<< Visi raksti

Kā pagatavot majonēzi pāris minūšu laikā?

0

3571

tasty-yummies.com @ 2015-01-21

Protams, protams,  veselīga uztura piekritēji majonēzi neēd, bet, ja tā ir paša gatavota, kāpēc ne? Viens no lielākajiem aizspriedumiem pret majonēzi ir tās neveselīgais un nevēlamām vielām pārpilnais sastāvs, taču, ja to gatavosi pati, tad vienīgais par ko patiešām ir vērts uztraukties ir lielais eļļas daudzums. Tāpēc tai ir jābūt ļoti labas kvalitātes, lai tu varētu mieloties ar majonēzi bez sirdsapziņas pārmetumiem.

 Ja nekad līdz šim nav mēģināts, tad mājās pagatavot majonēzi var šķist diezgan liels izaicinājums, taču, ja sekosi šiem norādījumiem, tad iegūsi gardu majonēzi vien pāris minūšu laikā.

Lielākā daļa veikalā nopērkamās majonēzes tiek bāzētas uz rapšu eļļas vai kādas citas augu eļļas, taču, ja majonēzi gatavo pati, tu vari izvēlēties labas kvalitātes olīveļļu un kokosriekstu eļļu, kā arī avokado un makadamijas riekstu eļļu.

Tu vari kult majonēzi ar rokām, kā šajā pamācībā, bet vari arī izmantot virtuves kombainu vai rokas mikseri. 

Kāpēc vēl ir labi gatavot majonēzi pašam? Jo tu vari viegli iegūt dažādas garšas, pievienojot sasmalcinātu ķiploku, čili, svaigus garšaugus, avokado, sinepes, saulē kaltētus tomātus, sīpollokus, kariju un citas sastāvdaļas. Pievieno ķiploku un citas garšvielas pašā sākumā, pie olu dzeltenumiem, taču, ja kaut ko aizmirsti, vari to iemaisīt arī jau gatavā substancē.

SVARĪGI ZINĀT  

  • Produktiem ir jābūt istabas temperatūrā. Ja tie būs siltāki vai aukstāki, tie var “saplēst” majonēzi.
  • Esi droša par olu kvalitāti. Kad uzturā tiek lietotas svaigas olas, ir svarīgi būt pārliecinātam, ka tajās nav nevēlamu blakus vielu.
  • Ja tava majonēze „saplīst” –neuztraucies! Tu vari to izlabot! Vienkārši paņem vēl vienu olas dzeltenumu, liec to citā, tīrā bļodā un pievieno tam palēnām klāt “saplīsušo” majonēzi.  Tā tu vari to atjaunot un tikt pie gardas majonēzes.

UZGLABĀŠANA

Tu vari uzglabāt majonēzi ledusskapī noslēgtā traukā aptuveni nedēļu. 

SASTĀVDAĻAS (iegūsi aptuveni  1 ½ krūzes majonēzes)

  • 2 olu dzeltenumi
  • 2 tējkarotes svaigi spiestas citronu sulas
  • ½ tējkarotes ābolu etiķa
  • 1 tējkarote dižonas sinepju (vai sinepju pulvera)
  • ½ tējkarotes jūras sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 1 krūze extra virgin olīveļļas
  • ½ krūzes šķidras kokosriekstu eļļas (istabas temperatūrā),  avokado eļļas, makadamijas riekstu eļļas utt.  (Vari izmantot arī tikai vienu no šīm eļļām vai sajaukt visas kopā).

PAGATAVOŠANA

1) Lielā bļodā sakul olu dzeltenumus, citronu sulu, ābolu etiķi, sinepes, sāli un piparus. Maisi apmēram 30 sekundes, līdz viss labi sajaucas.

2) Sajauc visas eļļas kopā vienā traukā, no kura būs ērti liet. Nepārtraukti maisot, lēnām iepilini pāris karotes eļļas olu masā. ( Ja taisi majonēzi virtuves kombainā, tad liec vismazāko ātrumu un lēnām pievieno eļļu, kamēr tas strādā. )

3) Turpini maisīt vai blenderēt un lēnām pievienot eļļu, katrā reizē pievienojot vien pāris karotes. Dari to uzmanīgi, lai “nesalauztu” majonēzi, kas var notikt tad, ja pievieno pārāk lielu eļļas daudzumu vienā reizē, vai pārstāj kult. Tu zināsi, ka tas ir noticis, kad substance sadalīsies. 

4)Turpini pilināt eļļu un maisīt vienlaicīgi līdz visa eļļa ir pievienota un ir iegūta krēmīga masa.

5) Uzglabā savu majonēzi ledusskapī noslēgtā traukā ar vāku. Tu vari to uzglabāt aptuveni vienu nedēļu. 

Avots: tasty-yummies.com

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!