<< Visi raksti

Kāpēc ir vērts lietot uzturā kazas piena izstrādājumus?

0

1233

Eva Kataja @ 2014-12-06

Dzert pienu vai nedzert ir diezgan aktuāla tēma. Skolēniem tas tiek dots par brīvu un reklamēts kā neaizstājama uztura sastāvdaļa. Savukārt veselīga un dabīga uztura entuziastiem ir pilnīgi pretējs viedoklis par govs piena veselīgumu. Bet kā ar kazas pienu ? Patiesībā tas ir ļoti veselīgs un no vairākiem aspektiem pārāks par govs pienu.

1) Kazas piens ir mazāk alerģisks nekā govs piens. Daudziem bērniem, jaunākiem par 3 gadiem, ir novērotas tādas alerģiskas reakcijas kā vemšana, caureja, izsitumi un pat anafilaktiskais šoks, ja tiek lietots govs piens. To var daļēji izskaidrot ar augsto alfa-s1-kazeīna saturu, kas, savukārt, kazas pienā ir mazā koncentrācijā.

2) Kazas piens ir dabīgi homogenizēts. Tas nozīmē, ka svaigi izslaukts kazas piens būs viendabīgs arī nākošajā dienā un augšā nenostāsies krējuma kārtiņa kā tas ir ar govs pienu. Govs piens satur aglutinīnu, kas atbild par piena noslāņošanos. Veikalos nopērkamais piens ir pasterizēts un tiek mehāniski homogenizēts. Piens tiek apstrādāts milzu spiedienā, lai izjauktu tauku molekulu sieniņas un piens samaisītos viendabīgā šķidrumā. Problēma ir tajā, ka šāda procesa rezultātā rodas superoksīds (brīvais radikālis) ksantīnoksidāze ar ko tad organismam ir vēlāk jācīnās. Kazas piens satur mazākas tauku molekulas un nesatur aglutinīnu, kā rezultātā tam nav nepieciešama mākslīga homogenizācija un procesā neveidojas brīvie radikāļi.

3) Kazas piens ir vieglāk sagremojams. Pēc izmēra, kazas pienā ir mazākas tauku molekulas un augstāks vidējo ķēžu taukskābju saturs. Tas nozīmē, ka gremošanas process notiks ātrāk un vienkāršāk. Tad, kad kuņģī notiek piena proteīnu denaturācija, kazas piens veido mīkstāku masu nekā govs piens. Rezultātā proteīni tiek sagremoti vienmērīgāk un pilnīgāk.

4) Kazas piens retāk izraisa laktozes nepanesību. Jebkurš dzīvnieku izcelsmes piens satur laktozi, kas zināma arī kā piena cukurs. Tomēr kazas pienā tās saturs ir mazāks nekā govs pienā. Laktozes nepanesība ir stāvoklis, kad cilvēkam trūkst fermenta laktāzes, kas nepieciešams laktozes sašķelšanā. (Laktozes nepanesība nav tas pats kas govs piena alerģija, jo vienā gadījumā trūkst fermenta ogļhidrāta savukārt otrā gadījumā vainojams ir proteīna alergēns). Atšķirība starp laktozes daudzumu govs pienā un kazas pienā nav liela, tomēr pētījumi rāda, ka atsevišķi cilvēki ar laktozes nepanesību var lietot kazas piena produktus bez blakusparādībām.

5) Kazas piena sastāvs labāk atbilst cilvēka organisma vajadzībām nekā govs piena sastāvs. Kazas pienā ir lielāks daudzums neaizstājamo taukskābju kā linolskābe un arahidonskābe, kā arī tas satur vairāk tādus vitamīnus kā B2, B3, B6 un A (govs piens satur vairāk folskābes un vitamīnu B12). Tāpat tas ir pārāks minerālvielu ziņā, jo satur vairāk kālija, kalcija, satur vairāk olbaltumvielu un mazāk holesterīnu nekā govs piens. Zinātnieki atklājuši, ka regulāra kazas piena lietošana uzturā, varētu veicināt efektīgāku minerālvielu maiņu, uzlabot kaulu blīvumu un pasargāt no dzelzs deficīta anēmijas.

6) Kazas piens stiprina imunitāti. Tā kā kazas piens minerālvielu ziņā ir pārāks par govs pienu un satur daudz kāliju, tas organismā veido bāzisku vidi (!!!). Dzīvnieku valsts produkti parasti veido skābu vidi, veicinot dažādas saslimšanas, tāpēc kazas piens un tā produkti ir veids kā parūpēties par savu imunitāti. Kazas piena sastāvā ir arī aizsargvielas, kā piemēram, lizocīms. Tas iedarbojas uz mikroorganismu šūnu apvalkiem un noteiktās koncentrācijās spēj novērst dažādas vīrusinfekcijas.

!!! Ja vien jūs paši neaudzējat kazas (vai jums nav drošs piena avots) un neesat potējušies pret ērču encefalītu, uzturā labāk būtu lietot karsētu kazas pienu (ērču encefalīta vīruss iet bojā pie 56 grādu temperatūras). Ir reģistrēti gadījumi, kad cilvēki pēc svaiga kazas piena lietošanas inficējas ar ērču encefalītu.

No kazas piena ir iespējams pagatavot gan kefīru un jogurtu, gan arī biezpienu un sieru, tādējādi dodot iespēju ikvienam dažādot savu ikdienas ēdienkarti. Pilsētniekiem šie produkti ir pieejami gan lielveikalos, gan arī mazajos eko veikaliņos kā Zaļā govs, Idille, Latvijas ekoprodukti un citur.

Rakstu sagatavoja uztura speciāliste Eva Kataja, dabigsuzturs.lv 

Izmantotie avoti:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3647507/

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/07/070730100229.htm

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!