<< Visi raksti

Kakao zelta vietā

0

1342

ANNA ANCE ŠTERNBERGA @ 2014-08-12

Vai zināji, ka kakao pupiņas Acteku laikos bija tik vērtīgas, ka zeltu izmantoja, lai apstrādātu kādu impērijas sienu, bet kakao pupiņas izmantoja kā naudas vienību?

Kakao zelta vietā

Kakao pupiņas bija tik ļoti godājamas Maiju un Atcteku vidū, ka tās aizstāja zeltu naudas vietā!

Kad iekarotājs Kortezs un viņa rokaspuikas pirmoreiz tikās ar Atcekiem, spāņi bija pārsteigti, ieraugot milzīgo augstieņu metropoli-Tenočtitlānu, kas plaukst un zeļ milzu kalnu galotņu un vulkānu ieskauta. Tajā laikā Tenočtitlāna (mūsdienās Mehiko teritorija) lepojās ar vairāk kā miljons iedzīvotājiem, padarot to par vienu no lielākajām pilsētām.

Kortezs un viņa ekipāža sastapās ar pilnīgi unikālu ekosistēmu, civilizāciju un kultūru. Bet tas, kas pārsteidza viņus visvairāk bija fakts, ka imperatora Montezumas karaliskās lādes bija pārpildītas nevis ar zeltu, bet gan kakao pupiņām. Zelts Atcteku impērijā tika izmantots estētiskiem nolūkiem, nevis naudas veidā. Monēta šajā valstībā bija kakao pupiņa.

Spāņu hronists Francisko Cervantes de Salazar min, ka Impērijas kakao noliktavās glabājās vairāk nekā 40 000 kravas, kas varētu nozīmēt apmēram 960 000 000 kakao pupiņu! Nedaudz šokolādes, vai ne?

Politisko nemieru dēļ Kortezs bija spiests atgriezties Spānijā 1528 gadā. Sev līdzi viņš atveda vērtīgus minerālus, lauksaimniecības labumus un, visticamāk, arī kakao pupiņas. Kortezs, iespējams, bija pirmais, kurš atveda šokolādi uz Eiropu. Par kakao dzērienu viņš raksta: „Dievišķais dzēriens, kas rada izturību un cīnās pret nogurumu. Krūzīte šī lieliskā dzēriena ļauj vīram nostaigāt visu, dienu neēdušam.”

Kakao izplatījās no Spānijas karaļa galma uz Franciju, Holandi, Angliju, Beļģiju un Itāliju, beigu beigās sasniedzot visu Rietumeiropu. Tā bija eiropiešu ģeniālā ideja savienot kakao pupiņas ar rafinētu cukuru un pārējiem atkritumiem, izveidojot mūsdienu slavenās piena un citus, šokolādei nepielīdzināmus, pusfabrikātus. Vietējie amerikāņi vienmēr priekšroku deva rūgtajai šokolādei. Lai cik paradoksāli tas arī mūsdienās neskanētu..

Mēs visi zinām, ka rafinētais cukurs izsmeļ minerālvielas no ķermeņa, ierosina cukura līmeņa  svārstības un traucējumus, dehidrē organismu un izraisa atkarību. Cukurs, ar visām tā pavadošajām briesmām, samazināja medicīnisko šokolādes vērtību Eiropā un izmainīja kakao sākotnējo dziedinošo garu.

Bioko, maza sala netālu no ekvatora Rietumāfrikas krastā, bija pirmā kakao kultivēšanas vieta, neskaitot Ameriku. Bioko kļuva par sākumpunktu kakao izplatībai Āfrikā.

Par kakao pulveri

1828. gadā Vācu ķīmiķis vārdā Konrāds Johansons Van Hūtens patentēja manufaktūras procesu jauna veida „zema tauku satura” šokolādes pulverim. Kopš 1815. gada kādā Amsterdamas rūpnīcā viņš izmisīgi centās atklāt labāku metodi par vārīšanu un kakao sviesta nosmelšanu no šokolādes. Beigu beigās viņš attīstīja ļoti efektīvu hidraulisku spiedi, kas izspiež eļļu no kakao pupiņām.

Kakao pupiņas satur apmēram 50% eļļas/sviesta, bet, kad kakao pupiņas bija pārstrādātas caur Van Hūtena mehānisko iekārtu, kakao tauku saturs samazinājās līdz 27%, atstājot kakao gabalu, kas pēcāk tika pārstrādāts pulverī. Šo brīnumdarbu Van Hūtens nodēvēja par „kakao pulveri”.

Lai šis pulveris labi sajauktos ar ūdeni, Van Hūtens to apstrādāja ar sārmainajiem sāļiem(kālija vai nātrija karbonātiem). Kamēr šī „Vāciskošana” uzlaboja kakao pulvera sajaukšanos(nevis izšķīšanu) siltā ūdenī, tas padarīja šokolādi tumšāku pēc krāsas un maigāku pēc garšas. Van Hūtena atklājums padarīja to par iespējamu ražot un izplatīt lētu šokolādi pulvera un cietā formā lielā mērogā, kas būtu pieejama miljoniem cilvēku visā Eiropā.

Par to, kur tas nogāja vēl vairāk greizi..

Vispārzināmi problemātiskās piena šokolādes atklājums bija saistīts ar divu vīru, Šveices ķīmiķa Henrija Nestles (1814-1890) un Šveices šokolādes ražotāja Daniela Pītera(1836-1919), kolektīvajām pūlēm.

1867. gadā Nestle atklāja, kā pagatavot piena pulveri ar iztvaikošanas metodi. Šis atklājums finālā padarīja Nestles uzņēmumu par pasaulē lielāko pārtikas kompāniju pasaulē.

Savukārt Daniels Pīters nāca klajā ar lielisko ideju- izmantot Nestles piena pulveri- jaunās paaudzes šokolādes ražošanā. 1879. Gadā tika pagatavota pirmā piena šokolādes tāfelīte.

[Avoti: Wolfe, D.(2009) Superfoods. Berkeley, California: North Atlantic Books, 342p.]

Autore: Anna Ance Šternberga, www.topivesels.lv

 

 

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!