Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Ieskatamies jogas pasniedzējas, horeogrāfes un dejotājas Amalas Agneses Vīksniņas šķīvī

0

1849

yogi.lv @ 2015-07-21

Amala Agnese Vīksniņa ir veģetārietie jau 18 gadus, no tiem pēdējos 4 ar pusi gadus vegāne, kas nozīmē, ka uzturā netiek lietoti dzīvnieku izcelmes produktus. Ikdienā Agnese dejo un nodarbojas ar jogu.  Ja vēlies jogot kopā ar Agnesi, dodies uz deju studijas Fandango mājīgajām telpām Mežciemā, kur jogas un deju nodarbības pieejamas gan pieaugušajiem, gan bērniem. Par to, kas atrodams Agneses šķīvī uzzini šeit.

1. Tu ēd, lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu? Ēdu, lai dzīvotu, taču izbaudu procesu.

2.Veselīgs uzturs, tavuprāt ir...  Pēc iespējas mazāk apstrādāts, ekoloģiski tīrs augu valsts uzturs.

3.Manu ēdienkarti, lielākoties, veido... Dārzeņi, augļi, sēklas, rieksti.

4.Manā ledusskapī nekad nav... dzīvnieku izcelsmes produktu. Es tos saucu par dzīvnieku ciešanu produktiem. Tie nekādi neiekļaujas manā dzīvē un jogas ceļā,  kurā ‘ahimsa’ jeb nevardarbība  ir viens no pamatprincipiem jau gandrīz 20 gadus.

5.Mans veselīgākais našķis... Vai tad našķi mēdz būt veselīgi ?  Labi, labi - svaigā kūka.

6.Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai tu mēdz lietot uzturā kaut ko, kas nav garšīgs, bet ir veselīgs?  Droši vien  viss atkarīgs no ēdāja. Sensenos laikos nevarēju saprast, kā var ieēst, piemēram, tvaicētus dārzeņus, taču tagad ēdu tos gardu muti pat bez sāls. Jo vairāk  organisms un prāts tiek attīrīts, jo pilnvērtīgāk  cilvēks spēj izgaršot pavisam vienkāršas lietas. Tas ir noticis ar mani – ikdienā ēdu ļoti vienkāršu ēdienu.

7.Viena tipiska diena tavā mūžā...kāda ir tās ēdienkarte? Vasarā pārsvarā svaigēdu, tad nu viena tipiska vasaras diena...

  • Brokastis- Viss, protams, sākas ar citronūdeni Pēc laiciņa seko ogas, augļi  vai to sajaukums saldajā smūzijā.
  • Pusdienas – tomāti, salāti, zaļumi ar paštaisītu sēkliņu mērci. Tikpat labi tā varētu būt zaļā zupa...
  • Vakaraiņas – zaļo griķu putra ar linsēklām un manu šī brīža jaunatklājumu – ķirbju eļļu. Varu piegrauzt klāt svaigo sēkliņmaizi.
  • Našķi starp ēdienreizēm? (ja ir...) – augļi, ogas, kaņepju staks- vēl viens ļoti garšīgs, sātīgs un veselīgs jaunatklājums.

8.Bez kā tu nevari iedomāties savu ēdienkarti? Hm, tāda produkta, laikam, jau nav... Vispār aukstajā laikā  diezgan bieži ēdu humusu, taču, ja humuss uz planētas Zeme vairs nebūtu pieejams, tad blenderētu citas pastas. Ah, ir viena lieta, bez kuras negribas iedomāties virtuvi- blenderis!

9.Mana šī brīža mīļākā recepte ir... Jau minētā sēkliņu mērce: citronu sula+ūdens+ saulespuķu sēklas, ķirbju sēklas, linsēklas, saulē kaltēti tomāti, zilais sīpols, daiviņa ķiploka, kajēnas un melnie pipari, zaļumi. Visu sablenderē. Ar šo mērci var apēst visu ;), turklāt tā satur visas nepieciešamās uzturvielas. Ja gribas maigāku variantu- nepievieno sīpolus, ķiplokus un kajēnas piparus. Var pievienot dažādus riekstus, baziliku- visu, kas garšo...

10. Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas...LV vai ārzemēs... Šobrīd man ideoloģiski tuvākā ārpus mājas ēstuve ir Raw Garden. Tā saucamajos „Krišnaītos” patīk atmosfēra un ēdiens arī garšīgs. Restorānā „Buddha” ir labs pavārs. Parastos restorānos mani sastapt var diezgan reti,  cenšos atbalstīt pēc iespējas dzīvniekiem draudzīgu biznesu. Diemžēl Latvijā vēl nav 100% vegāna restorāna.  Vispār sen jau esmu pieradusi visu ātri pagatavot un ēst mājās. Iešana uz restorānu ir vairāk socializēšanās vai praktiskas nepieciešamības pasākums. Šķiet visu laiku garšīgāko vegānisko restorānēdienu nesen baudīju Kalifornijā, ko varētu saukt par vegānisma un svaigēšanas citadeli.  Īpaši iemīļoju Sanfrancisko restorānu „Millenium”, kur katrs ēdiens bija pārsteigums, nemaz nerunājot par gardajām kūkām un desertiem !  Šo restorānu iecienījuši arī visēdāji, galdiņš jārezervē pat nedēļu iepriekš. Gaidu tādus laiku Latvijā.

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!