābu lieto pārmērīgi – veicina slāpes, Pitta došas traucējumus, kā arī toksīnu uzkrāšanos asinīs. Var rasties dedzināšanas sajūta kaklā, krūtīs un sirds rajonā.

Daudzi uztura produkti, kas sākotnēji mutē negaršo skābi (piemēram gaļa, graudaugi un piena produkti), organismā pārstrādājoties veido skābus vielmaiņas galaproduktus. Tāpēc arī šos produktus jālieto ar apdomu.

Skābi ārstniecības augi pārsvarā nāk no dažādu augu skābju kombinācijām –citrons, vilkogas, avenes, mežrožu augi u.c. Skābās īpašības augā var pastiprināt caur to, ka tiek veidota alkohola tinktūra vai vīns.

Skābā garša pastiprina Pitta un Kapha došu, reducē Vata došu.

Izņēmums! Amalaki (Amla) un Granātābols – lai gan tiem ir skāba garša, organismā to darbība ir salda.

ASS – „IEKUSTINA” GREMOŠANAS UGUNI

Senajos rakstos ir teikts, ka asa garša attīra mutes dobumu, atbrīvo gremošanas uguni, attīra ēdienu, veicina asaru izdalīšanos un mūsu maņām nodrošina skaidrības izjūtu. Šī garša efektīvi iedarbojas uz slimībām, kas ir saistītas ar zarnu kūtrumu, pārmērīga šķidruma veidošanos organismā kā arī veicina eļļainu, smagu un lipīgu toksīnu izvadi. Ass ēdieniem piedod garšu, mazina niezi, nogalina visus tārpus, „iekustina” asins riti.

Piemēri no augiem: garšu nosaka galvenokārt dažādas aromātiskās eļļas, kuras bieži tiek izmantotas  kā garšvielas: asafetīdas (sveķi), baziliks, krustnagliņas, lauru lapas, asie pākšu pipari, kanēlis, romiešu ķimenes, mārrutks, sinepes, oregāno (raudene), kardamons, kajannas pipars, eikalipts, ingvers, piparmētra, rozmarīns.

Izņēmums! Garais pipars (Piper longums), ingvers, ķiploks.

RŪGTS- ATINDĒ

No senajiem rakstiem teikts, ka, lai gan rūgta garša pati par sevi labi negaršo, tā atgriež garšas izjūtas. Darbojas atindējoši, antibakteriāli, antiparazitāri. Rūgta garša mazina galvas reiboņus, dedzināšanas sajūtu, niezi, iekaisīgas ādas slimības un slāpes. Šī garša uzlabo ādas un muskuļu tonusu. Rūgts samazina temperatūru, atbrīvo gremošanas uguni, veicina toksīnu izvadīšanu no organisma, palīdz reducēt tauku daudzumu, kā arī toksīnus taukos, kaulu smadzenēs un limfātiskajā sistēmā, sviedros, urīnā, vēdera izejā. Rūgts palīdz mazināt Kapha un Pitta došu, palielina Vata došu. Pēc savām īpašībām rūgts ir sauss, auksts un viegls.

Rūgtu garšu satur daudzi salāti, dārzeņi un ārstniecības augi. Rūgtvielas veicina žults izdalīšanos un aknu darbību (Atindēšana!), veicina labāku gremošanu un kopumā iedarbojas atindējoši un attīroši.

Rūgta garša darbojas atūdeņojoši, tāpēc tā samazina siekalu daudzumu un apetīti. Piemēri – pienene, nātres, tīruma kosa, kliņģerītes, rabarberi, Aloe vera, Kalmes sakne, galgants, eihināceja.

Ja rūgto garšu lieto pārāk daudz, tas veicina ķermenī sausumu, raupjumu, audu elementu reducēšanos. Rūgts veicina audu sieniņu raupjumu, mazina spēku, veicina strauju svarā krišanos, nogurumu, galvas reiboņus, sausumu mutē un citas ar Vatas problemātiku saistītās slimības.

Izņēmums! Kurkuma – neiedarbojas atvēsinoši, bet gan karsējoši.

SAVELKOŠS – IZKALTĒ

Savelkošā garša iedarbojas nomierinoši, mazina caureju, palīdz dziedināt locītavas, mazina iekaisuma procesus brūcē, tā ir sausa un stiprinoša garša. Tiek mazināta Kapha un Pitta doša, tādejādi mazinot asiņošanu. Savelkošā garša veicina ķermeņa šķidruma absorbciju un pēc sava rakstura ir sausa, atvēsinoša un viegla.

Ja savelkošu garšu lieto par daudz, tā veicina sausumu ķermenī, sāpes sirdī, aizcietējumus, pavājina balsi, aizblīvē ķermeņa kanālus, padara ādu tumšu un veicina ātrākus novecošanas procesus. Pārsvarā tiek veicinātas Vatas tipa slimības, kā aizcietējumi, vēdera pūšanās, spazmas u.c.

Šī savelkošā garša ārstniecības augos ir bieži sastopama, bet tai nav tik ļoti būtiska terapeitiska nozīme, jo pārsvarā šo garšu izmanto simptomātiskiem nolūkiem. Piemēri – Salbei, asinszāle, kazeņu un aveņu lapas, ozola miza. Arī pārtikā ir sastopama savelkošā garša – kāpostos, ābolos, dažādās ogās u.c.

Izņēmums – granātābols, kas ir salds. 

GARŠAS UN SAJŪTAS

Jūtām arī ir sava individuālā garša un arī tās iedarbojas uz mūsu ķermeni tāpat kā garšas, ko mēs uzņemam caur muti. Ir rūgtas sajūtas, kā – raizes, sirdssāpes; savelkošas sajūtas – bailes, kas pasliktina Vatas stāvokli. Ir arī skābas domas, kā – greizsirdība, vai arī asas sajūtas kā dusmas un niknums, kas pasliktina Pitta stāvokli. Tālāk ir arī, protams, saldā garša, kas ir vēlme pēc piederēšanas, mīlestības, savukārt sāļā garša – alkatīgums un kāre, kas pasliktina Kaphas došu.

Sajūtām var būt tā pati iedarbība uz ķermeni kā nepareizam ēdienam, zālēm, alkoholam vai dažādām infekcijām. Šī iemesla dēļ ājurvēda ārstē arī Psihi (tam ir speciāla nozare). Ar psihosomātikas zinātnes palīdzību mēs varam izmantot ārstniecības augus, lai ietekmētu negatīvus psihiskos stāvokļus, kā arī iedarboties uz emocionālām problēmām.

KOPĀ SAVENOTĀS GARŠAS

Ārstnieciskie augi reti kad satur tikai vienu garšu, biežāk kāda no tām ir pārsvarā citām, šeit minēti tikai daži piemēri.  

Salds un ass – kanēlis, fenhelis, ingvers un sīpols. Šāda veida augi ir īpaši labi Vata došai.

Salds un savelkošs – ārstniecības tauksakne, lotuss, baltā ūdensroze, gludā goba. Šie augi ir ļoti labi Pitta doša un tās slimībām, bet šie augi ir arī grūti sagremojami.

Salds un rūgts – nav bieža kombinācija, sastopams lakricas saknē. Šie augi ir īpaši labi Pittas konstitūcijai.

Salds un skābs – pārsvarā sastopams dažādos augļos, piemēram apelsīnos, mandarīnos u.c. Šī kombinācija ir laba Vattas konstitūcijai.

Ass un rūgts – citronzāle, vermuts, izops, eihināceja, rozmarīns. Šiem augiem ir spēcīga iedarbība uz Kapha došu.

Amalaki – jeb Amla – satur visas 5 (izņemot sāļu) garšas. Tas iedarbojas atvēsinoši, samazina Pitta un Vata došu un ir viens no labākajiem tonizējošiem augiem ājūrvēdā.

Autore Dr. Guna Selecka, Ajūrvēdas un Jogas veselības centrs -  Triguna. 

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!