Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Guna Vilks - Ajūrvēdas speciāliste & jogas skolotāja

0

1907

Guna Selecka @ 2015-04-14

  • Ārste - uztura konsultante
  • Jogas skolotāja
  • Masiere, vada masāžu apmācības
  • Vēdiskās astroloģijas konsultante
  • Topošā ājurvēdas ārste (Eiropas ājurvēdas akadēmija)

Vairāk uzzināt vari triguna.lv vai FB lapā. 

1. Tu ēd, lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu?

Es ēdu tāpēc, lai pabarotu ķermeni ar tam vajadzīgajām uzturvielām, nodrošinot manām maņām baudu un prieku! Iedomājoties vien, ka tas ko es apēdu veido mani nākotnē – ir dabiska vēlme izvēlēties ekoloģisku un mazāk piesārņotu uzturu. Ja mēs zinātu, ka esošais uzturs šķīvī vairo vai attiecīgi mazina mūsu maciņa biezumu, tad mēs vienmēr un visur izvēlētos kvalitatīvu ēdienu.

2. Veselīgs uzturs, tavuprāt ir...

Atbilstošs iekšējām vibrācijām, apziņas stāvoklim un konstitūcijai. Tāpat kā dīzeļmašīna “ēd” dīzeli, tāpat arī benzīns ēd “benzīnu”. Katra konstitūcija, klimats, ģenētiskā informācija un noskaņojums – tie ir neskaitāmi faktori kas var gan sabojāt uzturu, gan arī veicināt izdziedināšanos. Kas der vienam, otram tā var būt par indi. Dažkārt ir tā, ka slimība „grib“ to neveselīgo – tā ir slimas šūnas inteleģence. Tāpēc viņai klausīt nevajag, bet vajag iedot ko tādu, kas viņu padarīs par veselu.

3. Manu ēdienkarti, lielākoties, veido...

Viss, kas aug no zemes, uz zemes, kam klāt ir tikusi saule un zemes enerģija. Neēdu Dieva radītos dzīvniekus, dažkārt piena produktus vēl lietoju, bet nākotnē iespējams arī tas vairāk nebūs vajadzīgs.

4. Manā ledusskapī nekad nav...

Mirušas barības – tādas, kurā vairāk nekas nav palicis. Kā saka, mājās morgu netaisu, pietika mācoties medicīnu.

5. Mans veselīgākais našķis... Našķi starp ēdienreizēm?

Viennozīmīgi medus, esmu īsts medus Lācis! Ļoti patīk Zaļā tēja ar medu vai miežu kafija ar kazas pienu kopā ar Chavanprash no ājurvēdas uztura bagātinātājiem. Kardamons un krustnagliņas starp ēdienreizēm. Ar mazo trīsgadnieku blenderējam riekstus un sēklas ar kādu veselīgu saldinātāju – īpaši kļavu lapu sīrups, mums patīk brīvdienās cept vafeles no zirņu miltiem un garšvielām! Viss tiek apēsts līdz pēdējai drupačai.

6. Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai tu mēdz lietot uzturā kaut ko, kas nav garšīgs, bet ir veselīgs?

Ājurvēdā ir skaists teiciens – viss, kas sākumā ir salds, pēc tam nes sāpes. Viss kas ir rūgts – pēc tam dziedina. Ik pa laikam lietoju kādu ājurvēdas vai mūsu pašu latviešu augus – un tie mēdz būt arī ļoti rūgti, dažkār šī rūgtā patiesība mūsu apziņai ir ļoti vērtīga. Tāpēc atbilde ir jā – lietoju.

7. Viena tipiska diena tavā mūžā...kāda ir tās ēdienkarte:

Ceļos ļoti agri, ap 6 no rīta, tāpēc brokastīs ir karsts ūdens, pēc tam seko lielā krūze ar zaļo tēju, medus un pāris izmērcētas mandeles. Vēlāk, ap deviņiem ir nelielas brokastis, parasti rīsu, miežu vai kinojas putra ar rozīnēm.

Pusdienās ēdu tā, lai pabarotu ķermeni ar olbaltumvielām – tā var būt nemodificēta soja vai tās produkti, pākšaugi, vai rīsi ar riekstiem. Cenšos ļoti dažādot uzturu; Sautēti vai garšvielās apcepti dārzeņi, un klāt basmati rīsi. Kichari arī ietilpst ikdienas uzturā. Pēcpusdienā iekožu kaut ko saldu, vai kādu graudaugu putru, dažkārt pankūkas no veselīgiem miltiem.

Vakariņas izlaižu, lai no rīta mostos ar skaidru prātu un vieglu ķermeni.

8. Bez kā tu nevari iedomāties savu ēdienkarti?

Bez Prānas – tai ir jābūt obligātai sastāvdaļai. Manam ēdienam ir jābūt dzīvam un pilnam ar mīlestību.

9. Mana šī brīža mīļākā recepte ir...

Zaļās gārsas lapas, svaigās nātrītes sablenderēju kopā ar bumbieri, ābolu un kanēli. Iznāk ļoti garšīgi, garšo arī bērniem. Nātru zupa ar jaunajām nātrēm, starp citu, viņa ļoti pabaro visu ķermeni.

10. Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas...LV vai ārzemēs...

Rīgā izvēlos iet uz Garuda Rīga Plazā, Vairāk Saules (tur ir garšīgs Kichari), Rāmā uz Barona ielas.

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!