<< Visi raksti

3 lietas, kas tev jāzin par Kale jeb lapu kāpostu + 3 receptes

0

6846

yogi.lv @ 2015-05-04

Tad, kad uzturā lietojam lapu kāpostu jeb kale, tad ir svarīgi atcerēties dažas būtiskas lietas. Pirmkārt, ir svarīgi lapu kāpostu vispirms nomazgāt un pēc tam kārtīgi nožāvēt. Izmantojam papīra dvieļus, lai nosusinātu visu ūdeni nost no lapām.  Īpaši svarīgi tas ir gatavojot čipsus. 

Otrkārt, nelietojam uzturā kātus, jo tie ir ļoti rūgti. Īpaši svarīgi, ja lietojam kale salātos un svaigajos kokteiļos vai spiežam sulu. Ar šķērēm nogriežam lapu apkārt kātiņam. Turklāt ne tikai līdz kātiņam, bet tiešām apkārt visam kātiņam, visā tā garumā.

Treškārt, vēl viena lieto, ko vēlams darīt ar svaigām kale lapām pirms ēšanas ir „pabužināšana” jeb vēl to dēvē par masāžu. Darām to ar pirkstiem, aptuveni minūti, līdz lapas kļūst mīkstākas un paliek nedaudz tumšākas.  

ĀZIJAS LAPU KĀPOSTA KOKOSRIEKSTU ZUPA AR LAPU KĀPOSTU ČIPSIEM

SASTĀVDAĻAS

  • 1 bunte lapu kāposta, bez kātiem un lapas sasmalcinātas mazākos gabaliņos  
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas vai izspiestas caur spiedi  
  • 1/2 sarkans sīpols, smalki sagriezts
  • 1 tējkarote Thai zaļās karija pastas  
  • 1/2 krūze dārzeņu buljona  
  • 1 bundža kokosriekstu piena (400 ml)
  • sāls pēc garšas
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura  
  • 1 ēdamkarote citronu sulas
  • 1 krūze šampinjonu, sagriezti šķēlītēs un apcepti

PAGATAVOŠANA

LAPU KĀPOSTU ČIPŠI

  1. Iesildi cepeškrāsni līdz 150  C.
  2. Bļodā liec pusi no lapu kāpostiem, uzlej virsū olīveļļu un uzkaisi sāli. Liec lapu kāpostus uz pannas un liec cepeškrāsnī , izmanto funkciju ROAST. 
  3. Cep 26-28 minūtes, vismaz vienu reizi apmaisot.

ZUPA

  1. Kamēr lapu kāposti cepas atsevišķā katliņā uzkarsē 1 ēdamkaroti eļļas, pievieno ķiploku un apcep to uz vidējas uguns aptuveni minūti.
  2. Pievieno zaļo karija pastu un turpini vēl 1 minūti cept.
  3. Pievieno atlikušo daļu lapu kāposta un turpini sautēt aptuveni minūti.
  4. Pievieno buljonu un kokosriekstu pienu. Palielini uguni un ļauj zupai uzvārīties. Pēc tam turpini vārīt vēl 10 minūtes, līdz lapu kāposts ir mīksts.  
  5. Ņem zupu nost no plīts un pāris minūtes atdzesē.
  6. Ielej to blenderī un benderē līdz iegūsti vienmērīgu, krēmīgu masu. 
  7. Lej zupu atpakaļ katliņā, pievieno sāli, brūno cukuru, citrona sulu un uzsildi uz mazas uguns.
  8. Pasniedz siltu, dekorējot ar lapu kāpostu čipšiem un ceptām sēnēm. 

Avots un foto: www.sugaretal.com

 

LAPU KĀPOSTA UN SARKANĀ APELSĪNA SALĀTI

SASTĀVDAĻAS

  • 1 maza buntīte lapu kāposta
  • 4 mazi sarkanie apelsīni
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • Ekstra virgin olīveļļa
  • Sāls

PAGATAVOŠANA

  1. Vispirms sagatavo lapu kāpostu, atdalot kātus un saburzot lapas.
  2. Nomazgā tos un nožāvē un saplēs nelielos gabaliņos.
  3. Nomizo 3 sarkanos apelsīnus un sagriez apaļās šķēlītēs.
  4. Nomizo un sagriez sarkano sīpolu.
  5. Liec visas sastāvdaļas uz šķīvja.
  6. Pārlej pāri olīveļļu, no atlikušā apelsīna izspied sulu un pārlej pāri salātiem.
  7. Uzkaisi sāli un melnos piparus.
  8. Pasniedz nekavējoties. 

Avots un foto: ahouseinthehills.com

 

LAPU KĀPOSTA SALĀTI AR BROKOLI, DZĒRVENĒM, ASNIEM UN SAULESPUĶU SĒKLĀM

SASTĀVDAĻAS

  • 2 krūzes sagriezta lapu kāposta
  • 6-8 Briseles kāpostu
  • 1-2 krūzes brokoļu, sagriezta
  • 1/2 krūzes dzērveņu, svaigu vai žāvētu  
  • 1/4 krūzes apgrauzdētu saules puķu vai ķirbju sēklas  
  • 1 mazs ābols, sagriezts šķēlītēs vai gabaliņos

MĒRCEI

  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1 1/2 ēdamkarotes baltā etiķa
  • 2 ēdamkarotes majonēzes
  • 1 tējkarote Dižonas sinepes
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • 1 tējkarote magoņu sēkliņas
  • Šķipsniņa sāls/ pipari

PAGATAVOŠANA

  1. Vispirms pagatavo mērci: sajauc visas sastāvdaļas bļodā, līdz iegūsti vienmērīgu masu.
  2. Ja nelieto uzreiz, tad liec ledusskapī.

SALĀTI

  1. Sāc ar zaļumiem jeb lapu kāpostu. Atbrīvo lapas no kātiem un sagriez lapas mazākos gabaliņos.
  2. Izklāj tās uz dēlīša vai liela šķīvja, uzkaisi sāli un saburzi tās.  Aptuveni 1 minūti.
  3. Liec lapas lielā bļodā, pievieno pusēm sagrieztus Briseles kāpostus.
  4. Sagriez brokoli mazākos gabaliņos un pievieno salātiem. 
  5. Pievieno dzērvenes, sēkliņas un ābolu.
  6. Pārlej pāri mērci un samaisi. Pievieno to lēnām, variējot ar tās daudzumu pēc savas izvēles.

Avots un foto: www.seasonsandsuppers.ca

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!