8 Produkti cīņai ar stresu

Vairums no mums, ir dzirdējuši par terminu “emocionālā ēšana” vai “emociju apēšana”. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē to, ka cilvēki, reizēm, ēd nevis tāpēc, ka ir izsalkuši, bet tāpēc, ka caur ēšanu viņi nomierinās. Citi stresa laikā zaudē apetīti, citi savukārt, gluži pretēji, to vien dara kā ēd. Un, ja paskatāmies uz šo problēmu pavisam godīgi, tad, lielākoties, šāda ēšana stresa mazināšanai, noved mūs tikai pie lielāka stresa, pateicoties sirdsapziņas pārmetumiem par apēsto. Tā vietā, lai pēc ēšanas atslābtu, mēs šaustām sevi un pārmetam sev nesavaldību un gribasspēka trūkumu. Un pēc tam no liela stresa atkal kaut ko apēdam. Bet kā būtu, ja mēs varētu ēst ar baudu, nešaustot sevi un nestresojot par katru apēsto kumosu? Kā būtu, ja mēs varētu ēst, lai uzņemtu enerģiju, nevis apmierinātu savas emocionālas krīzes?

Ir pierādīts, ka stresa situācijās palielinās kortizola līmenis. Kortizols savukārt izraisa vēlmi pēc ēdiena, it īpaši pēc ogļhidrātiem un saldumiem. Taču, jo vairāk mēs tos apēdam, jo vairāk sabojājās mūsu oma. Un pats ļaunākais ir tas, ka visa šī procesa rezultātā, mēs iegūstam lieko svaru tieši vēdera rajonā. Jo vairāk stresa, jo vairāk tauciņu uz vēdera. Pētījumi pierāda, ka šajās vēdera tauku šūnās, kuras ir saistītas ar sirdsslimību un diabēta riskiem, ir 4 reizes vairāk kortizola kā parastajās tauku šūnās.

Lai tiktu galā ar šo problēmu, mēs iesakām sākt ar “emocionālās ēšanas” produktu rūpīgāku izvēli. Respektīvi, iztīrīt ledusskapi un pieliekamo no neveselīgiem produktiem un to vietā likt nekaitīgos. Ir daži īpaši produkti, kuri labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka nervu sistēmu, stimulē laimes hormona izdalīšanos un sekmē pilnīgu relaksēšanos. Tāpēc, brīžos, kad roka stiepjas pēc kāda kāruma, nodrošini sev iespēju izvēlēties ko veselīgu un garšīgu vienlaicīgi. Vislabākais veids kā palīdzēt sev, ir pārliecināties, ka mājās nav neveselīgu produktu. Tā teikt, prom no acīm, prom no iespējas saēsties. Tas var būt diezgan grūti izdarāms, ja dzīvojam kopā ar citiem cilvēkiem, kuriem šādi produkti virtuvē dominē, tāpēc mēģini iesaistīt šajā piedzīvojumā arī savus tuvākos.

Auzu pārslas

Auzu pārslas liek tavām smadzenēm radīt seratonīnu, laimes hormonu. Turklāt tām ne tikai piemīt antioksidanta īpašības, bet tas spēj arī atbrīvot no stresa. Pētījumi pierāda, ka tie bērni, kas brokastīs ēd auzu pārslu putru, spēj saglabāt koncentrēšanos daudz ilgāk. Auzu pārslas sniedz sāta sajūtu pietiekami ilgi, lai izturētu līdz pusdienām bez neveselīgiem našķiem.

Apelsīni

Bagātīgs C vitamīnu avots, kuru ir viegli paņemt līdzi, lai kur tu dotos.

Avokado

Avokado ir lielisks cīņai pret stresu. Tas satur luteīnu, beta karotīnu, vitamīnu E un vitamīnu B.

Kumelīšu tēja

Kumelīšu tēja uzlabo miegu. Tāpēc, to rekomendē dzert tieši pirms nakts miera. Kumelītes palīdz stresa gadījumos, pie nemiera simptomiem, un aizkaitinājuma likvidēšanai. Kumelīšu tēja ir garšīga arī auksta, tāpēc to var izmantot kā bāzi ledus tējām.

Ķiploks

Ķiploks ir bagāts ar antioksidantiem, kuri neitralizē brīvos radikāļus (tos, kuri sabojā mūsu šūnas, rada slimības un pasteidzina novecošanos). Ķiploks palīdz izsargāties no sirds slimībām, vēža un pat gripas. (Ķiploks pamatoti uzskatīts par saldāko no dārzeņiem nenoliedzami nav vēlams cukura diabēta slimniekiem)

Mellenes

Mellenes ir lielisks antioksidantu avots, kas palīdz cīnīties ar saslimšanām, taču arī citās ogās, tādas kā zemenes, avenes un citās, ir ļoti daudz C vitamīna, kas ir viens no veidiem kā cīnīties ar stresu. Ogās esošais C vitamīns pazemina asinsspiedienu, samazina kortezola līmeni un nesatur tik daudz cukura kā vairums augļi.

Šokolāde

Šokolāde ir ne tikai visgaršīgākais antioksidanta avots, bet arī vislabākais veids kā pasargāt savu sirdi un uzlabot garastāvokli. Pētījumi pierāda, ka tie cilvēki, gan sievietes, gan vīrieši, kuri regulāri uzturā lietoja šokolādi, jutās daudz labāk, jo viņu depresijas simptomi būtiski samazinājās. Lielākā daļa no mums, šķiet ir piedzīvojusi to sajūtu, ka šokolādes tāfelīte pazūd acumirklī, īpaši stresa situācijās vai pēc smagas dienas. Protams jāsaprot, ka šeit tiek runāts par dabīgo, rūgto, tumšo šokolādi, kura nesatur e- vielas, cukuru un tamlīdzīgas vielas, kuras ar veselību nu nekādi nav savienojamas. Tumšā šokolāde samazina asinsspiedienu, nomierina un nodrošina ar lielu devu antioksidantu.

Zaļā tēja

Lai arī zaļā tēja satur kofeīnu, tā satur arī ļoti daudz amino skābes – teanīnu. Pētījumi pierāda, ka šis produkts ne tikai palīdz cīnīties pret vēža šūnām, bet ir arī lielisks slaidas figūras saglabāšanai, smadzeņu darbības uzlabošanai un mentālās darbības nodrošināšanai. Ieteicamā dienas deva -2 tasītes.

Foto: Filipa Gustona gleznas bilde

No posts found.