<< Visi raksti

Ēd dziedinot sevi!

0

1732

Evija Blūmentāle @ 2015-01-04

Savas ēdienreizes mēs varam padarīt par patīkamām un dziedinošām nodarbēm vai arī tieši otrādi. Katram ir izveidojušies ēšanas paradumi, un jūs daudz varat līdzēt savai veselībai nedaudz tos pamainot un sekojot, kas un kā nokļūst jūsu mutē.

Daudziem no mums barības uzņemšana ir tik pat strauja un ātra, kā visa pārējā dzīve. Cilvēks pat var palikt apjucis un neapmierināts, kad pienāk ēdienreize, jo tad ir nedaudz jāapstājas.

Ja tu esi dusmīgs, neapmierināts, depresīvs vai arī, ja kāds tevi traucē, kamēr tu ēd, tavs ķermenis nevarēs kārtīgi sagremot ēdienu, un tu neuzņemsi vajadzīgās barības vielas savam ķermenim. Ja bieži ēdam restorānā, kārtojot biznesa lietas, vai ēdam, skatoties televizoru, vai arī darām ko citu, kas nav īpaši patīkams vai iedvesmojošs, jāmācās ir pārslēgties uz sevi, uz mieru. Ar nelielu apzinātu piepūli tu vari mainīt ēšanas paradumus un padarīt savas ēdienreizes par patīkamām un dziedinošām nodarbēm.

NOSKAŅOŠANĀS MALTĪTEI - LŪGŠANA
Viens no viediem, kā noskaņoties un sagatavoties ēšanai, ir pirms tam uztaisīt pāris dziļas elpas. Vēl viens vieds, kas ļaus mums apzināti uzsākt maltīti, ir skaitīt lūgšanas. Kad mēs ar lūgšanām svētām savu maltīti, mēs paužam cieņu Dieva klātbūtnei, kas ir it visur. Mēs varam skaitīt lūgšanas vai pateicību dažādos viedos, bet tas mums atgādinās, ka ēdiens ir dāvana no mūsu Radītāja. Daudzās kultūrās, mācībās un reliģijās ir līdzīgas tehnikas.

Vienalga, kādā veidā tu to dari, ar pateicību un lūgšanām tu atver savu sirdi, pozitīvi noskaņojies un tas padarīs patīkamāku tavu ēdienreizi, ēdiens tiks labāk pārstrādāts un tu uzņemsi vairāk sev nepieciešamās barības vielas. Daži piemēri lūgšanai un pateicībai:

KRISTIEŠI:
Svētī, Kungs, mūs un šīs Tavas dāvanas, ko no Tavas žēlastības saņemam, un māci mūs dalīties mīlestības maizē. Caur Jēzu Kristu, mūsu Kungu.

BUDISTI:
Ar pirmo kumosu es apsolu praktizēt laipnību,
Ar otro- es apsolu mazināt ciešanas citiem,
Ar trešo- apsolu redzēt svešu prieku kā savu,
Ar ceturto- es apsolu mācīties nosvērtību un atbrīvoties no pieķeršanās.

PATEICĪBA:
Mēs sakām paldies Tev, Dievs, par labu pārtiku. Un esam pateicīgi tiem, kas to pagatavojuši, un draugiem, ar kuriem mēs varam dalīties.

No mežiem un straumēm, no kalniem, laukiem un ražīgās zemes es tagad baudu Dievišķo enerģiju, un tā man dos veselību, spēku un enerģiju.

ĒŠANAS PROCESS  – LĒNS, NESTEIDZĪGS 
Tagad, kad esam iesvētījuši savu ēdienu, varam sākt ēst. Ēd ar baudu, lēni- paturi ēdienu nedaudz mutē, izjūti ēdiena garšu, lai izdalītos siekalas.  Ļoti svarīgi ir ēdienu kārtīgi sakošļāt, jo tieši mute sākas ēdiena pārstrādes process. Jogas terapijā un ķīniešu medicīnā ir ietiecams ēdienu sakošļāt līdz tas pilnībā pārvēršas par šķidru masu. Centies ēst klusumā, tava gremošanas sistēma funkcionēs daudz labāk. Pavēro, kāda ir atšķirība, ēdot apzināti un novērtējot ēdienu kā brīnišķīgu dāvanu.

ĒDIENA IZVĒLE SĀKAS TAVĀ PRĀTĀ
Patiesībā dziedināšana ar ēdienu sākās pirms mēs to liekam uz galda. Šis process sākas ar to, kad mēs iepērkamies un apdomājam, kāda pārtika mums ir nepieciešama. Izvēlē sākas tavā prātā, tādēļ, ja ir laiks, apdomā, izbaudi un priecīgu prātu sagādā to, ko liksi galdā. Pašu ēdienu centies gatavot ar labu noskaņojumu, piemēram, dziedot vai klausoties kādu pacilājošu dziesmu. Šādā viedā pavārs būs ielicis savu svētību, mīlestību ēdienā.

Apzināta iepirkšanās, prieka pilna gatavošana un mierīga ēdiena baudīšana ļaus katru ēdienreizi pārvērst par dziedinošu un patīkamu nodarbi, kas tevi dziedinās un uzlabos veselību bez zālēm un vitamīniem. Nedaudz atvēlot laiku procesam, no kā ir atkarīga mūsu dzīves kvalitāte, mēs būtiski varam ietekmēt savu labsajūtu un veselību, jo saka, „mēs esam tas, ko mēs ēdam”. Un ja mēs svētīsim un būsim pateicīgi ēdienam, kuru apzināti būsim izvēlējušies un ar prieku gatavojuši, tad mēs būsim veseli, priecīgi un svētīti.

Autore Evija Blūmentāle, Kundal.lv

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!