<< Visi raksti

Dabiski produkti un veselīgs ēdiens

0

1588

Arnis Siliņš @ Yogi.lv @ 2014-07-17

Statistika rāda, ka veģetārieši retāk cieš no sirdslēkmēm, triekas, nieru slimībām un vēža; viņu izturība pret slimībām ir augstāka; veģetārieši mazāk cieš no liekā svara. Augļu, dārzeņu, sēklu, graudaugu, riekstu izvēle ir milzīga, un ēdiens var tikt pagatavots neskaitāmos veidos, dažādām garšas izjūtām un gaumēm. 

Lai ķermenis būtu vesels, Jūsu diētai jāsatur katrs elements, kas parādīts zemāk dotajā tabulā, kā arī ūdens. Ogļhidrāti un tauki dod enerģiju, proteīni, vitamīni un minerālvielas ir svarīgi ķermeni veidojoši elementi. Katram cilvēkam atkarībā no viņa dzīvesveida noteiktie daudzumi var nedaudz mainīties. Aktīviem cilvēkiem vairāk vajag ogļhidrātus un taukus, bērniem un sievietēm stāvoklī- vairāk proteīna un kalcija.

Ēdiena uzturvērtību tabula

Na – nātrijs
K – kālijs
Ca – kalcijs
Mg – magnijs
P – fosfors
S – sērs
Cl – hlorīds

Šajā tabulā iespējamas dažas neprecizitātes, nepieciešama salīdzināšana ar citiem datu avotiem.

Produkti

(100 g)

Olbaltum-

vielas

(g)

Ogļhidrāti (g)

Tauki (g)

Minerālvielas

(vairāk kā 10 mg)

Vitamīni (vairāk kā 10 mg)

Āboli

Banāni

Apelsīni

0,3

0,7

0,6

11,9

11,4

6,2

-

0,2

-

K

K Mg P Cl

K Ca Mg P

A

B

A C

Kāposti (svaigi)

Kartupeļi (cepti)

Tomāti

1,9

2,6

0,9

3,8

 25.0

 2,8

-

 0,1

-

K Ca Mg P

K Mg P S Cl

K Mg P S Cl

B C

B C

A B C

Lēcas

Zirņi

7,6

5,8

17,0

10,6

0,5

0,4

Na K Ca Mg P S

K Ca Mg P S Cl

B

A B C

Pilngraudu maize

Makaroni

Rīsi

0,7

4,2

2,2

41,8

26,0

29,6

2,7

0,3

0,3

Na K Ca Mg P S Cl

K Mg P S Cl

K P S

B

-

B

Sviests

Čedara siers

Piens

Jogurts

0,4

26,0

3,3

5,0

-

-

4,7

6,2

82,0

33,5

3,8

1,0

Na K Ca P Cl

Na K Ca Mg P S Cl

Na K Ca Mg P S Cl

Na K Ca Mg P Cl

A

A

A

Mandeļu rieksti

16,9

4,3

53,5

K Ca Mg P S

A B

Margarīns (veģetārs)

0,1

0,1

81,0

Na P S Cl

-

Medus

0,4

76,4

-

Na K P Cl

-

Tas, ka nelietojot uzturā gaļu, varētu trūkt olbaltumvielas, ir galvenais gaļas ēdāju aizspriedums pret veģetāru uzturu. Ironiski, taču izrādās, ka gaļas lietotāji izvēlas sliktākās kvalitātes olbaltumvielas – tādas, kuras ir mirušas vai mirstošas. Mēs esam līdzīgi dzīvniekiem un varam tāpat kā zālēdāji dzīvnieki saņemt olbaltumvielas no augu valsts. Dzīvnieku proteīns satur par daudz urīnskābes, ar kurām aknas netiek galā; dažas tiek izvadītas, bet atlikušās nogulsnējas locītavās, radot stīvumu un artrīta problēmas. Rieksti, piena produkti, spirulina (jūras aļģes) un lēcas – īpaši sojas pupiņas, sojas piens – piegādā organismam augstas kvalitātes olbaltumvielas. Rietumnieki bieži vien pārspīlē ar vajadzību pēc olbaltumvielām un uzņem tās vairāk kā nepieciešams. Patiesībā nesakrīt dažu zinātnieku noteiktais olbaltumvielu daudzums dienai ar patiešām organismam nepieciešamo dienas devu. Pasaules Veselības Organizācija iesaka dienā 25 – 50 gramus olbaltumvielu, lai uzturētu ķermeni veselu.

Daudz svarīgāk par patērēto olbaltumvielu kvantitāti ir kvalitāte. Olbaltumvielas tiek veidotas no aminoskābēm, no kurām dažas ķermenis sintezē pats, bet dažas noteikti jāiekļauj ēdienkartē. Atslēga, labi sabalansētam aminoskābju saturam uzturā, ir papildus produktu kombinācija. Veģetārietim, lai no ēdiena iegūtu maksimālu labumu, ir jāgatavo pareizi kombinēti olbaltumvielu ēdieni. Dažas kombinācijas ir:
a) graudaugi (pilngraudu maize, rīsi utt.) ar pākšaugiem (pupiņas, zirņi, lēcas)
b) graudaugi ar piena produktiem
c) sēklas (sezama vai saules puķu) ar pākšaugiem.
Trīs klasiski piemēri ir graudaugi ar pienu, maize ar sieru, rīsi ar pupiņām. Maltītes, kas gatavotas pēc augstāk minētiem 3 principiem, dod ķermenim visas nepieciešamās olbaltumvielas (tātad aminoskābes arī, A.S.).

Tauki un šķiedrvielas
Ja trūkst diētisko šķiedru, kuras satur neapstrādāta augu valsts barība, tas noved pie dažādiem sarežģījumiem zarnu darbībā. Pētījumi Anglijā parādījuši, ka veģetārieši lieto uzturā divreiz vairāk šķiedru nekā gaļas ēdāji. Viņi uzņem arī mazāk tauku, un tie ir polinepiesātinātie, nevis piesātinātie dzīvnieku tauki, kuri paaugstina holesterīna līmeni asinīs.

No angļu val. tulkojis A. Siliņš ar jogas studentu grupas palīdzību.

 

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!