Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Ilze Jēče -jogas skolotāja un aizrautīga bio, eko, zaļā un veģetārā dzīvesveida piekritēja

0

2076

Yogi.lv @ 2015-04-07

 

  • Jogas, partneru jogas un akrojogas skolotāja
  • Ķermeņu terapiju- advancētās Taizemes masāžas, Chi Nei Tsang (dziļā vēdera masāžas) un Deep Flow masāžas- speciāliste un praktiķe
  • Regulāri vada starptautiskas apmācības par personisko izausgmi un sociālo pārmaiņu veidošanu
  • Aizrautīga bio, eko, zaļā un veģetārā dzīvesveida piekritēja
  • Vairāk par Ilzi un to, ko viņa dara lasi šeit.

1. Tu ēd, lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu?

Ēdu tāpēc, ka man roka pati tiecās pēc kāda konkrēta ēdiena vai tā sastāvdaļas- droši vien sekojot savai bioloģiskai programmai. Taču tā kā esmu ārkārtīgi daudz ceļojusi, tas katras valsts īpašo ēdienu baudīšana ir arī viena no izklaidēm un mācīšanās pieredzēm. Nu jau 16 gadus esmu veģetāriete līdz ar to katrā ceļojumā baudu nacionālo virtuvi, kuru vietējie man labprāt pagatavo veģetārā versijā.

2.Veselīgs uzturs, tavuprāt ir...

Tāds pēc kura iestājas labsajūta, sāts un saglabājas laba oma. Papildus tam, tas, kas bioloģiski un ar mīlestību audzēts.

3.Manu ēdienkarti, lielākoties, veido...

Mana ēdienkarte mainās atkarībā no sezonas, valsts, kurā atrodos, emocionālās un fiziskās slodzes, tāpēc īsti nemācēšu vispārināti atbildēt. Taču ir dažas lietas, kas noteikti veido manu ēdienkarti un vienmēr atrodas mājās- avokado, bio maize, tomāti- svaigi vai žāvēti, olīves, griķi, hummus, banāni, rukola, spināti, sēklas un rieksti. Pēc iespējas cenšos ēst bioloģisku pārtiku, ne tikai tāpēc, ka tā ir veselīgāka, bet tāpēc, ka ar katru savu pirkumu es atbalstu veselīgākas pasaules veidošanu, mazo zemnieku saimniecību pastāvēšanu un planētas ilgtspējību.

Pirms 10 gadiem sāku piekopt svaigēšanu un līdz ar to manā ēdienkartē ienāca zaļie kokteiļi. Svaigēšanas afēra beidzās tad, kad pārvācos un rīsu lielvalsti- Nepālu, bet saglabājies paradums malt kokteiļus. Tam speciāli mājās esam sasaldējuši kilogramiem dārza ogu un vasarā audzējam tajos liekamos spinātus, pētersīļus, biešu lappas utt. Āzijā dzīvojot nevaru atturēties no ikdienas kokosrieksta, mango un karija baudīšanas.

4.Manā ledusskapī nekad nav...

Saldētu pusfabrikātu.

5.Mans veselīgākais našķis...

Raw maizīte ar avokado, žāvētu tomātu, bazilika lapiņu un sāls graudiņiem. Vai arī kokteilis, ko veido no kokosriekstu piena, banāna, mango, mazliet kaņepju eļļas, zemesriekstu sviesta un ūdens.

6.Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai tu mēdz lietot uzturā kaut ko, kas nav garšīgs, bet ir veselīgs?

Ēst noteikti man gribas tikai to, kas arī labi garšo. Es ticu, ka mums gluži kā citiem dzīvniekiem dabiski ir ēst to, kas arī ir tīkams mūsu garšu kārpiņām. Taču lielas slodzes laikā vai veselības uzlabošanai esmu ar mieru izdzert lietas, kas ne tik ļoti garšo- alvejas rūgto sulu, wheatgrass šotu, biešu vai nātru sulu.

7.Viena tipiska diena tavā mūžā...kāda ir tās ēdienkarte?

Parasti es brokastis ēdu nelabprāt, izņemot gadījumus, kad vadu apmācības un zinu, ka nākamā pieejamā ēdienreize būs pāris stundu attālumā. Taču vēlajās brokastīs labprāt ēdu ar karstu ūdeni aplietu un ogām piepildītu auzu putru, uzdzerot siltu kakao vai cigoriņu kafiju, vai uzmaļot sev zaļo kokteili.

Pusdienās un vakariņās ēdu zupas, salātus, griķus ar indijas riekstu mērci, sushi utt. Taču dažreiz ēdu šo to visu dienu, dažreiz mana diena sastāv no vienas, divām, trim vai četrām lielākām ēdienreizēm- atkarībā no mana cikla un dienas ritma. Savu dzīvesveidu nelieku stingrā rāmī un vairāk vados pēc ķermeņa sajūtām un vajadzībām.

Tāpat svarīga loma manā ikdienas ēdienkartē/dzeramkartē ir tējai. Tā dod man komforta sajūtu un tējas dzeršanas ceremonija- apzinātību. Kopš mana māsa strādā ajūrvēdas tēju kompānijā Pukha, esmu iemīļojusi to bioloģisko tēju maisījumus un tos lietoju ikdienā.

7. Našķi starp ēdienreizēm? (ja ir...)

Pārsvarā es našķojos ēdienreizēs. Bet starp tām mēdzu uzgrauzt riekstus, auzu un šokolādes batoniņus, goji ogas un citus bio veikalos pieejamos brīnumus.

8.Bez kā tu nevari iedomāties savu ēdienkarti?

Droši vien bez kartupeļiem, jo tas stāv ierakstīts mūsu latviešu gēnosJ Kad esmu ilgstoši projām no mājām, tad tā vien prasās apēst ar dilli apbārstītus kartupeļus. Tāpat man ļoti garšo latviskais vinigrets. Bet ikdienā ar neko latvisku pārāk neaizraujos. Noteikti gribās zaļumus un to svaiguma sajūtu, ko dod svaigi pasniegti augļi un dārzeņi. Droši vien arī tāpēc vienmēr cenšos ziemās izrauties no Latvijas uz siltākām zemēm.

9.Mana šī brīža mīļākā recepte ir... 

Man pašai ļoti patīk gatavot desertus- tad, kad bija cukini ražas laiks, tad visu māju smaržināju, cepot cukini mafinus, tagad dodu priekšroku šīm visai veselīgajām pankūkām. Re kur var atrast fantastiski labu recepti. 

10. Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas...LV vai ārzemēs...

Vispār esmu ievērojusi, ka vismaz 50% no ēdiena garšas veido to gatavotāji ar savu ielikto mīlestību un attieksmi. Tāpēc, lai arī bieži vien gribētos atbalstīt zaļu un veģetāru biznesu, dažreiz nav pietiekami padomāts par to cilvēcisko faktoru. Latvijā man patīk viesoties Terrā, tāpat skaistu ēšanas vietu ir uzbūruši Eco Catering saimnieki. Dzīvojot Prāgā biju iecienījusi LoVEg, Maitreia, Loving Hut- uz Prāgu vispār var braukt izēsties. Piedāvājumā ir vismaz 50 veģetāru restorānu un tā kā Čehijā ir izplatīta ārpus mājas ēšanas kultūra, tad ēdiens ir arī salīdzinoši lēts. Bieži vien ciemojos pie māsas Bristolē, kur kopā ejam uz Kafe Kino –alternatīvu un kooperatīvu vegānkafejnīcu, kura servē visgaršīgākos burgerus. Vankūverā ir brīnišķīga svaigēdāju kafejnīca Gorilla Food. Barselonā, kura arī ir pārpildīta ar lieliskām ēstuvēm, man patīk aiziet uz Cat Bar- tur gan kaķi ir sastopami tikai nosaukumā, bet var nogaršot fantastiskas veģetārās vakariņas un vietējo vīnu. Tepat Tartu ir kafejnīca Vilde Health Cafe, kur var izbaudīt veselīgus kokteiļus un sacienāt sevi ar raw kūciņām. Čangmajā (Taizemē), kurā pārlaižu otro ziemu, man ļot patīk Birds Nest un Beetroot Stories. Un ja gadas būt Kambodžas galvaspilsētā Phnom Phen, tad noteikti jāaiziet uz ARTillery- noteikti nosēdēju tur vairākas stundas vairākas dienas pēc kārtas lasot vietējo presi, baudot gardo ēdienu un patīkamo atmosfēru. Ak, un Bolīvijas galvaspilsētā La Paz, noteikti jāaiziet uz Namaste ēdnīcu- fantastiski saimnieki uzburs dievīgu ēdienu. Braucot uz ārvalstīm vienmēr izmantoju happycow.com datu bāzi, lai noskaidrotu sev tuvumā esošās veģetārās ēstuves un bieži vien tādā veidā sastopu interesantus vietējos cilvēkus.

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!