<< Visi raksti

Nesavienojamas garšas kombinācijas Ājūrvēdā

0

2394

yogi.lv @ 2014-12-15

Ājūrvēdā tiek izdalīti noteikti ēdienu un garšu savienojumi, kuri ne tikai traucē normālu gremošanu, bet arī rada disbalansu trīs došās. Nepareiza pārtikas produktu savienošana noved pie organisma nespējas sagremot ēdienu, tā pūšanu organismā un gāzu veidošanos.

Nepareizi savienojot pārtikas produktus, organismā rodas ama – toksiska substance, kas ir iemesls lielai daļai saslimšanu, to vidū arī liekā svara problēmām.

LŪK, DAŽAS GUDRĪBAS SASKAŅĀ AR ĀJŪRVĒDU:

  • Nelietojiet pienu un piena produktus kopā ar skābiem augļiem, citrusa augļiem vai jebkuriem citiem skābiem produktiem.
  • Nelietojiet lielā daudzumā kartupeļus un citus stērķeļainus produktus. Bieži vien organisms nespēj sagremot kartupeļu un citu stērķeļainu produktu kombināciju un rodas toksīni.
  • Medu nedrīkst sildīt! Lieta tāda, ka medus sagremojas ļoti lēni, un, ja to karsē, tad medus molekulas kļūst par nehomogenizētu līmi, kas cieši pielīp pie gļotādu membrānām un nosprosto smalko kanālu sieniņas, radot toksīnus. Neapstrādāts medus ir nektārs, apstrādāts jeb karsēts medus –inde.
  • Nelietojiet pienu kopā ar citiem olbaltumvielu produktiem. Olbaltumvielām piemīt sildošas īpašības, bet piens atvēsina; tādējādi tie darbojas viens pret otru, traucē Agni (gremošanas uguns) darbību un rada Amu – toksīnus.

Lūk, nesavienojamo produktu kombinācijas:

Piens: biezpiens, melone, banāni, skābi produkti, maize, zivs, pupiņas.

Jogurts: piens, melone, banāni, skābie augļi, karstie dzērieni (ieskaitot tēju un kafiju), siers, stērķeļainie produkti;

Melone: stērķeļainie produkti, zirņi, cepti ēdieni, siers;

Stērķeļainie produkti: banāni, piens;

Medus: karsti ēdienu un dzērieni;

Redīss: rozīnes, banāni, piens;

Kartupelis, tomāti, paprika: gurķis, melone, piens un piena produkti;

Citrons: tomāti, gurķi, piens un piena produkti;

Kukurūza: rozīnes, banāni;

Olas: piens, jogurts, siers, augļi, kartupeļi.

Īpaši svarīgi ir izvairīties no tādām kombinācijām, kā piena - banānu kokteilis un augļu piena saldējumi. Tāpat augļu salāti no vairākām augļu kombinācijām nav vēlami.

Nepareizu pārtikas kombināciju izraisītās negatīvās sekas var mīkstināt, izmantojot garšaugus un garšvielas.

PIENA PRODUKTI

Piens, saldējums, saldais krējums: pārlieku lietojot uzturā šos produktus, palielinās gļotu daudzums organismā, grūti sagremojas, izraisa smaguma sajūtu, izraisa miegainumu, pazemina apetīti, atvēsina organismu, palielina saaukstēšanās iespējamību. Ieteicamās garšvielas, lai samazinātu šos simptomus ir kanēlis, kurkuma, ingvers, kardamons, krustnagliņas, safrāns.

Siers, kefīrs, krējums, biezpiens, jogurts: pārlieku lietojot uzturā šos produktus palielinās gļotu daudzums organismā, veidojas nosprostojumi, izsauc slāpes, dedzināšanu kuņģī, piesārņo asinis, paaugstina skābuma līmeni, veicina kuņģa čūlas veidošanos. Ieteicamās garšvielas, lai samazinātu šos simptomus ir kurkuma, melnie un sarkanie pipari, ķimenes, ingvers, koriandrs un fenhelis.

Piena un krējuma saldējums: pārlieku lietojot uzturā šos produktus palielinās gļotu daudzums organismā; tiek apgrūtināta asinsrite. Ieteicamās garšvielas, lai samazinātu šos simptomus ir kanēlis, kurkuma, krustnagliņas, kardamons.

GRAUDAUGU PRODUKTI

Baltmaize: pārlieku lietojot uzturā šos produktus palielinās gļotu daudzums organismā; notrulinās sajūtas, izraisa miegainību un veicina svara pieaugumu.

Ieteicamās garšvielas, lai samazinātu šos simptomus ir kardamons, ķimenes, ingvers.

Rīsi: pārlieku lietojot uzturā šos produktus palielinās gļotu daudzums organismā; Rada apātiju un palielina smaguma sajūtu, izraisa miegainību, samazina prāta reakciju. Ieteicamās garšvielas, lai samazinātu šos simptomus ir krustnagliņas, kajēnas sarkanais pipars.

Auzas: pārlieku lietojot uzturā šos produktus palielinās gļotu daudzums organismā; Rada apātiju un palielina smaguma sajūtu, izraisa miegainību, samazina prāta reakciju. Ieteicamās garšvielas, lai samazinātu šos simptomus ir kurkuma, melnās sinepju sēklas un ķimenes.

DĀRZEŅI

Kartupeļi: pārlieku lietojot uzturā šos produktus organismā rodas gāzes, tiek kairināta nervu sistēma; sausina ādu, palielina kaulu trauslumu. Ieteicamās garšvielas, lai samazinātu šos simptomus ir krustnagliņas, kardamons, koriandrs, sinepes.

Kāposts: pārlieku lietojot uzturā šos produktus organismā rodas gāzes, tiek traucēta gremošana, paaugstinās nervozitāte un palielinās ķermeņa sausums. Ieteicamās garšvielas, lai samazinātu šos simptomus ir fenhelis, ķimenes, krustnagliņas.

TAUKAINI ĒDIENI

Ieteicamās garšvielas safrāns, ingvers, sinepes, kurkuma.

CUKURS, SALDUMI, BULCIŅAS

Pārlieku lietojot uzturā šos produktus vai lietojot šos produktus vakarā piesārņojas asinis, veidojas asinsrites traucējumi, palielinās ķermeņa svars un tiek veicināta diabēta rašanās. Ieteicamās garšvielas ingvers, kurkuma, kardamons, kanēlis, muskatrieksts.

Taču vislabākais veids kā aizsargāt ir spēcīga Agni jeb gremošanas uguns. Lai to stimulētu, pirms ēšanas pakošļājiet svaigu ingvera gabaliņu, bet pēc iedzert ingvera tēju, pakošļāt zaļā kardamona sēkliņas vai fenheļa sēklas. (var arī fenheļa sēklas sabērt kopā ar melno Himalaju sāli un sezama sēklām.)

Avots: econet.ru, foto: pinterest.

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!