Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Jogas skolotāja Vineta Klotiņa

0

1448

yogi.lv @ 2015-05-07

1. Tu ēd lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu?

Pamatā ēdu, lai uzturētu savu ķermeni. Lai gan dažreiz, īpaši brīvdienās, man patīk pārvēst gatavošanu un pašu maltītes baudīšanu kā galveno dienas notikumu, ko ļoti patīkami izbaudīt, esot kopā visai ģimenei, vai kopā ar draugiem.


2. Veselīgs uzturs, tavuprāt ir..
Manuprāt veselīgs uzturs ir tāds, kas dod nepieciešamo enerģiju, uztur ķermeni darboties spējīgu un līdzsvarā. Tas nemaz nav tik vienkāršs jautājums. Ņemot vērā, ka mēs esam ļoti dažādi, to, kas katram ir veselīgs lielā mērā nosaka individuālā konstitūcija, apkārtējie apstākļi, fiziskā slodze u.c. Tā, piemēram, esmu sapratusi, ka manai ēdienkartei noteikti ir jāmainās līdz ar gadalaiku maiņu, aukstākā laikā manai labsajūtai ļoti nepieciešami gatavoti, sildoši ēdieni, tikai siltos laika apstākļos varu būtiski palielināt svaiga, termiski neapstrādāta uztura pārsvaru.

3. Manu ēdienkarti lielākoties veido…
Dārzeņi, augļi, pilngraudi, lēcas.

4. Manā ledusskapī nekad nav..
Manā ledusskapī nekad nav gaļas, kā arī dažādi pusfabrikāti, „mākslīgi” produkti.

5. Mans veselīgākais našķis.. Našķi starp ēdienreizēm?
Man nav tāds izteikti viens našķis - dažreiz tie var būt daži gabaliņi labas tumšās šokolādes, kādreiz vienkārši karote medus, citreiz kāds žāvēts vai svaigs auglis.

6 . Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai Tu mēdz lielot uzturā kaut ko, ka nav garšīgs, bet ir veselīgs?
Nevaru minēt neko negaršīgi, ko lietotu savā uzturā. Man garšo produkti vai ēdieni, kas parasti tiek pieskaitīti veselīgiem - visu veidu dārzeņi, garšaugi, pilngraudu produkti, augļi, sēklas utt. Manuprāt tie vienmēr garšīgi, gaumes jautājums vienīgi varētu būt - kā tie ir pagatavoti. Runājot par dārzeņiem, vienīgais, kas man negaršo un ko es neēdu ir sīpols, vai tas ir neaizstājami veselīgs – tas atkal ir diskutējams jautājums.
7. Viena tipiska diena tavā mūžā .. kāda ir tās ēdienkarte:
Kopš manas trešās meitiņas piedzimšanas (viņai nupat apritēja pirmais gadiņš) tādu tipisku dienu grūti aprakstīt. Kas attiecas uz ēdienkarti – cenšos visu gatavot vienkārši un ātri. Parasti rītu iesāku ar pāris glāzēm citrona ūdens. Tagad, iesākoties siltākam laikam, brokastīs parasti pagatavoju kādu no zaļajiem kokteiļiem. Vēlāk izbaudu tasi Nespresso kafijas un ieturu otrās brokastis- piemēram, pilngraudu putru bez piena, vai lauku olas vai tofu omlete ar zaļumiem. Pusdienās visbiežāk ēdu to, ko gatavoju mazajai meitiņai – dažādus sautētus dārzeņus. Vakariņas cenšos gatavot dažādas , tie var būt dažādi salāti, veģetāri sautējumi, zupas u.c. Idejas receptēm parasti meklēju žurnālā Vegeterian times

8. Bez kā Tu nevari iedomāties savu ēdienkarti?
Dārzeņiem , olīveļļas..

9. Mana šī brīža mīļākā recepte ir ..
Brokastu kokteilis : 1/2 avokado, ½ gurķa, daži gabali ananāsa, ¼ laima sulas, liela sauja spinātu, nedaudz ūdens, pēc vēlēšanās var pievienot vēl kādus zaļumus, visu samaļ blenderī līdz vienmērīgai konsistencei. Ātri un vienkārši, to esmu iemācījusi arī savam vīram.
10. Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas.. LV vai ārzemēs..
Viens no mūsu ģimenes mīļākiem restorāniem ir Laura Aleksejeva 36. līnija Jūrmalā, cenšamies tur ik pa laikam brīvdienās aizbraukt. Izbaudām labu ēdienu un brīnišķīgu skatu uz jūru. Priecē, ka blakus tradicionāliem ēdieniem, šeit ir arī salīdzinoši plašs veģetāro ēdienu piedāvājums. No tuvākām ārzemēm varu minēt Chakra Tallinā, Spānijā netālu no Malagas - piejūras ģimenes restorāns La Farola.

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!