<< Visi raksti

Padomi kā pareizi remdēt izsalkumu

0

2423

yogi @ yogi.lv @ 2014-10-22

Uznāk, kad gribas apēst te marinētus gurķīšus, te kūku, citreiz šprotu konservus. Kālab gan tā? Vai ir nepieciešams ieklausīties sava ķermeņa kaprīzēs? Šādu garšu vēlmju pamatā vienmēr ir fizioloģiski procesi: tā mūsu ķermenis ziņo par kāda mikroelementa trūkumu. 

Šis dabisks pašregulācijas process labam garastāvoklim, veselībai un labklājībai. Lai atbrīvotos no „produktu atkarības”, būtu nepieciešams revidēt ēdienkarti, dažādot to un padarīt veselīgāku. Jo konkrētu vielu deficīts organismā tāpat kā palielināta vēlme pēc dažādiem ēdieniem ir nesabalansēta uztura sekas. Tabulā doti padomi, pateicoties kuriem būs iespēja nomainīt kaitīgos produktus ar veselīgākiem un optimizēt ēdienkarti.

Papildus, ja gribas ...

Zemesrieksti, zemesriekstu eļļu.

Zinātnieki apgalvo, ka tas vērojams lielpilsētās. Ja ir vēlme pēc zemesriekstiem, kā arī pākšaugiem, tātad organismam trūkst B vitamīns.

Banānus

Kālija trūkums. Bieži banānu mīļotāju rindās ir diurētisku medikamentu, kortizona lietotāji. Banāns satur 600 mg Kālija, t.i. ceturto daļu diennakts nepieciešamo pieauguša cilvēka Kālija devu. Tomēr šie augļi ir kalorijām bagāti. Ja baidaties no svara pieauguma, banānus var aizstāt ar tomātiem, baltām pupiņām vai ingveru.

Bekons
Kaisle pēc bekona vai citiem kūpinājumiem parasti ir cilvēkiem, kas ietur diētu. Tauku saturošu produktu ierobežošana noved pie holesterīna samazināšanās asinīs.

Melone
Melonēs ir daudz Kālija, Kalcija, Fosfora, Magnija vitamīna A un C. Asu nepieciešamību parasti izjūt cilvēki ar vāju nervu sistēmu un sirds-asinsvadu problēmām. Turklāt puse melones satur mazāk kā 100 kkal, tā ka liekais svars nedraud.

Skābu augļu un ogu
Vēlme pēc citroniem, dzērvenēm novērojama saaukstēšanās laikā, kad novājinātajam organismam ir papildus vajadzība pēc C vitamīna un Kālija sāls. Vēlme pēc skābā ir arī tiem cilvēkiem, kuriem problēmas ar aknām un žultspūsli.

Sīpolus, ķiplokus, garšvielas
Pastiprinātu vēlmi pēc garšvielām, parasti ir cilvēkiem, kam problēmas ar elpošanas orgāniem.

Piens un skābpiena produkti
Biezpiena mīlētāji – cilvēki kuriem nepieciešams Kalcijs. Nejauša vēlme pēc piena var rasties, ja pietrūkst neaizstājamās aminoskābes – triptofāns, lizīns, leicīns.

Saldējums
Īpaša vēlme pēc saldējuma ir cilvēkiem, kuriem traucēta ogļhidrātu vielmaiņa, sirgstošajiem ar hipoglikēmiju vai cukura diabētu. Psihologi savukārt uzskata, ka saldējums ir ilgas pēc bērnības.

Jūras veltes
Pastāvīga vēlme pēc jūras produktiem, īpaši mīdijas un jūras kāposti, saistīts ar joda deficītu. Jodētā sāls arī var būt viens no risinājumiem.

Olīves un dažādi sālījumi
Nātrija sāls deficīts. Tajā skaitā vairogdziedzera problēmas.

Asi produkti
Ēdiens liekas pliekans, kamēr nepievieno pustrauku ar pipariem, kājas pašas iet uz meksikāņu restorānu? Tas var liecināt par „slinku” kuņģi, kurš lēni sagremo pārtiku, tadēļ tam nepieciešams stimuls. Dedzinošas garšvielas darbojas kā stimuls. Vēlme pēc kautkā asa iespējams signalizē par lipīdu apmaiņas disbalansu un zema blīvuma holesterīna klātbūtni. Ass ēdiens šķidrina asinis, sekmē tauku izvadi, „tīra” asinsvadus, tajā pašā laikā kairinot gļotādu. Tadēļ čili nav izvēle tukšā dūšā.

Sīvas garšas
Ja pēkšņi vēlme apēst sauju ievas augļu vai hurmu, tas nozīmē ka organisma spēki izsīkst un steidzami nepieciešama uzpilde. Sīvu produktu lietošana sekmē šūnu dalīšanos (rētu sadziedēšana) sejas ādas krāsas uzlabošana. Asiņošas apturēšanai (miomu gadījumā). Izvada lieko mitrumu bronhu saslimšanas gadījumā. Sīva pārtika biezina asinis – tas var būt bīstami cilvēkiem ar paatrinātu asins reci, varikozām vēnām noslieci uz trombu veidošanos (hipertonija, sirds slimības).

Pliekans ēdiens
Vēlme pēc šāda ēdiena rodas gastrīta, kuņģa čūlas, aizcietējuma, nieru, žultspūšļa gadījumā.
Pliekans ēdiens mīkstina, palīdz noņemt spastiskās sāpes, nomierina kuņģi.

Kūpinājumi
Parasti stingru diētu nomocītajiem ir vēlme pēc kūpinājumiem. Pat tievējot vēlams apēst ēdamkaroti augu eļļas un tējkaroti olīveļļu dienā – pretējā gadījumā organisms zaudē augsta blīvuma holesterīnu.

Foto: Anna Verdina

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!