Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Jogas skolotāja Ališa Alvīne Raituma

0

1522

Ališa Alvīne Raituma @ 2014-08-15

Ališa Alvīne Raituma ir

sertificēta Jogas skolotāja un veselīga dzīvesveida baudītāja, Vairāk par Ališu vari uzzināt alishayoga.com

1. Tu ēd, lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu?

Es ēdu, lai dzīvotu.

2. Veselīgs uzturs, tavuprāt ir…

Ir bagāts ar prānu, dzīvības enerģiju, svaigs, košs, acis priecējošs. Veselīgs ēdiens ir nozīmīgs, bet svarīgi atcerēties, ka mēs nedzīvojam, lai ēstu. Kā ir teicis Svami Krijananda - “ Ēd veselīgi, bet esi pārliecināts, ka ēdiens nav kļuvis par Tavu reliģiju. Mūsdienās esmu novērojusi disbalansu, ka cilvēki mēdz pārāk aizrauties, fanātiski ar ēdienu. Mēs tomēr neesam mūsu ķermenis, ir svarīgi to atcerēties, cenošoties savu templi uzturēt tīru.

3. Manu ēdienkarti, lielākoties, veido…

Dārzeņi (koši krāsaini), graudaugi (rīsi, pupas, zirņi, lēcas utt..), biezpiens, piens, dažādas pastas. Pašai tas bija milzu atklājums, kad pirms četriem gadiem mans Ajūrvēdas ārsts man ieteica ēst pastu - makaronus. Es biju pārsteigta. Viņš man pastāstīja, ka ir arī ļoti veselīgas pastas. Tā nu mūsu ģimenes ēdienkartē ienāca tagad tik pašsaprotamas lietas kā spinātu pasta, biešu pasta un daudz citu veģetārās pasaules brīnumu. Un daudz dažādas indiešu garšvielas.

4. Manā ledusskapī nekad nav… gaļas.

5. Mans veselīgākais našķis

Dažādi svaigēdāju kokteilīši no pašpagatavota mandeļu piena bāzes kopā ar saldētām ogām… un paštaisīta svaigēdāju avokado šokolādes kūka!:))

6. Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai tu mēdz lietot uzturā kaut ko, kas nav garšīgs, bet ir veselīgs?

 Jā, ir! Es tomēr vairāk paļaujos savai iekšējai balsij, nevis “ grāmatām”,

tāpēc es nekad neēdu to, kas man negaršo. Tas ir viens no Ājurvēdas pamatprincipiem - neēst to, kas tev nepatīk kā smaržo, garšo!

7. Viena tipiska diena tavā mūžā...kāda ir tās ēdienkarte?

Brokastis…

Svaigēdāju kokteilis vai augļi kopā ar riekstiem…. vai arī graudaugu maizītes ar pesto, avokado, bazilika lapiņ un tomātu vai gurķīti.

Pusdienas…

Kičari ar biezpienu, vai kāda veselīga pasta ar dārzeņiem.

Vakariņas…

Biezzupa (ja ir vasara, tad tā būs kāda svaigēdāju zupiņa)

Našķi starp ēdienreizēm?

Hmmm…..tas atkarīgs no sezonas - (ogas, rieksti, vai arī reizēm kāds šokolādes gabaliņš….)

Esmu izdzīvojusi to posmu, kad veselīgas ēšana bija kļuvusi par tādu kā fanātisku aizraušanos, kad es varēju dienām dzīvot uz svaigi spiestām sulām, vai svaigēdāju ēdieniem. Tomēr esmu laimīga, ka esmu nonākusi pie tā, ka sevi mīlu vairāk par savu ķermeni. Līdz ar to, es atļaujos arī pagrēkot…. Ēdiens vairs nav mana reliģija kā teiktu Svamiji.

8.Bez kā tu nevari iedomāties savu ēdienkarti?

Bez dārzeņiem un augļiem.

9. Mana šī brīža mīļākā recepte ir...

Pavisam vienkārša: avakado svaigēdāju biezzupa

*Šo recepti radīju dzīvojot Kazahstānā, kur avokado bija pārsteidzoši zemā cenā!:)

10.Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas, LV vai ārzemēs.

Latvijā veģetārais restorāns Rāma. Tomēr, lai arī mana vīra profesija liek mūsu ģimenei nemitīgi ceļot un dzīvot dažādās pasaules pilsētās, vismīļākā mūsu ģimenes ēšanas vieta ir mājas. Es neesmu tipiska 21. gs. sieviete, es mīlu gatavot ēst - garšīgi un veselīgi! :)

Foto: Anna Verdina (Karnova), flickr.com

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!