<< Visi raksti

Priežu pumpuri

0

1085

Zeltīte Kaviere @ 2016-03-28

Pumpuri ir augu vērtīgo vielu koncentrāts, tādēļ nepieciešams mazāks apjoms, nekā lietojot pašus augus. Visos pumpuros ir daudz C vitamīna un arī K vitamīna, kas ir svarīgs asinsradei un normāla hemoglobīna līmeņa nodrošināšanai. K vitamīns arī palīdz organismā uzsūkties C vitamīnam. Piemēram, nātrēs ir gan C, gan K vitamīns un arī dzelzs. Šī ir ideāla kombinācija, kas ļauj visiem elementiem optimāli uzsūkties organismā. Tāpēc arī nātres, līdzīgi kā pumpuri, ir ļoti iedarbīgs līdzeklis. Pumpuri satur A un E vitamīnus, kas nepieciešami redzei un smadzeņu darbībai.

Priežu pumpuri ir bagāti ar ēteriskajām eļļām un terpēniem, kas ir sveķu sastāvā. Šīs vielas noņem sāpes, stiprina asinsvadus, kā arī darbojas kā antiseptiķis. Pumpuriem ir gan žulti dzenoša, gan urīndzenoša iedarbība, kas būtiski palīdz vielmaiņas un normāla asinsspiediena nodrošināšanā. Piemēram, pumpuri palīdz novērst dedzināšanas sajūtu vēderā, veicinot žults izdalīšanos. Bieži vien kuņģī nav paaugstināts skābes līmenis, bet nepietiek žults, kas neitralizē skābi. Visi pumpuri veicina aknu un aizkuņģa dziedzera darbību. Tā kā ādas slimības liecina par aknu darbības problēmām, pumpurus var efektīvi izmantot ādas slimību ārstēšanai.

Priežu pumpuri

Jebkurus pumpurus vāc jaunā mēnesī. Priežu pumpurus pēc novākšanas vajag apžāvēt apmēram dienu, pirms likt burkā, un apliet ar medu. Var izmantot arī cukuru. Uz simt gramiem pumpuru liek 200 gramus medus vai cukura. Šāds maisījums labi glabājas un lietojams līdz pat nākamajam pavasarim. Gatavojot pumpurus ar medu, cukuru, kā arī eļļas izvilkumā vai tinktūrā, nedrīkst likt tos pilnu burku, jo pumpuri piebriest. Lielākus pumpurus var sagriezt vai samalt, lai labāk ievelkas.

Priežu pumpurus ēšanai var arī savārīt cukura sīrupā. Tikai jārēķinās, ka gatavošanai izmantotais katliņš citiem nolūkiem nederēs, jo uz tā veidosies sveķu nosēdumi.

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!