<< Visi raksti

Agni (gremošanas uguns) un tās uzlabošana ar garšvielām

0

1338

Guna Selecka @ 2015-01-07

Agni ir metabolisma pamatprincips ājūrvēdā, pēc definīcijas tas ir termisks princips, kas pārveido barību mūsu organisma audos.

No ājurvēdas skatījuma ķermeņa veselību nodrošina mūsu bioloģiskais uguns, ko sanskritā dēvē par Agni. Agni nav tikai simbols gremošanas ugunij, bet tas apzīmē arī to uguni, kas ir visai dzīvībai par pamatu, kas iedarbojas uz visu Visumu. Agni nav tikai cilvēkam, tas ir sastopams visā dabā – arī augos ir process – fotosintēze, kur tiek izmantots šis uguns.

Ja ķermenī Agni spēks ir pavājināts, barība ko mēs uzņemam netiek pienācīgi sagremota un veidojas dažāda veida toksīni. Galvenokārt tādi, kas veidojas no nesagremotā ēdiena (ājurvēdā to sauc par Ama) – kas veicina daudzu slimību rašanos.

Ārstniecības augi spēj savējo Agni, tā spējas sagremot saules gaismu un būt dzīviem, pārnest arī uz cilvēka ķermeni. Tie stiprina mūsu gremošanas spēku un palīdz sagremot dažādas vielas, ko normāli mēs nespējam sagremot. Augu Agni baro mūsējo Agni.

Ārstnieciskos augus var izmantot Agni stiprināšanai un imunitātes uzlabošanai, stiprinot arī mūsu auru – kas ir mūsu Agni „atspīdums”.

Ājurvēdā izšķir dažādus Agni veidus, kurā katram ir sava noteiktā funkcija. Šiem Agni darbojoties harmoniski un pareizi, ķermenis paliek vesels. Tomēr dažādi faktori var nomākt kāda Agni darbību.

Tabulā attēloti galvenie AGNI VEIDI

Agni veidi

Funkcijas

Jātharagni (centrālā uguns)

Pirmais kontakts ar barību, barības sagremošana, citu Agni kontrole

5 Bhūtagani (5 elementi)

Darbs pēc gremošanas, barības putriņas sadalīšana elementos (ēteris, gaiss, ūdens, uguns, zeme)

7 Dhātvagni (audu uguns)

Atbild par vielmaiņu, dhatvagni pārvērš vielumaiņas produktus substancēs, ko tālāk izmanto dhatu jaunu substanču radīšanai

AGNI STĀVOKĻI

Samāgni (izlīdzināts)

Harmonisks, ne par stipru, ne par vāju. Veselīga barība tiek sagremota normālā laikā

Visamāgni (nevienmērīgs)

Veselīga pārtika reizēm tiek sagremota labi, reizēm slikti

Mandāgni (lēns, letarģisks, vājš)

Agni darbojas par vāju, lai ga barība ir veselīga un pārdomāta, gremošana ir kūtra vai barība tiek slikti sagremota. Simptomi: smaguma sajūta, apetītes trūkums, atraugas. Mandāgni veido amu – vielumaiņas pusgatavu starpproduktu, ko ķermenis nevar izmantot.

Tikšnāgni (stiprs, penterējošs)

Agni strādā par stipru. Barība tiek labi pārstrādāta neatkarīgi no kvalitātes un daudzuma. Agni hiperfunkcijas – dhatu samazināšanās.

 

IETEIKUMI AGNI UZLABOŠANAI

  • Ēst mazos daudzumos
  • Labi sagremot un bagātināt ar siekalām
  • Atslodzes diena – reizi nedēļā.
  • Izvairīties no aukstas un sausas barības
  • No rīta izdzert 1-2 krūzes ingvera ūdens
  • 10 minūtes pirms smagas ēdienreizes izdzert Agni veicinošu dzērienu vai apēst ingvera šķēli (Vata + sāls)
  • Svaigs koriandrs ar pēterīļiem  + mazliet melnie pipari stiprina agni
  • Sauna un svīšana (fiziskas nodarbes)

AGNI DZĒRIENS

60 ml ūdens

1 tējkarote kjumina sēklu

1 liela sķēle ingvera

4-5 melnie pipari

Naža gals sāls

Naža gals cukurs

Vata – pielikt klāt 2 krustnagliņas un ½ tējk. Bazilika

Pitta – pielikt klāt ½ tējk. Fenheļa un ½ tējk.  Koriandra

Kapha – pielikt klāt 1 tējk. Bochkornkleesamen un ½ bazilika

Visu sajaukt kopā un 5-10 min. Vārīt. Dzert 10 min. pirms ēšanas -  siltu, maziem malkiem.

 Autore Guna Selecka, www.triguna.lv

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!