<< Visi raksti

Nezāles tavā ēdienkartē

0

1490

Yogi.lv @ 2014-04-02

Ir laiks aizmirst aizspriedumus par nezālēm un uzlūkot šos zaļumus, kā veselīgus, organismu barojošus un spēcinošus, brīnumainus produktus, kuri ir pelnījuši, ka tos savā ēdienkartē iekļauj ne tikai svaigēdāji un veģetārieši, bet ikviens no mums.

Turklāt, runājot par pienenēm, tās nav tikai lapas, kuras varam izmantot, tās ir saknes, lapas, zieds. Pilnīgi viss komplekts. Vārds pienene nāk no franču un itāļu valodas, un tulkojumā no abām valodām nozīmē „lauvas zobs”, norādot uz tās robainajām malām. Dziednieki ir izmantojuši pienenes jau gadsimtiem ilgi, jo tās ir zināmas kā aknu darbības uzlabotājas, turklāt tās ir pilnas ar kalciju, dzelzi, šķiedrvielām, vitamīniem A, C, E un K un spēcīgiem antioksidantiem, tādiem kā beta-karotīns un luteīns. Tāpat pienenes ir spēcīgs diurētiķis.

Visgaršīgākās pienenes ir pavasarī, kad viņas ir vismīkstākās. No pieneņu saknēm sanāk garda tēja, no ziediem brīnišķīgs medus, bet lapas, protams, ēdam svaigas un pievienojam salātiem. Sākumā var nepatikt to rūgtā garša, tāpēc sākumā iesaka pienenes sajaukt ar citiem salātiem, lai garša nebūtu tik spēcīga. Turklāt ja garša liekas par stipru, pienenes var arī gatavot. Uztver tos kā spinātus un receptēs, kur ir spināti, aizvieto tos ar pienenēm. Tās var pievienot zupā, pievienot risoto, pastai, tos var sautēt kopā ar ķiploku un sīpolu vai arī pievienot zaļajiem kokteiļiem. Vai arī vienkārši pārliet lapas ar karstu ūdeni un dzert tēju. 

Komentāri

Pievienot komentāru

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!