Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Eva Kataja - uztura speciāliste

0

1839

yogi.lv @ 2014-12-04

  • Uztura speciāliste
  • Ieguvusi Medicīnas Zinātņu maģistra grādu Glāzgovas universitātē un bakalaura grādu uzturzinātnē Rīgas Stradiņa Universitātē.
  • Šobrīd Eva ir Rīgas Stradiņa Universitātes lektore;

  • Veselības Centra Vivendi uztura speciāliste;
  • Uztura sleju un publikāciju autore dažādos preses izdevumos;

  • Mājaslapas dabigsuzturs.lv uztura speciāliste un vadītāja;

  • Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas biedre.

Tu ēd, lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu? 

Noteikti gan, gan. Man ļoti patīk iepazīties ar dažādu tautu virtuvēm un nogaršot arvien jaunus ēdienus un produktus no visām pasaules malām. Tā kā mana profesija ir ļoti cieši saistīta ar ēšanu, jūtu sevī aicinājumu izmēģināt visu ko, lai tālāk savus atklājumus un pārdomas varu nodot citiem.

Veselīgs uzturs, tavuprāt, ir...

garšīgs, no dabīgi audzētiem produktiem un ar lielu augu valsts produktu pārsvaru.

Manu ēdienkarti, lielākoties, veido...

krāsaini augu valsts produkti, bet šad tad ēdu arī gaļu un kādu piena produktu, ja tie ir ēdiena sastāvā. Ļoti garšo visa veida augļi, rieksti, riekstu sviests, žāvēti augļi, pākšaugi, grillēti dārzeņi, dažādi skābēti un marinēti dārzeņi, svaigs lasis/forele, tumšā šokolāde, laukos cepta rupjmaize ar kokosriekstu eļļu un daudz kas cits. Mana ēdienkarte produktu ziņā ir ļoti mainīga, jo ieklausos sava organisma vajadzībās. Taču tā vienmēr ir krāsaina.

Manā ledusskapī nekad nav...

nekā veca :) Arī aizbraucot pie radiem, vienmēr iztīru viņu ledusskapjus no produktiem, kam beidzies derīguma termiņš vai tādiem, kas man izskatās aizdomīgi.

Mans veselīgākais našķis...

šokolāde, pēc iespējas tumšāka un ar riekstiem vai kādu citu, interesantu piedevu. Vai arī riekstu sviesta galetes ar ogām un augļiem.

Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai tu mēdz lietot uzturā kaut ko, kas nav garšīgs, bet ir veselīgs?

Veselīgs sākotnēji var likties ne pārāk garšīgs, ja produkts tiek nemākulīgi pagatavots vai arī tavām garšas kārpiņām tas neiet pie sirds. Bet tādā gadījumā šāds produkts/ēdiens nav jāēd ! Vienmēr ir alternatīvas.

Ikdienā es nelietoju produktus, kas man negaršo. Bet citreiz mēdzu apēst kādu veselīgu maltīti pieklājības pēc, piemēram, svaigēdāju zupu. Nu galīgi nav mans. Bet tāpēc jau es neatmetu ar roku dārzeņiem - vienkārši ēdu tos neblenderētā veidā.

Viena tipiska diena tavā mūžā...kāda ir tās ēdienkarte:

Hmm…grūti pateikt, jo pārsvarā vados pēc situācijas, kas ir mājās un ko tieši man konkrētajā brīdī gribas. Varu dalīties ar vakardienas ēdienkarti:

Brokastis - lauku bio rupjmaize ar avokado un kaltētu tomātu pesto + LV ābolīši

Pusdienas -  vārīti zaļie “Kaņepītes” griķi ar konservētiem pākšu pupiņu un dārzeņu salātiem (no vietējās zemnieku saimniecības) un rukolas dīgstiem + hurma

Vakariņas - lapu salāti ar garnelēm + brūno rīsu galetes ar bio saulespuķu sviestu, banānu un guavas želeju

Našķi starp ēdienreizēm? (ja ir...)

Tā kā ir Ziemassvētku laiks, tad vakar tās bija griķu miltu piparkūkas (pašas ceptās) un mandarīni + zāļu tēja, bet visbiežāk par uzkodu kalpo kāds riekstu/žāvētu augļu maisījums vai arī augļi/ogas.

Bez kā tu nevari iedomāties savu ēdienkarti?

Bez dažādības un brīvības izvēlēties, ko ēst.

Mana šī brīža mīļākā recepte ir...

Likt klāt dīgstus un ķiplokus visiem siltajiem ēdieniem un salātiem.Nu tā prasās, ka prieks. Zirņu dīgstus piešauju klāt arī augļu kokteiļiem.

Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas...LV vai ārzemēs...

Mammas mājas. Tur varu baudīt gan mammas gatavotos ēdienus, gan arī pati pagatavot, jo ledusskapis nekad nav tukšs :)

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!