<< Visi raksti

Zaļā griķu maize

0

2700

Terēza Kutter, thehealthychef.com @ 2015-03-26

Zaļajiem griķiem ir patīkama riekstu garša un tie nesatur gluteīnu. Tajos ir liels daudzums aminoskābju, šķiedrvielas un ķermenim svarīgie minerālvielas – mangāns, magnijs, cinks, varš. Šķiedrvielas ir šķīstošas un palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un nodrošina stabilu zarnu darbību.  Tāpat griķi satur aminoskābi triptofānu, kas palīdz saražot seratonīnu, labsajūtas hormonu, kā arī  antioksidantus, kas palīdz samazināt asinsspiedienu. Turklāt šajā maizē nav ne grama miltu, tāpēc to uzturā var lietot ikviens, kas ir alaerģisks pret gluteīnu. Veselīga un garšīga maize bez e-vielām, cukura un citām nevajadzīgām vielām. 

 

 

SASTĀVDAĻAS

  • 300g zaļo griķu
  • 60g čia sēklas
  • 250ml ūdens (puse čia sēklu mērcēšanai, puse mīklai, kuru pieliesi klāt virtuves kombainā pirms malšanas)
  • 60ml olīveļļas
  • ½ tējkarotes sodas
  • ½ tējkarotes jūras sāls
  • Citronu sula no ½ citrona

PAGATAVOŠANA

  • Iesildi cepeškrāsni līdz 160’C
  • Izmērcē griķus lielā daudzumā auksta ūdens 2 stundas
  • Izmērcē čia sēklas ½ krūzē auksta ūdens, aptuveni 30 min.
  • Liec griķus sietiņā, notecini ūdeni un kārtīgi noskalo. Pārliecinies, ka ūdens ir pilnībā notecējis un griķi ir sausi.
  • Liec griķus virtuves kombainā.
  • Pievieno čia sēklas, ½ krūzes ūdens, olīveļļu, sodu, jūras sāli un citrona sulu.
  • Mal virtuves kombainā aptuveni 3 minūtes.
  • Pēc tam liec šo masu ietaukotā formiņā (vai izklāj ar cepamo papīru, tā lai nosedz gan pamatu, gan abas malas).
  • Cep aptuveni 1h un 15min, kamēr izveidojas cieta garoziņa un, to paspiežot, tā atlec atpakaļ. Maizes garoziņai jābūt kraukšķīgai, bet iekšai nedaudz mitrai.
  • Pirms ēšanas pilnībā atdzesē.
  • Pasniedz tikai tad, kad maize ir pilnībā atdzisusi.
  • Uzglabā šo maizi ledusskapī vienu nedēļu, bet pārliecinies, ka maize ir labi ietīta lina audumā vai papīrā. Ja neapēd visu uzreiz, vari uzglabāt to saldētavā 3 mēnešus.
  • Ja vēlies pirms pasniegšanas vari viegli apgrauzdēt.
  • Ja vēlies mazliet citādu garšu, pirms cepšanas mīklai pievieno 1 sarīvētu burkānu un ūdens vietā lieto svaigi spiestu burkānu sulu.

 

Recepte un foto: thehealthychef.com

 

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!