<< Visi raksti

Kokospiena un zemeņu saldējums (vegānais)

0

1526

Linda Tellgrena @ 2014-09-08

Pirms vairākām nedēļām uzzināju, ka uz kādu laiku būs jāpārtrauc piena un piena produktu lietošana. Sākumā šāds scenārijs radīja daudz jautājumu, bet pēc neilga laiku teicu sev: "Challange accepted!". Un ķēros pie jaunas - bezpiena pasaules iepazīšanas.

Vismaz manā pasaulē vasara nav iedomājama bez saldējuma baudīšanas. Bet ja nedrīkst ēst krējumu, tad ar saldējumu īsti variantu nav. Lai situāciju labotu, atradu 'pēc izskata' garšīgu vegānā saldējuma recepti un ķēros pie darba. Man par lielu pārsteigumu - vegānais saldējums bija nopietns konkurents 'parastajam'! Kokosriekstu garša savienojumā ar zemenēm rezultātā radīja meža zemenēm līdzīgu aromātu. Gaidīju, ka konsistence būs ūdeņaina, bet ļoti kļūdījos - saldējums pēc struktūras jutās pietiekami krējumains un zīdains.

Vienīgi jāatzīst, ka vislabāk saldējums garšoja uzreiz pēc izņemšanas no saldējuma mašīnas. Paturot to saldētavā, bija zudusi daļa krēmīguma. Fotogrāfijā saldējums izskatās 'graudaināks' nekā tas bija patiesībā - lai iegūtu laiku fotografēšanai, pirms saldējums izkusis, pasteidzos ar tā pietiekamu neatlaidināšanu pirms likšanas trauciņos. Kā rezultātā saldējums 'lūza' nevis 'vēlās' smukās bumbiņās. Pēc stāvēšanas saldētavā nedaudz bija zudis krēmīgums, tas nu gan ir jāatzīst. Bet rezumējumā - šī recepte noteikti tiks izmantota vēl un vēl!

Tagad āķis lūpā - izmēģināšu arī citus vegānos saldējumus, jo izrādās - variantu ir bezgala daudz (arī izejvielu ziņā).

 

Sastāvdaļas:

  • 700 g svaigas zemenes
  • 100 g nerafinēta cukurniedru cukura
  • 3 tējk. agaves sīrupa
  • 375 ml labas kvalitātes kokospienu (manuprāt, no lielveikalos nopērkamajiem viskvalitatīvākais ir Santa Maria kokspiens)
  • 1 tējk. vaniļas cukura (izmantoju savu neseno atklājumu no Rimi plauktiem - dabīgās vaniļas cukurs, ko ražo Kotanyi, cena ap 1.40 LVL)
  • 3 tējk. citrona sulas
  • šķipsniņa sāls

Gatavošana:

  1. Zemenēm noņem kātiņus un lielākās pārgriež uz pusēm. Liek bļodā kopā ar cukuru, agaves sīrupu un vaniļas cukuru. Samaisa un noliek malā uz stundu. Šīs stundas laikā no zemenēm izdalīsies sīrups. Pa laikam vēl var apmaisīt.
  2. Kad stunda pagājusi, zemens sablendē viendabīgā masā kopā ar kokospienu, citronu sulu un sāli. Ja vēlas pavisam viendabīgu saldējumu, tad masu var izberzt caur sietu (es to nedarīju).
  3. Masu atdzesē. Liek iekšā saldējuma mašīnā un gatavo saskaņā ar mašīnas instrukcijām. Ja mašīnas nav - pusgatavo saldējumu liek seklā traukā un trauku -saldētavā. Pēc 1h izņem ārā un ar putojamo slotiņu kārtīgi samaisa. Liek atpakaļ saldētavā. Atkārto 2-3 reizes.
  4. Pasniegšana - ja saldējums bijis saldētavā ilgāk par 2 stundām, tas pirms pasniegšanas ir jāatlaidina. Saldējumu var pasniegt arī tikko izņemtu no saldējuma mašīnas - tieši tāds, vēl līdz galam nesasalis saldējums man pašai garšo vislabāk!

Varianti:

  • Kokospiena vietā var ņemt kokosriekstu krēmu, tad saldējums sanāks vēl krēmīgāks.
  • Cukurniedru cukura vietā var ņemt parasto rafinēto.
  • Agaves sīrupa vietā var izmantot medu vai rīsu sīrupu.
  • Citrona sulu var aizstāt ar laima vai apelsīna sulu.

Avots un foto: www.lindasvirtuve.lv

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!