Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Līva Kļaviņa no žurnāla "Pie galda" un raidījuma "Gatavo 3"

0

1258

yogi.lv @ 2015-07-14

Veido žurnālu "Pie Galda" un

raidījumu "Gatavo 3"

Organizē dažādas ēst gatavošanas un atpūtas nometnes. 

Mīl gatavot un paēst ar baudu un priecājas, ja var ar šīm zināšanām dalīties ar citiem.

 

 

 

Tu ēd, lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu?

Ēdu, lai dzīvotu. :)

Veselīgs uzturs, manuprāt ir...

Ēdiens, kas ir svaigs, pēc iespējas mazāk apstrādāts, sezonāls. Ideālā variantā mājās gatavots. Līdzsvaram ir liela nozīme- ar neko nepārspīlēt. Saldumus (jebkādus, arī medu) un taukvielas  (arī labās taukvielas) lietot nelielos daudzumos.

Manu ēdienkarti, lielākoties, veido..

Dārzeņi- visi iespējamie, salāti, zaļumi, rieksti, sēklas, turku zirņi, lēcas, Ķelmēna rupjmaize, brīvas turēšanas apstākļos dētas olas, no piena produktiem- kazas vai parmezāna sieri, citroni- daudz citronu, olīveļļa, augļi, ogas, sēnes.

Manā ledusskapī nekad nav...

Gaļas, piena, veikalā pirkta kečupa vai majonēzes.

Mans veselīgākais našķis... Našķi starp ēdienreizēm?

Svaigas dateles. Vasarā garšīgākie našķi ir ogas un augļi- vietējās zemenes, mellenes, ķirši, arbūzi. :) Bet ik pa laikam apēdu arī kādu kūciņu vai šokolādīti.

Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai tu mēdz lietot uzturā kaut ko, kas nav garšīgs, bet ir veselīgs?

Garša, manuprāt, nav atkarīga no tā vai ir veselīgs vai neveselīgs, bet gan no garšas balansa. Es būtībā esmu pret to, ka ēst tikai tāpēc, ka veselīgs, bet negaršo- tas bojā mūsu izpratni par dzīvi kopumā. Tad jau sanāk, ka kaut kas labs vienmēr nozīmē tikai ciešanas, tā tam nebūt nebūtu jābūt. Visas labas lietas ir arī baudāmas pareizā laikā, veidā, vietā un kontekstā. Tas attiecas uz jebkuru dzīves jomu. Veselīgs ēdiens, labi pagatavots ir izcili garšīgs, un man žēl, ka bieži to ēdot raisās komentāri "nespēju noticēt, ka tas ir arī veselīgi"- tas liecina, ka mums sabiedrībā ir sabojāta dzīves uztvere. Labas lietas ir baudāmas un veselīgas. Labs ir labs. Slikts ir slikts. Arī dabā rūgtā garša mums nepatīk, jo rūgtas parasti ir indes. Bet saldā garša augļos un dārzeņos vienmēr liecinās par lielu uzturvielu un vitamīnu daudzumu- jo gatavāks, jo saldāks, jo vairāk uzturvielu augs ir uzņēmis, jo baudāmāks un veselīgāks tas ir. Problēmas sākas, kad mēs ēdam tikai kūkas, kur atsevišķi pievienojam tikai un vienīgi cukurus, miltus un taukus, bet "aizmirstam" pievienot arī vitamīnus, minerālvielas un visu pārējo, kas mums nepieciešams. Tad tā tikai ir "plika" bauda bez jebkāda cita labuma..

Viena tipiska diena tavā mūžā...kāda ir tās ēdienkarte?

Manā mūžā nav bijis tipisku dienu. :)  Katra diena tiešām ir citādāka jo darbojos dažādos projektos, kas visi saistīti ar ēdienu, tad attiecīgi bieži vien sanāk ēst to, kas tiek gatavots priekš attiecīgā projekta vai neēst vispār, jo nav laika- tikai kādu auglīti un suliņu. Bet varu mēģināt iedomāties dienu, kad sanāk sēdēt pie datora un, piemēram, rakstīt receptes.

  • Brokastis- Kāds auglis, kafija un maizīte ar avokado un tomātu.
  • Pusdienas- Kāda dārzeņu zupa vai salāti ar dārzeņiem.
  • Vakariņas- Krāsnī cepts dārzenis/ Makaroni ar tomātu mērci/ Augļi + maizītes.

Dienas laikā cenšos izdzert kādu svaigu sulu- ziemā smiltsērkšķu, vasarā vienkrāši ēdu daudz ogas- ķiršus, zemenes. Pa dienas vidu arī dažreiz apēdu kādu maizīti ar humusu vai dažreiz sieru, citreiz panašķējos ar kādiem cepumiem vai citiem saldumiem. Bieži vien izdzeru daudz kafijas, kas ir viens no maniem pretrunīgākajiem paradumiem un citreiz iekšēji ar to cīnos- vai tiešām nevarētu mazāk dzert. :) Bet ļoti garšo.

Bez kā tu nevari iedomāties savu ēdienkarti?

Bez citroniem un svaigiem salātiem.

Mana šī brīža mīļākā recepte ir...

Bulgura- apelsīnu/aprikožu salāti ar kale kāpostiem, mandelēm un humusa mērcīti

Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas...LV vai ārzemēs?

Pusdienas mēdzu bieži ēst- Kafejnīcā MiiT- tur strādā radoši pavāri, kas visu laiku izdomā jaunas veģetāras receptes, Stockpot- viņi tiešām māk garšīgi gatavot. Pa retam aizeju arī uz Rāmu pusdienās, kad sagribas ko no indiešu virtuves. Londonā noteikti mīļākā vieta ir Leon- tas ir veselīga uztura ātrās ēdināšanas restorāns- viss parasti ir garšīgs un viņiem ir gaiša attieksme pret dzīvi un ēdienu. :) Londonā arī Vita- O- izcils veselīgs, vegānisks ēdiens. 

Foto no personiskā arhīva.

 

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!