Rubrika kas? tavā šķīvī? stāstīs par dažādiem cilvēkiem, kurus mums gribētos dēvēt par veselīga dzīvesveida vēstnešiem.  Šī rubrika nepretendē uz veselīga uztura mācībstundas statusu, bet ir sava veida jautrs piedzīvojums,  lai ar vieglumu un smaidu iedvesmotu uz veselīgām pārmaiņām arī citus.

<< Visi raksti

Aerial jogas pasniedzēja Adele Veinberga

0

1227

Adele Veinberga @ 2015-03-26

Aerial jogas ieviesēja Latvijā.

Aerial jogas pasniedzēja.

Tu ēd, lai dzīvotu vai dzīvo, lai ēstu?

Es par to esmu domājusi, bet neesmu atradusi konkrētu atbildi. Es varu piekrist pirmajai daļai "ēd, lai dzīvotu", jo uzturs ir neatņemama dzīves sastāvdaļa un enerģijas deva. Šis var būt attiecināms uz tām aizņemtajām dzīves dienām, kad 24h diennaktī ir par maz un laika veltīšana maltītei un tās gatavošanai ir īsa, lai veikli atgrieztos dienas skrējienā. "Dzīvo, lai ēstu?" - jā! Ēs var daudzveidīgi, garšīgi, svinot un izbaudot katru kumosu, un vizuālo buķeti. Taču dzīvoju arī, lai priecātos, izklaidētos, pilnveidotos un būtu laimīga.

Veselīgs uzturs, manuprāt ir...

...viss, kas ir dabīgs,produkta dabīgajā konsistencē, daudzveidīgs, daudzkrāsains un īstaja brīdī, un DAUDZUMĀ.

Manu ēdienkarti, lielākoties, veido...

...latviešu virtuve. Nē, nav tā, ka dien-dienā ēdu pelēkos zirņus ar speķi, štovētus kāpostus un cūkas šņukuru. Tie ir mūsu garšīgie lauku dārzeņi un zaļumi, ogas un augļi, melnā rupjmaize, vistu olas un gaļa, un dažādie veidi, kā maltīti pagatavot. Tiesa, ziemā citādāk. Kā arī, esmu liela, arī citu tautu, virtuves cienītāja, piemēram, Taizemes kokospiena zupiņas ar jūras veltēm..mmm.

Manā ledusskapī nekad nav...

          Manā ledusskapī un virtuves plauktos neatradīsies baltmaize, cepumi, čipši, vegeta, ātri pagatavojamo zupu/putru maisījumi, krējums, majonēze, margarīns, doktordesa, cīsiņi, pelmeņi. Vārdu sakot, kviešu milti, izstrādājumi, saldēta pārtika un pulveri ēdiena pagatavošanai, aplejot ar ūdeni.

Mans veselīgākais našķis... Našķi starp ēdienreizēm?

                   Esmu saldummīle, tiešām. Visu laiku tāda esmu bijusi. Bērnībā mājās nekad uz galda neturēja trauciņu ar našķiem - dažu minūšu jautājums. Ziemassvētki un vecvecāku apciemošana bija manas mīļākās (saldumu, saldumu, saldumu) dienas. Šodien es pie tā piedomāju pati - mājās našķu kārbu neatrast, tomēr joprojām esmu saldummīle. Mans atklājums - krāsnī cepti banāni ar melnās šokolādes pildījumu un mājās gatavota šokolāde....arī našķi starp ēdienreizēm, tomēr - žāvētas datele, dzērvenes vai goži ogas.

Vai veselīgs vienmēr ir garšīgs? Un vai tu mēdz lietot uzturā kaut ko, kas nav garšīgs, bet ir veselīgs?

Nevaru iedomāties, ka veselīgs - negaršīgs. Visu var garšīgi pagatavot, garšīgi sakombinēt un garšīgi pasniegt. Bet tas ir gaumes un pieraduma jautājums, var jau būt, ka kādam kaut kas "negrašīgs" atrastos.

Viena tipiska diena tavā mūžā...kāda ir tās ēdienkarte?

Brokastsis, noteikti brokastis! Kā jau minēju, tas ir pieraduma jautājums. Bērnībā, pirms iešanas uz bērnu dārzu, man obligāti bija jāapēd vismaz pusīte maizītes un jāizdzer vismaz pusīte tējas. Paldies! Arī tagad ēdu brokastis un dzeru tēju :) Tā var būt rudzu maizīte ar sieru vai gaļu un tomātu vai gurķi, vai ola ar pupiņām un tomātu vai gurķi. Patiesībā, brokastīs varu apēst jebko.

Vēlās brokastis - bezpiedevu jogurts, auglis. Kādreiz ēdu kārtīgas siltās pusdienas un vakariņās paniņas ar linsēklām, tagad ir otrādāk - ēdu nelielas pusdienas, biezpienu/zupiņu/salātus un siltās vakariņas.

Dzeru daudz tēju, arī, vadot nodarbību, izvēlos paņemt tējas krūzi, nevis ūdens pudeli.

 Bez kā tu nevari iedomāties savu ēdienkarti?

Bez svaigiem dārzeņiem un salātiem, ar ko papildināt pamatēdienu vai vienkārši veidot tos, kā maltīti. Tos var pagatavot arī zupās, sautējumos un sacepumos - dažādi un garšīgi.

Dzīvojot Grieķijā, ļoti ilgojos pēc ogām – mellenēm, avenēm, dzērvenēm, pēc rupjmaizes un biezpiena, un veselīgi pagatavota ēdiena, piemēram sautēta vai vārīta ūdenī, nevis eļļā.

Mana šī brīža mīļākā recepte ir...

Jau pieminētā kokospiena zupa: katlā ar ūdeni vāru ingveru, čili piparu un ķiploku, pievienoju šampinjonus un papriku, kad gatavs, stikla nūdeles, garneles un mīdijas vai apceptu vistu + kokosriekstu pienu.

 Mīļākā ēšanas vieta ārpus mājas...LV vai ārzemēs... 

Pēc ilgiem gadiem, esmu atsākusi ēst suši - Tokyo City siltie laša suši..mmm, tiesa, parasti tie tiek vesti līdzi, ēšanai mājās. Kokospiena zupas dēļ - "Vairāk Saules".

Komentāri

Šim rakstam nav komentāru.

Lai pievienotu komentāru, ir jāielogojas!