<< Visi raksti

Kā notīrīt granātābolu bez šmuces ?

0

2210

Kristīne Somere @Yogi.lv @ 2014-11-27

Ziema ir laiks, kad mūsu Latvija daba nelutina ar svaigiem augļiem un dārzeņiem, tāpēc nākas izbaudīt citu zemju labumus un baudīt to, kas saglabājies no vasaras mūsu saldētavās. Granātābols ir viens no retajiem augļiem manā ziemas ēdienkartē.

Lai arī tagad šis ir mans ziemas auglis nr.1., manas pirmās attiecības ar šo augli, agrā bērnībā, nebija veiksmīgas. Lielā šmuce, kura bija dziļi iespiedusies man atmiņā, atturēja mani no našķošanās ar šo brīnišķīgo augli vēl daudzus gadus, jo pat brīnišķīgā garša nešķita tā vērta, lai atkal mēģinātu pamieloties ar granātābolu. Par to, ka varētu spiest sulu un kā to izdarīt man nebija ne jausmas. Tā tas bija līdz brīdim, kad atklāju svaigi spiestu granātābolu sulu Nepālas galvaspilsētas Kathmandu tirdziņā. Kas tā bija par garšu! Ko tādu nav iespējams atkārtot, nemaz nerunājot par to sulu, ko varam nopirkt pie mums lielveikalos. Kā diena pret nakti! Tāpēc es nolēmu -  sulu spiežu pati! Taču tas notika tikai vairākus gadus pēc manas pirmās viesošanās Kathmandu.

Raugoties no veselības viedokļa, mana personiskā pieredze liecina, ka tieši svaigi spiesta granātābolu sula ir visefektīvākais veids, kā paaugstināt hemoglobīna līmeni asinīs un izārstēt anēmiju. Esmu ar šo problēmu cīnījusies jau no bērnības, tāpēc esmu ļoti priecīga, ka ir atradies ļoti garšīgs aizvietotājs biešu sulai.

Hemoglobīna paaugstinājums nav vienīgais ieguvums. Granātāboli satur ļoti daudz antioksidantu, uzlabo sirds veselību un tos iesaka diabētiķiem.

Katrs granātābols sastāv no simtiem mazu sēkliņu, kurām apkārt ir sulīgs augļa mīkstums. Tās kopā satur balta, papīra biezuma membrāna, kura pēc garšas ir rūgta un kuru parasti neēd. Tāpat kā mizu. Taču granātābola cieto mizu lieliski var izmantot kā ķermeņa skrubi.

Ēst vai neēst sēkliņas ir gaumes un garšas jautājums, ir tādi, kas ēd granātābolu ar visām sēkliņām, ir tādi, kas sēkliņas uzturā nelieto. Tibetā šīs sēkliņas izžāvē un to pulveri izmanto kā ārstniecības līdzekli. Tas tiek uzskatīts par ļoti labi organisma attīrīšanās līdzekli un to lieto arī kā garšvielu pie dažādiem gaļas ēdieniem.  Esmu lasījusi, ka viens no veidiem, kā iegūt sulu neizmantojot sulu spiedi ir veselu, nemizotu granātābolu rīvēt un rullēt pa cietu virsmu, lai izspiestos sula. Pēc tam, kad auglis ir mīksts, tajā ievieto salmiņu un sulu izdzer. Izmēģinātu šo metodi mani attur fakts, ka liela daļa augļa aiziet zudumā.

Kā notīrīt granātābolu bez „šmuces” un izspiest sulu?

Sulas spiešana no granātāboliem ir lielisks veids, kā iekļaut ēdienkartē šo augli. Seko šiem soļiem un izbaudi ātru un ērtu veidu kā notīrīt granātābolu.

  • Nogriez granātābolam augšējo „vāciņu”
  • Sagriez granātābolu 4 daļās
  • Tad liec katru daļu pa vienam bļodā ar ūdeni un ar pirkstiem atdali sēkliņas no baltās membrānas
  • Kad visas sēkliņas ir atdalītas, nolej nost ūdeni, nožāvē un liec tās sulu spiedē.

 

 

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!