<< Visi raksti

Mandeļu kūka bez gluteīna ar šokolādes un karameles garnējumu

0

1576

Linda, call-me-cupcake.blogspot.com/ @ 2015-05-21

Kūka, kas jācep tieši ābeļu ziedēšanas laikā. 

Visticamāk pati kūka nedaudz iekritīsies cepoties, bet neuztraucies. Vienkārši noklāj to ar krēmu.  Tu vari to ēst arī pilnīgi bez nekāda garnējuma, taču nedaudz šokolādes un karameles nevienam nenāk par ļaunu.

Garšvielu opcijas: vaniļa, kardamons, citrona miziņa (arī apelsīnu būtu lieliski) vai kanēlis.

 

SASTĀVDAĻAS MANDEĻU KŪKAI

  • 1 1/2 krūzes (175 g) mandeļu milti 
  • 1 TK cepamais pulveris
  • 1/8 TK sāls 
  • 1/4 TK vaniļas pulvera vai  1 t TK vaniļas cukura 
  • 4 lielas olas, olu baltumi atdalīti no dzeltenumiem 
  • 1 TK baltā etiķa vai citronu sulas  
  • 1/2 krūzes  (110 g) granulētā cukura, sadalīts 2 vienādās daļās 1/4 krūzes jeb 55 g

ŠOKOLĀDES GLAZŪRAI

  • 125 g mīksta sviesta
  • 1/3 krūzes (50 g) pūdercukura 
  • 2 ĒK kakao pulvera 
  • 50 g tumšās šokolādes (70%), izkausētas un atdzesētas 
  • 1 TK cointreau liķiera (pēc izvēles)

SĀĻAi KARAMELEI

  • 1/3 krūzes (75 ml) trekna saldā krējuma
  • 1/2 krūzes (110 g) granulētā cukura
  • 55 g auksta sviesta, sagriezta gabaliņos
  • 1/4 TK jūras sāls pārslas 

PAGATAVOŠANA

MANDEĻU KŪKA

  • Iesildi cepeškrāsni līdz 175°C (350°F).  Ietauko kūkas formu un pamatu izklāj ar cepamo papīru. 
  •  Lielā bļodā viegli sakul olu dzeltenumus kopā ar ¼ krūzes cukura. Citā bļodā samaisi mandeļu miltus, cepamo pulveri, sāli un vaniļu. Ieber to olu dzeltenumos un samaisi.
  • Lielā, tīrā un sausā bļodā (ideālā gadījumā nerūsējošā tērauda bļodā), kul olu baltumus līdz parādās burbuļi/ pievieno etiķi vai citrona sulu un viegli ieber iekšā atlikušo ¼ krūzes cukuru.  Kul, kamēr izveidojas vieglas putas.
  •  Ļoti lēnām iecilā šo masu mandeļu mikstūrā. Dari to lēnām un uzmanīgi,  kamēr viss sajaucas.
  • Liec šo masu sagatavotajā kūku formā un cep 35-38 minūtes.  Ļauj atdzist. Ņem kūku ārā no formiņas un liec uz kūkas šķīvja. 

SĀĻĀ KARAMELE

  • Maigi uzsildi saldo krējumu katliņā. Noliec malā.
  • Citā katliņā ber cukuru un karsē uz vidējas uguns līdz cukurs sāk kust.  Lēnām maisi cukuru ar karoti līdz tas viss pilnībā izkūst. Cukuram jābūt aptuveni 170°C
  • Pievieno sviestu, gabaliņu pēc gabaliņa un maisi līdz viss izkūst. Uzmanīgi palēnām, pakāpeniski pievieno silto krēmu (tas sāks burbuļot) un maisi kamēr viss sajaucas. Iemaisi iekšā sāli.
  • Pārlej karameli tīrā traukā un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Uzglabā ledusskapī, ja kaut kas paliek pāri.

ŠOKOLĀDES GLAZŪRA

  • Samaisi sviestu un pūdercukuru līdz tas kļūst viegls un gaisīgs. Pievieno kakao pulveri un maisi līdz iegūsti vienmērīgu masu.
  • Pievieno izkausēto šokolādi un kārtīgi samaisi. Ja vēlies, pievieno mandeļu liķieri vai citas garšvielas.

 

Kūkai vispirms virsū klāj šokolādes krēmu...

 ...pēc tam karameli. 

 Izbaudi

Foto un recepte: http://call-me-cupcake.blogspot.com

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!