<< Visi raksti

8 produkti, kurus mēs ēdam nepareizi

0

2533

yogi.lv @ 2015-01-03

Pārtika ir galvenais enerģijas iegūšanas veids organismam, tāpēc tai ir jābūt ne tikai garšīgai, bet arī veselīgai. Reizēm mēs liedzam savam organismam lielu daļu vitamīnu tikai tāpēc, ka nepareizi uzglabājam vai gatavojam pārtikas produktus. Par laimi, mēs varam to mainīt. 

KIVI 

Ja Jūs lietojam kivi tikai bez mizas, tad pieļaujat lielu kļūdu, jo tieši mizā ir 3 reizes vairāk antioksidantu, kā mīkstumā. Šis auglis ir jāēd tāds kāds tas ir, ar visu mizu. Vēl viens papildus bonuss – izrādās, kivi novērš sirmu matu parādīšanos.

 

KANĒLIS 

Šo garšvielu mēs izmantojam daudz par maz. Vairumā gadījumu to pievieno kafijai un desertiem, bet velti, jo kanēlis ne tikai stimulē smadzeņu darbību, bet arī uzlabo asinsriti un normalizē cukura līmeni asinīs. Tāpēc kanēli iesaka lietot it visur, pievieno brokastu putrai, tējai, karstam ūdenim un pat kā garšvielu zivs un gaļas ēdieniem.

 

TĒJA

Nav jāņem piemērs no angļiem, respektīvi, nevajadzētu dzert tēju ar pienu. Pirmkārt, piens nomāc īsto tējas garšu un smaržu, otrkārt – tas ir arī kaitīgi veselībai. Melnajā tējā, piemēram, ir liels vērtīgo antioksidantu skaits, kuri pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, taču sajaucot tēju ar pienu, šīs labās īpašības tiek zaudētas. Pievienojot pienu zaļajai tējai, olbaltumvielas sajaucas ar teaflavīnu un rezultātā izveidojas grūti uzsūcams savienojums. Teaflavīns spēj “sadedzināt” taukus, nogalina baktērijas, palīdz cīņā ar akni, palielina asinsvadu elastību, un ir antioksidantisks. Nogalinot šo visu ar pienu, variet negaidīt visus augstāk minētos efektus. Turklāt arī pašā pienā, pielejot to tējai, samazinās olbaltumvielas saturs.

TOMĀTI

Neskatoties uz to, ka svaigi tomāti ir ļoti garšīgi, tos vēlams ēst vien sautētā veidā. Lieta tāda, ka tomātos ir likopīns – stiprs antioksidants, kas samazina insulta, vēža un sirds un asinsvadu sistēmas slimības risku.  Vislabāk likopīns uzsūcas organismā no nedaudz uz uguns tvaicētiem tomātiem. Pētnieki apgalvo, - ja tomātus gatavo augstā temperatūrā, jau pēc divām minūtēm tajos likopīns būs par trešdaļu vairāk kā neapstrādātos augļos. Bet, ja tomāti tiek vārīti 15 minūtes, vielas koncentrācija paaugstināsies 1,5 reizi.

 

BURKĀNI

Visiem zināms, ka burkānos ir daudz karotīna, kurš ne tikai uzlabo imūnsistēmas darbību un uzlabo redzi, bet arī aizsargā organismu no novecošanas, sirds slimībām un vēža. Izrādās, ka karotīns uzsūcas no tvaicētiem burkāniem 5 reizes labāk kā no svaigiem.  Tāpat vārīti burkāni labāk pārstrādājas organismā, kas ir labi tiem cilvēkiem, kuriem ir gremošanas sistēmas  problēmas.

 

ĶIRBIS

Vēl viens produkts, kuru nevajadzētu atdalīt no mizas. Ķirbī ēdams ir pilnīgi viss, pat tā cietā un biezā miza, kas ir pilna ar vērtīgiem elementiem. Kā piemēram, cinks- ādas un nagu skaistuma un veselības avots. Turklāt mizā ir arī karotīns, kurš aizsargā mūsu sirdi un samazina onkoloģisko saslimšanu risku.

 

BROKOĻI

Nevajag vārīt brokoļus ūdenī, jo tā tiek iznīcināts C vitamīns. Vislabāk ir brokoļus tvaicēt, tā visi vitamīni saglabāsies. Turklāt, ēdama ir ne tikai zieda daļa, bet arī kāti, jo tajā ir daudz vairāk vitamīna A, C, K un arī citi organismam noderīgi vitamīni -  fosfors, cinks, magnijs, kālijs, mangāns, varš.

 

AUZU PĀRSLAS

 Mēs jau no bērnības dzirdam, cik labi un veselīgi ir vārīt auzu pārslas ūdenī, taču tagad arvien vairāk dietologi iesaka auzu pārslas vārīt tieši pienā, bet cukura vietā pievienot ogas un riekstus. Tieši tāda putra apmānīs organismu, noslāpējot izsalkuma sajūtu uz ilgu laiku un Jūs iegūsiet mundrumu un enerģiju visai dienai.

 

Avots: econet.ru

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!