<< Visi raksti

Kuri produkti ir skābi, bet kuri sārmaini?

0

5179

LĪGA ANDŽĀNE @ 2014-07-01

pH uztura ābece ir pavisam vienkārša – skābu vidi organismā rada gaļa, zivis, piena produkti un rūpnieciski pārstrādāti, rafinēti produkti (tai skaitā cukurs, miltu ēdieni, cepumi un kūkas). Nelielos daudzumos šāda pārtika neskādē, taču regulārs un sirsnīgs šo produktu patēriņš rada papildu ķibeles. Savukārt svaigi un maksimāli dabiski produkti, kas lielākoties nāk no augu valsts, veido organismā tik vēlamo sārmaino vidi. Starp citu, pH līmeni ietekmē ne tikai pārtika, bet arī mākslīgie saldinātāji, lielākā daļa medikamentu, sintētiskie vitamīni un minerālvielas, kas rada izteiktu skābumu. Nav pilnībā jāizslēdz no diētas visi skābu vidi veicinošie produkti – tos vienkārši ieteicams ēst retāk un mazāk, līdztekus bagātīgam sārmaino produktu patēriņam. Jāņem vērā arī tas, ka daži “skābie” produkti, piemēram, atsevišķi rieksti, pākšaugi un graudaugi, satur vērtīgas uzturvielas, ar kurām laiku pa laikam ir vērts sevi pacienāt. Tāpat starp “mazliet skābajiem” brūnajiem rīsiem un “ļoti skābo” gaļu ir būtiska atšķirība, jo dzīvnieku valsts produktu skābju neitralizēšana organismam prasa daudz lielākas pūles un enerģiju nekā augu valsts produktu “skābums”. 

Sārmainie supervaroņi: pH 8,59,0

  • arbūzi
  • artišoki
  • avokado
  • bietes
  • brokoļi
  • brūnaļģes un jūraszāles
  • citroni
  • citronzāle
  • cukini
  • dārzeņu sulas (svaigas)
  • fenhelis
  • greipfrūti
  • ingvera sakne
  • kajēnas pipari
  • kanēlis
  • kivi
  • koriandrs (svaigs)
  • ķirbju sēklas (svaigas, negrauzdētas)
  • ķiploki
  • laimi
  • lapu kāposti (kale)
  • mandarīni
  • mango
  • melones
  • papaijas
  • pētersīļi
  • puķkāposti
  • sinepju lapiņas
  • rozīnes
  • salāti (dažādu veidu)
  • saldie kartupeļi
  • selerija
  • sīpoli
  • sparģeļi
  • spināti
  • tomāti (svaigi)
  • ūdenskreses
  • vīnogas
  • zaļā tēja
  • zāļu tēja 

Sārmainie labdari: pH 7,58,0 

  • apelsīni
  • āboli
  • ābolu vīna etiķis
  • aprikozes
  • augļu sulas (dabiskas, nesaldinātas)
  • baklažāni
  • baltais redīss
  • bambusa dzinumi
  • banāni
  • bumbieri
  • burkāni
  • dateles (svaigas)
  • guava
  • jūras sāls
  • kāposti
  • kartupeļi
  • kastaņi
  • kolrābji
  • kukurūza
  • kvinoja
  • ķirbji
  • linsēklas
  • linsēklu eļļa
  • lucernas dīgsti
  • mandeles
  • nektarīni
  • olīvas (svaigas)
  • papaija
  • paprika
  • pastinaki
  • persiki
  • puravi
  • rāceņi
  • redīsi
  • rīsi (savvaļas)
  • salāti
  • selerija
  • tamari (bezglutēna sojas mērce)
  • vīģes (svaigas)
  • zaļās kāršu pupiņas
  • zirņi (svaigi) 

Sārmainie ierindnieki: pH 7,0 

  • amarants
  • ananasi
  • briseles kāposti
  • diedzēti graudi
  • gurķi
  • kazas piens (svaigs)
  • kokosrieksti (svaigs mīkstums un sula)
  • miežu iesals
  • ogas
  • olīveļļa
  • piens no govs (svaigs, nepasterizēts)
  • prosa redīsi rīsi (brūnie, basmati)
  • saulespuķu eļļa
  • sēnes
  • sezama sēklas
  • sīpoli
  • skābie ķirši
  • sojas piens
  • sojas pupiņas
  • tofu (sojas siers)
  • tomāti (termiski apstrādāti)

Skābā fronte: pH 6,0–6,5 

  • austeres
  • auzas
  • brokastu pārslas
  • brūnie rīsi
  • ciedru rieksti
  • Fetas siers
  • griķi
  • halumi siers
  • humuss
  • jogurts (nesaldināts)
  • kakao
  • karobs
  • kļavu sīrups
  • krekeri (kviešu, miežu, rīsu)
  • kukurūzas milti
  • lasis
  • lielākā daļa graudu
  • mandeļu piens
  • medus
  • olas
  • olīvas (marinētas)
  • pasterizēts piens
  • pilngraudu maize
  • pistācijas
  • plūmes
  • popkorns (ar sāli un sviestu)
  • pupiņas (vairums vārīto)
  • rīsu piens
  • rīsu etiķis
  • siers
  • sojas mērce
  • tumšā šokolāde
  • vēžveidīgie
  • zivis
  • žāvēti augļi

 pH 5,0–5,5

  • aļņa gaļa
  • balzametiķis
  • biezpiens
  • brazīlijas rieksti
  • cukurs (brūnais)
  • granātāboli
  • jēra gaļa
  • joda sāls
  • jogurti (ar cukura piedevu)
  • kečups
  • konservēti dārzeņi
  • majonēze
  • mandeļu eļļa
  • mannas putraimi
  • medījuma gaļa
  • mieži
  • pekanrieksti
  • pīles gaļa
  • rīsi (baltie)
  • sezama eļļa
  • sinepes
  • stēvija (saldinatājs)
  • tītara gaļa
  • valrieksti
  • vīns
  • vistas gaļa
  • zoss gaļa

 pH 4,0–4,5

  • alkohols (stiprie dzērieni)
  • alus
  • baltmaize
  • baltvīna etiķis
  • cukurs (baltais)
  • cūkgaļa
  • grauzdēti rieksti
  • ievārījumi
  • kafija
  • krējumsiers
  • kvieši
  • kviešu miltu pasta/makaroni
  • liellopa gaļa
  • melnā tēja
  • mīdijas un citi moluski
  • pistācijas
  • zemesrieksti

pH 3,0–3,5

  • coca cola
  • desa
  • frī kartupeļi
  • enerģijas dzērieni
  • palmu eļļa
  • saldējums
  • sulas (pasterizētās)
  • tuncis (konservēts)

 Produkta pH rādītāju nenosaka produkta paša skābums vai sārmainums. Piemēram, citroni ir ļoti skābi, taču pēc asimilēšanas organismā rada sārmainu vidi. Līdzīgi gaļa ir sārmaina pirms sagremošanas, taču pārstrādes rezultātā rada skābus atkritumus.

Autore: Līga Andžāne, raksts pārpublicēts no happywhispers.lv 

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!