Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Veģetārā uztura skolas Vegus dibinātāja - Dita Lase

0

1620

Dita Lase @ 2014-10-08

Dita Lase

  • Veģetārā uztura skolas Vegus dibinātāja
  • Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore
  • Aizrautīga bio, eko, zaļā un veģetārā dzīvesveida piekritēja
  • Regulāri publicējas dažādos Latvijas medijos
  • Regulāri vada veģetāra uztura seminārus un pavārmākslas kursus visā Latvijā

1. Tu ēd, lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu?

Abējādi. Kā katram normālam cilvēkam - ēdiens man ir nepieciešams, lai uzturētu ķermeni.  Un esmu arī tā, kurai visa dzīve griežas ap ēšanu - esmu ar ēšanu apsēsta, kopš vien sevi atceros. Kad to apzinājos, centos pavērst savu apsēstību maksimāli konstruktīvā un pozitīvā gultnē - kļuvu par gardēdi un pievērsos veģetārismam, veselīgam uzturam, receptēm, gatavošanai un citu mācīšanai gatavot savos Vegus kursos. Šobrīd pašai šķiet, ka pavērsiens izdevies tīri labi.

2.Veselīgs uzturs, tavuprāt ir...

Pēc iespējas dabiskāks, mazāk pārstrādāts, daudzveidīgāks, garšīgāks ēdiens. Uzturvielu balanss. Līdzsvars vispār ir mans mīļākais vārds - meklēju to it visā.

3.Manu ēdienkarti, lielākoties, veido...

Augļi, graudi, dārzeņi, pākšaugi, rieksti, zaļumi. Vienkārši, ātri gatavojami ēdieni - pārlieka centība nav manā gaumē. Tomēr visam jābūt svaigam, priecīgam, garšīgam. Pēc iespējas skaidrībā. Ar visām sešām garšām, baudāmam ar visām piecām maņām. Jābūt kaifam no ēdiena!

4.Manā ledusskapī nekad nav...

Tukšuma.

5.Mans veselīgākais našķis...

Āboli. Esmu hronisks āboliķis jau gadu desmitiem.

6.Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai tu mēdz lietot uzturā kaut ko, kas nav garšīgs, bet ir veselīgs?

Veselīgais ne vienmēr ir garšīgs. Bet es kategoriski atsakos ēst kaut ko negaršīgu tikai tāpēc, ka tas ir veselīgs - tas nav samuraja ceļš! Tomēr tāpēc nenoraidu pašu produktu - es meklēju, kas ir tas gatavošanas veids, kāda ir tā recepte, kā es šo veselīgo mantu varu ēst ar prieku. Man daudz kas negaršo - ķirbji, spināti, biezpiens, baklažāni, kinza...
Bet, nu, lūk, daži veidi, kā es to ķirbi tomēr varu ēst pilniem vaigiem:
Ķirbju saldējums, mmmmm...ar šokolādi, mmmmmm... Un te viens kinzas manevrs: burkānu salāti! Bet te mazliet par baklažānu tēmu.

Kā jūs saprotat - garšvielas bieži vien izglābj visu pasākumu. Un vēl svarīgi neko nepārvārīt un nepārcept - (gandrīz) visam ir jākraukšķ, tad būs labi. (Nu labi, baklažāniem jābūt kārtīgi izceptiem. Bet izņēmumi tikai apstiprina likumsakarību.)

7.Viena tipiska diena tavā mūžā...kāda ir tās ēdienkarte?

Brokastis -  Darbdienās: kafija, ābols, banāns (vai jebkuri citi augļi, kas tobrīd sezonāli). Dažreiz maizīte ar avokado. Brīvdienās visbiežāk putra, auzu pārslas ar augļiem, vai, piemēram, saldā kvinoja.

Pusdienas -  Ideālā gadījumā - rīsi. Te mēdzu izvēlēties, kāda krāsa man todien iet pie sirds: piemēram -  krāsainos rīsus.  Ar kaut ko. Tas "kaut kas" var būt viskautkas - gan mērce (lēcu, sēņu, dārzeņu...), gan kādas veģetārās kotletītes, gan salāti, gan zupa, sautējums utt.

Ja jāēd kafejnīcā - gandrīz vienmēr rociņa paslīd uz suši pusi, vai kādu no siera variācijām.

Vakariņas - Salāti. No pupiņām.  Vai ar makaroniem,(pesto, olīvas un brokoļi ir kaut kas, ko es gandrīz droši būšu pievienojusi pastai - gan gatavojot salātos, gan siltā veidā. Vēl - saulē kaltēti tomāti ir kas tāds, kas manā mājā kaut kā vienmēr makaronos iegadās). Vai
salāti ar zaļām lapām (jo veģetārieši tak pārtiek no zaļas zāles vien, vai tad ne?):

Našķi starp ēdienreizēm? (ja ir...)
Melnā tēja. Augļi. Diedzējumi.

8.Bez kā tu nevari iedomāties savu ēdienkarti?

Kad dodos ilgstošākā izbraukumā, komandējumā, ilgstošākos ciemos - vienmēr paķeru līdzi garšvielas, ābolus un melno tēju: jo nekad nevar zināt, vai tur tie būs pieejami (pieejami vispār, vai arī - pieejami man tīkamā kvalitātē). Bez pārējā iztikšu, bet šo trūkums, zinu, ka radīs saīgumu. Un saīgt man nepatīk - man patīk laime.

9.Mana šī brīža mīļākā recepte ir... 

Dieviņ mīļo, kā tad lai es izvēlos tikai vienu?!  Nu labi, šo kūciņu es ēstu katrā laikā.

10. Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas...LV vai ārzemēs...

Kafiju vislabprātāk dzeru InnocentCafe, picu eju ēst uz DaSergio vai Piraniju, ja man kārojas paniru - uz Thali, Kabuki ir vislabākie Yasai Tempura suši. Man neprātīgi garšo viss (veģetārais), ko gatavo Ladigs un Erhards, ar acīm visvairāk priecājos par Riškovas desertiem un Astiča ēdienu dzīvespriecīgo noformējumu. Pilnai laimei vēl derētu atrast kādu vietiņu, kur man garšotu kūkas (Džagannat medus kūka ir ok, bet līdz ekstāzei tomēr neizvelk) - tad būtu kulinārā nirvana sasniegta. Ārzemēs...es laikam vēlreiz labprāt paēstu tos apelsīnus tieši no koka Itālijā.

Foto:Sanita Rozenfelde

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!