<< Visi raksti

Sāls - viens no pieciem novecošanu visvairāk veicinošiem produktiem

0

1391

Elizabete Peitone Džounsa @ 2015-08-03

Sāls – nātrija hlorīds- ir dabiska daudzu veselīgu produktu, tostarp dārzeņu, garšaugu, graudu, zivju un gaļas,  sastāvdaļa. Nātrijs un hlors ir ļoti svarīgi elementi, kas kopā ar kāliju nodrošina maksimāli efektīvu muskuļu, nervu un šūnu darbību.  Tad kāpēc gan tik dabisks un ļoti svarīgs savienojums tā veicina novecošanu? Tāpēc, ka mūsdienās gandrīz nav iespējams neapēst pārāk daudz sāls, savukārt pārāk liels sāls patēriņš paātrina četrus no pieciem novecošanas procesiem.

Pārtika kurā ir daudz sāls, izraisa iekaisumu: šūnas uzsūc lielu daudzumu ūdens, izjaucot muskuļu un nervu darbam nepieciešamo nātrija/ kālija līdzsvaru, un rezultātā iestājas vājums un nespēks.

LIELAIS ĻAUNUMA VEICINĀTĀJS

Viens no labākajiem atjaunināšanu veicinošajiem pasākumiem, ko varat veikt, ir pilnībā atteikties no papildus pievienotā sāls. Un izmaiņas neizpaliks, jo jūsu izskats uzlabosies, ķermenis darbosies efektīvāk un enerģijas būs vairāk (nemaz nerunājot par zemāku asinsspiedienu).

Sāls ir lēts garšas pastiprinātājs un konservants, tāpēc to pievieno katram kardināli pārstrādātam produktam, ieskaitot čipsus, asās uzkodas un gatavās maltītes. Taču sāli satur arī „veselīgi” produkti, piemēram, biezpiens un mājas siers, kliju pārslas, dārzeņu sulas, konservētas zivis, olīvas un siers, kā arī pupiņas, šķiņķis un aukstā gaļa, zivis, garšvielu mērces un marinējumi. Patiesībā 80% no ikdienā uzņemtā sāls ir rūpnieciski ražotajos pārtikas produktos (tajos, kas ir iesaiņoti kastēs un pakās vai salikti burkās un bundžās). Un mums nekas tāds nav vajadzīgs.

Sāls izraisa skābumu, kas savukārt izsūc no kauliem kalciju. Rezultātā āda kļūst sausa, nagi –trausli, bet locītavas stīvas. Uz roku un kāju pirkstiem izgulsnējas kalcijs, un zūd kaulu veselība. Sāls var ietekmēt gremošanu, jo kairina kuņģa gļotādu un samazina gremošanas enzīma pepsīna sekrēciju, izraisot divpadsmitpirkstu zarnas un kuņģa čūlas. Tas var arī izjaukt hormonu sistēmas līdzsvaru, izraisot virsnieru dziedzeru stresu, vairogdziedzera darbības traucējumus un insulīna rezistenci. Kāds Somijā veikt pētījums rāda, ka liels sāls patēriņš ir saistīts ar paaugstinātu 2.tipa diabēta risku. Turklāt sāļi produkti izraisa spēcīgu pieradumu un slāpes, ko daudzi remdē ar saldinātajiem, karbonizētajiem dzērieniem. Šādas ēšanas un dzeršanas dēļ tiek uzņemts arvien vairāk kaloriju, tāpēc pieaug svars. Labā ziņa – samazinot sāls patēriņu un ēdot vairāk augļu un dārzeņu, jūs atgūsiet organisma atjaunināšanai nepieciešamo līdzsvaru.

CIK DAUDZ VIENĀ DIENĀ?

Dienā būtu jāapēd ne vairāk kā 3g sāls. Visvienkāršāk to izdarīt ir atsakoties no pārstrādes produktiem, kas satur vairāk nekā 0,2 g nātrija uz 100g. Turklāt ir jāpārstāj pievienot sāli ēdieniem to gatavošanas un ēšanas laikā! Neaizmirstiet, ka pat „bezsāls” produktos ar būt līdz 5mg sāls uz 100g.

PĀRĀK DAUDZ SĀLS – NEGATĪVAS SEKAS:

  • Sausa, grumbaina āda;
  • Nespēks;
  • Augsts asinsspiediens;
  • Nieru pārslodze;
  • Kaulu masas zudums;
  • Pazemināta dzimumtieksme;
  • Smukuļu vājums;
  • Nervu spriedze, trauksme;
  • Pirmsmenstruālā spriedze un menstruālie traucējumi;
  • Prostatas problēmas
  • Sāpīgas, saplaisājušas lūpas
  • Matu izkrišana
  • Kariess
  • Ūdens aizture un tūska
  • Svara problēmas

SLĒPTAIS SĀLS

Nātrijs ietilpst daudzos savienojumos. Uz produkta etiķetes ir jāmeklē dzeramā soda (nātrija hidrogēnkarbonāts), nātrija bikarbonāts, mononātrija glutamāts, nātrija algināts (saldējumos), nātrija benzonāts (marinējumos, garšvielu mērcēs, karbonizētajos dzērienos), nātrija hlorīds, nātrija hidroksīds (sālsstandziņās, olīvās), nātrija nitrīts (gaļas produktos) un nātrija sulfīts (žāvētos augļos).

Ja atteiksieties no sāls uz 5 dienām, bet pēc tam apēdīsiet ko sāļu, piemēram, čipsus, uzreiz jutīsiet, ka ķermenis uz to reaģē negatīvi.

SĀLS UN ATJAUNINĀŠANA

Sāls vietā ēdienam var pievienot baziliku, timiānu, piparmētras, kumīnu, citronu, ķiplokus, muskatriekstu vai piparus. Ja nepieciešams nedaudz sāls, jāizmanto nerafinēts, tradicionāli ievākts sāls, piemēram, Himalaju sāls vai Ķeltu jūras sāls. Tie satur desmit un vairāk minerālvielu jonu, kas palīdzēs nerviem un muskuļiem, savukārt galda sālī ir tikai divi ķīmiskie elementi. Turklāt tradicionālais sāls ir daudz sāļāks, tāpēc to nevajadzēs tik daudz. 

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!