<< Visi raksti

3 sildošas zupas detoxam jeb aknu attīrīšanai

0

3011

Anna, The awesome green @ 2015-02-17

Mūsu aknas filtrē visu asins apjomu ik pa trim minūtēm. Tas ir galvenais orgāns, kas pārstrādā un neitralizē visas ķimikālijas, ar kuram ir saskāries mūsu ķermenis caur pārtiku, apkārtējo vidi un kosmētikas/ ķermeņa kopšanas produktiem. Kad mēs uzsākam attīrošu diētu/ detoxa diētu, tad mēs īpaši sekojam līdzi tam, lai patērētu noteiktu daudzumu augļu un dārzeņu, tādējādi šūnām nodrošinot lielu kālija daudzumu, kas stimulē liekā ūdens un toksīnu izvadi no organisma, radot sārmainu vidi.

Toksīnu caur asins plūsmu nonāk mūsu aknās, kur tie tiek neitralizēti caur nierēm vai resno zarnu, ar žulti. Detoxa dietas laikā, liels daudzums toksīnu tiek izskaloti no mūsu šūnām, tāpēc aknām ir papildus slodze. Tās  ir jāstimulē, lai palīdzētu tām tikt galā ar palielināto žults izdalīšanos. Veselīga žults izdalīšanās ir ļoti svarīga toksīnu izvadei, tāpēc mums aknām ir jāpalīdz, uzņemot vairāk šķiedrvielu.

Pēc sava veida, šķiedrvielas var iedalīt divās lielās grupās:

Ūdenī šķīstošās šķiedrvielas – šķīstot ūdenī, tās veido gēlveidīgu masu, kas, virzoties pa mūsu gremošanas traktu, dara vairākas būtiskas lietas, piemēram, palīdz samazināt holesterīna un glikozes līmeni mūsu asinīs. Ūdenī šķīstošās šķiedrvielas visvairāk satur tādi pārtikas produkti kā zirņi, pupiņas, āboli, auzu pārslas, mieži, citrusaugļi, burkāni, lēcas, bumbieri, rieksti, linsēklas, čia sēklas, pupiņas, selerija, burkāni.

Ūdenī nešķīstošās šķiedrvielas – šīs šķiedrvielas nešķīst ūdenī. Tām ir vairāki svarīgi uzdevumi mūsu gremošanas sistēmā – šīs šķiedrvielas ir būtisks palīgs, lai barība labāk pārvietotos pa gremošanas traktu, tās palielina arī izkārnījumu masu un ir ļoti būtiskas sevišķi tiem cilvēkiem, kurus nomoka aizcietējumi vai neregulāra vēdera izeja. Visvērtīgākie nešķīstošo šķiedrvielu avoti ir kviešu milti, kviešu klijas, brūnie rīsi, rieksti, sēkliņas, rozīnes un visdažādākie dārzeņi - cukini, selerija, brokoļi, kāposti, sīpoli, tomāti, burkāni, zaļās pupiņas, zaļie lapu dārzeņi.

Lielākā daļa produktu, kas satur šķiedrvielas, parasti satur abu iepriekš minēto veidu šķiedrvielas, tikai atšķirīgos daudzumos. Tieši tādēļ, lai gūtu maksimālu labumu no šķiedrvielām, ēdienkarte noteikti ir jādažādo, lai nepieļautu pārāk lielu vienveidību tajā.

Šķiedrvielas darbojas arī kā savdabīga birste, kas izslauka no mūsu zarnām visu to, kas tur ir lieks – tās veido lielāku izkārnījumu apjomu, līdz ar to neļaujot kaut kam palikt zarnās, bet visu nevajadzīgo izvada ārā. Tā rezultātā mēs nodrošinām sava kuņģa un zarnu tīrību, kas savukārt ir tiešā veidā atbildīga par visu mūsu organismam nepieciešamo barības vielu un vitamīnu netraucētu uzsūkšanos asinīs.

BROKOĻU DETOXA ZUPA

Brīnišķīga zaļā zupa, kas pilna ar vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām.

SASTĀVDAĻAS: 2 personām

  • 2 krūzes brokoļu (bez kātiņiem)
  • 2 selerija kāti, sagriezti smalkos kubiņos
  • 1sīpols, sagriezts smalkos kubiņos
  • 2 ķiploku daiviņas, saspiestas
  • 1 pastinaks, nomizots un sagriezts smalkos kubiņos
  • 1 krūze zaļumu (kale, spināti, biešu lapiņas vai citi)
  • 1 burkāns, nomizots un smalki sagriezts
  • 2 glāzes filtrēta ūdens vai dārzeņu buljons
  • ½ tējkarotes jūras sāls
  • ½ citrona, tikai sula
  • 1 tējkarote kokosriekstu eļļas
  • 1 tējkarotes čia sēklu
  • Dažādas sēkliņas, apgrauzdētas
  • 1 tējkarote kokosriekstu piena dekorēšanai

PAGATAVOŠANA

  1. Katliņā uzkarsē kokosriekstu eļļu, pievieno sīpolu, ķiploku, pastinaku, seleriju un brokoļus. Sautē uz mazas uguns aptuveni 5 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  2. Pievieno ūdeni vai dārzeņu buljonu, ļauj uzvārīties. Tad liec virsū vāku un ļauj sautēties 5-7min, līdz dārzeņi ir mīksti, bet vēl nejūk ārā.
  3. Iemaisi iekšā zaļumus. Lej visu blenderī, pievieno citrona sulu, čia sēklas un kul līdz iegūsti krēmīgu masu.
  4. Dekorē ar grauzdētām sēkliņām un pasniedz siltu.

BIEŠU DETOXA ZUPA

SASTĀVDAĻAS:  2 porcijām

  • 3 vidēji lielas bietes
  • 2 burkāni, smalki sagriezti
  • 1 sīpols, smalki sagriezts
  • 2 ķiploku daiviņas, saspiestas
  • 1 mazs puravs
  • 1 tējkarote kokosriekstu eļļas
  • 2 krūzes dārzeņu buljona, silta           
  • ¼ tējkarotes jūras sāls
  • 1 ēdamkarote čia, saulespuķu un ķirbju sēklas
  • 1 tējkarote kokosriekstu piena garnēšanai

PAGATAVOŠANA

  1. Nomazgā bietes, bet nemizo. Liec katliņā, lej ūdeni tā, lai nosedz bietes (ne vairāk un ne mazāk) un ļauj uzvārīties. Sautē uz mazākas uguns vēl 30 minūtes, kamēr bietes ir mīkstas.
  2. Nolej nost ūdeni un ļauj atdzist.
  3. Katliņā uzkarsē kokosriekstu eļļu, pievieno sīpolus, ķiploku, puravu, burkānus un sautē 5-7minūtes uz mazas uguns. Ņem nost no uguns un liec uz šķīvja.
  4. Nomizo bietes, sagriez kubiciņos, liec blenderī kopā ar pārējiem dārzeņiem un dārzeņu buljonu.
  5. Mal līdz iegūsti krēmīgu masu.
  6. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  7. Pirms pašas pasniegšanas dekorē ar sēkliņām.

 SALDĀ KARTUPEĻA DETOXA ZUPA

SASTĀVDAĻAS:  2 personām

  • ½ krūzes izvārītu sarkano lēcu
  • 1 saldais kartupelis, nomizots un sagriezts kubiciņos
  • 3 burkāni, nomizoti un sagriezti lielos gabalos
  • 1 pastinaks, nomizots un sagriezts uz 4 daļām
  • 1 sīpols, nomizots un sagriezts uz 4 daļām
  • 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 1 tējkarote kurkumas
  • 1 tējkarote samalta kumina
  • Šķipsniņa čili pulvera
  • ¼ tējkarotes jūras sāls
  • 2 krūzes dārzeņu buljona, silta
  • Svaigs ingvers, aptuveni 2cm, nomizots, sarīvēts
  • 1 tējkarote kokosriekstu eļļas
  • Svaigi pētersīļi, 1 tējkarote kokosriekstu piena dekorēšanai

PAGATAVOŠANA

  1. Uzsildi cepeškrāsni līdz 165’C.
  2. Ieklāj cepamtraukā cepamo papīru, liec iekšā saldo kartupeli, burkānu, pastinaku, sīpolu, ķiploku. Pārskaisi sāli, čili, kurkumu, kuminu un kokosriekstu eļļu (šķidru). Viegli samaisi visu.
  3. Uzliec funkciju roast un cep aptuveni 20minūtes.  Pēc tam liec blenderī.
  4. Pievieno siltu buljonu, ķiploku un lēcas un mal līdz iegūsti maigu kremīgu masu.
  5. Pasniedz siltu, dekorē ar svaigiem pētersīļiem. 

Avots: theawesomegreen.com

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!