<< Visi raksti

Svaigēdāju kūka pret saaukstēšanos

0

1836

Karolina Eleonora; The raw dessert kitchen @ 2014-12-19

Vai vari iedomāties – garšīga un turklāt veselīga kūka no svaigām sastāvdaļām, kas ne tikai garšo lieliski, bet arī palīdz tev cīnīties pret saaukstēšanos? Vai nav sapnis?

Kas ir vislabākais solis pret saaukstēšanos? Uzlabot imūnsistēmas darbību! Ar kādiem produktiem to panākt?

SVAIGS INGVERS: ingveru lieto gan kā ārstniecības augu tradicionālā medicīnā, gan kā garšvielu daudzās pasaules valstu virtuvēs.  Ingvers bieži tiek saukts par sakni, taču patiesībā tas ir pazemes stublājs. Ķīnas medicīnā, ingveru tradicionāli lieto, lai attīrītu organismu no vīrusiem, arī pret saaukstēšanās slimībām. Ingvers ir arī afrodiziaks, tas palīdz novērst gremošanas problēmas un nelabumus, tam piemīt pretiekaisuma īpašības, un tas palīdz pret menstruāciju krampjiem un gāzu izraisītu krampju sāpēm. Turklāt, ingvers ir vislabākais pretsāpju līdzeklis, gan iekšķīgi gan ārēji. Tu vari to uzklāt uz ādas, vietā, kur sāp.

KURKUMA: jaunākie pētījumi liecina, ka kurkuma ir dabas brīnums, kam piemīt spēja dziedināt dažādas saslimšanas, sākot ar vēzi līdz pat Alcheimera slimībai. Tas ir dabisks antiseptisks un antibakteriāls līdzeklis (ideāls saaukstēšanās un gripas gadījumos), aknu attīrītājs, pret iekaisuma līdzeklis. Kurkuma palēnina vēža attīstību un palīdz svara koriģēšanā. Turklāt Ķīnas medicīnā kurkuma jau gadiem ilgi tiek lietota kā līdzeklis pret depresiju.

CITRONS: lielisks auglis, kas palīdz cīnīties ar kakla iekaisuma problēmām, kā piemēram, sāpošu kaklu. Ūdens ar citronu palīdz dziedēt arī elpošanas problēmas un padara vieglākus astmas simptomus.  Citrons palīdz arī cīnīties ar gripu, jo palielina svīšanu, turklāt tas arī attīra asinis un uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Palīdz pie nelabumiem, dedzinošas sajūtas kuņģī, gāzēm un parazītiem). Citrons ir arī toniks aknām, jo tas palīdz aknām saražot vairāk žulti. Tas var palīdzēt cīnīties ar nierakmeņiem un samazināt gļotu daudzumu.

AVENES: tās cīnās ar dažādām alerģijām, ieskaitot astmu un rinītu.  Tiek uzskatīts, ka tās uzlabo elpošanas funkcijas un ārstē hronisku klepu un saaukstēšanos. Viena krūze svaigu aveņu satur 1/3 no dienā ieteicamās šķiedrvielu devas pieaugušajiem.  Tās palīdz paātrināt vielmaiņu un veicināt svara zaudēšanu. Pētījumi pierāda, ka šajās ogās esošās vielas spēj cīnīties pret vēzi, novecošanu un iekaisumiem.

KŪKA PRET SAAUKSTĒŠANOS

INGVERA PAMATKĀRTA (bez riekstiem)

SASTĀVDAĻAS

• 1 krūze (200 ml) ķirbju sēklas
• 1 krūze (200 ml) sarīvēta kokosrieksta
• 1 krūze vai 200 g dateles
• 1/2 tējkarotes sarīvēta svaiga ingvera
• 2 mazas šķipsniņas Himalaju sāls
• 0.5 tējkarote īstās vaniļas (no pāksts)
• 100 ml kaņepju sēklas (lobītas)
• 1/4 krūzes (50 ml) kausēta kakao sviesta (50 g)
• 1/4 krūzes (50 ml) ūdens

1) Sāc ar lēnu kakao sviesta izkausēšanu ūdens peldē. Kamēr tas kūst, ķeries klāt nākamajam solim.

2) Liec dateles mērcēties ūdenī uz 5-10 min.

3) Blenderī sasmalcini ķirbju sēklas, līdz iegūsti miltus un ieber tos bļodā. Pēc tam dari to pašu ar kokosriekstu un kaņepju sēklām. Miltiem nav jābūt supersmalkiem, patiesībā, jāskatās, lai tie nav pārāk smalki.

4) Tagad pagatavo dateļu pastu. Liec virtuves kombainā dateles (pirms to dari nolej nost ūdeni, kurā tās mērcējas) un mal kopā ar izkausēto kakao sviestu. Pievieno šai pastai sarīvēt ingveru, Himalaju sāli, vaniļu un ūdeni. Mal kamēr viss ir savienojies kopā viendabīgā masā.

5) Pievieno masai riekstu miltus un mal mazā ātrumā līdz iegūsti mīklu.

6) Liec mīklu formiņā un pāri klāj citrona kārtu.  

CITRONU KĀRTA

SASTĀVDAĻAS

• 2 krūzes (400 ml) Indijas riekstu (tās vari aizvietot ar glāzi ķirbju sēklu; vai 1 glāzi sarīvēta kokosrieksta, ja vēlies versiju bez riekstiem. Tev būs nepieciešams jaudīgs blenderis).
• Miza no 3 bio citroniem
• 1 ēdamkarote citronu sulas
• 0.5 krūzes + 1/4 krūzes ūdens (100 ml + 50 ml)
• 3 ēdamkarotes Agave sīrupa
• 1 šķipsniņa sāls
• 0.5 tējkarote kurkumas
• 0.5 krūzes (100 ml) bio kokosriekstu eļļas

1) Sasmalcini Indijas riekstus virtuves kombainā, līdz iegūsti miltus. Pievieno visas pārējās sastāvdaļas, izņemot kokosriekstu eļļu un smalcini līdz iegūsti krēmveida masu. Pievieno kokosriekstu eļļu un mal vēl 15 min.

2) Lej citrona kārtu pāri pamatam un liec kūku saldētavā, lai virsējā kārta sastingst.

Ja vēlies, tu vari pabeigt kūku ar šīm divām kārtām + garnējumu. Citādi trešā kārta iet virsū citrona kārtai, un ir tieši tāda pati kā pirmā, apakšējā kārta.

TREŠĀ, VIRSĒJĀ KĀRTA (tāda pati kā pamatkārta)

1) Pagatavo tāpat kā apakšējo kārtu un liec virsū uz sacietējušās citrona kārtas.

GARNĒJUMS

• 70 g Kakao sviesta (1/3 krūzes, kad izkausēts)
• 1/3 (66 ml) sarīvēta kokosrieksta
• 0.5 tējkarote citrona sulas
• 1/8 tējkarotes Vaniļas
• 1.5 ēdamkarotes Agave
• 1 ēdamkarote ūdens

1) Izkausē kakao sviestu. Samal miltos sarīvēto kokosriekstu, izmantojot blenderi vai virtuves kombainu.  Pievieno pārējās sastāvdaļas un turpini malt. Pārlej masu pāri kūkai un dekorē ar avenēm un kaņepju sēklām.

Liec kūku uz nakti ledusskapī. Lai sagrieztu kūku izmanto asu, siltu nazi, jo vidējā daļa ir mazliet mīkstāka kā ārējās kārtas.

Autors: Karolina Eleonora

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!