Ko visvairāk nožēlo cilvēki pirms nāves?

Vairākus gadus es strādāju paliatīvā aprūpē. Mani pacienti bija tie, kuri bija devušies mājās nomirt. Mēs kopā piedzīvojām ļoti īpašus un neaprakstāmus mirkļus. Es biju kopā ar viņiem pēdējās viņu dzīves 3-12 nedēļas. Cilvēki ļoti strauji pieaug, kad saskaras ar savu mirstību. Es iemācījos nekad nenovērtēt par zemus cilvēka spēju un kapacitāti attīstīties. Dažas no pārmaiņām bija fenomenālas. Katrs no šiem cilvēkiem piedzīvoja lielu emociju gammu – noliegumu, dusmas, bailes, nožēlu, vēl lielāku noliegumu un pašās beigās situācijas pieņemšanu. Katrs no pacientiem pirms aiziešanas bija radis mieru. Ikviens.

Kad es viņiem jautāju, ko viņi nožēlo visvairāk un vai viņi būtu darījuši ko savādāk, visiem atbildes bija diezgan līdzīgas. Šeit ir 5 vispopulārākās lietas, ko cilvēki nožēlo pirms savas nāves.

1.Kaut man būtu pieticis drosmes dzīvot dzīvi tā kā es vēlos, nevis tā, kā to gaidīja un gribēja citi

Šī bija vispopulārākā lieta, ko cilvēki nožēloja. Kad cilvēki saprot, ka viņu dzīve ir gandrīz beigusies un palūkojas atpakaļ uz to, ir viegli ieraudzīt, cik daudz sapņu ir palikuši nepiepildīti. Lielākā daļa cilvēki nav piepildījuši pat pusi no saviem sapņiem, un nāves brīdī viņi saprot, ka ir kļūdījušies pieņemot vai nepieņemot konkrētus lēmumus savā dzīvē. Ir ļoti svarīgi piepildīt kaut daļu no saviem lielākajiem sapņiem, jo brīdī, kad tu zaudē savu veselību, ir par vēlu. Veselība ir brīvība, kuru lielākā daļa cilvēku sāk novērtēt tikai brīdī, kad to zaudē.

2. Kaut es nebūtu tik daudz strādājis

Šo nožēlo visi vīriešu kārtas pacienti, par kuriem esmu rūpējusies. Viņi ir palaiduši garām savu bērnu jaunību un sava partnera draudzību. Arī sievietes runāja par šo aspektu. Taču lielākā daļa sieviešu bija jau sirmā vecumā un nebija bijušas ģimenes apgādnieces. Visi vīrieši, kurus kopu, dziļi nožēloja to, ka tik daudz laika veltījuši darbam. Vienkāršojot savu dzīvesveidu un izdarot apzinātas izvēles, iespējams, tu vari samazināt savus tēriņus, atsakoties no lietām, kuras tev patiesībā nav nepieciešamas. Ko tas dos? Tev vairs nebūs jādzenas pēc milzīgiem ienākumiem un tu varēsi dzīvot mierīgāk. Tādējādi tu radīsi vairāk brīvas telpas savā dzīvē, kļūsi laimīgāks un daudz atvērtāks jaunām iespējām, kuras būs daudz vairāk piemērotākas tavam jaunam dzīvesveidam.

3. Kaut man būtu bijis vairāk drosmes izteikt savas jūtas

Daudzi no mums noklusē savas jūtas, tikai lai izvairītos no konfliktiem.  Tā rezultātā, viņi nekad neizmanto visas tās iespējas, kas viņiem ir un nekļūst par to, par ko viņiem ir iespēja kļūt. Daudziem parādījās slimības, kuras izraisīja rūgtums un aizvainojums, ko viņi sevī nesa.

Mēs nevaram kontrolēt citu cilvēku reakcijas, tomēr cilvēki var izmainīt savu attieksmi, ja tu ar viņiem runāsi viegli, patiesi un neko neslēpjot. Baigu beigās, tas paceļ attiecības pavisam citā līmenī – jaunā un veselīgā. Vai nu tā, vai arī tu atbrīvojies no neveselīgā attiecībām savā dzīvē. Abos gadījumos tu esi ieguvējs.

4. Kaut es būtu saglabājis attiecības ar saviem tuvākajiem draugiem

Bieži vien cilvēki nav novērtējuši patieso ieguvumu no īstiem draugiem, līdz brīdim, kad tiem palikušas vien dažas nedēļas ko dzīvot. Taču tad pagriezt laiku atpakaļ nav iespējams. Daži ir tik ļoti sakoncentrējušies paši uz savu dzīvi, ka ir ļāvuši labākajiem draugiem ar gadiem aiziet no viņu dzīves.  Tik daudz nožēlas bijis par to, ka draudzībai nav dots pietiekami ilgs laiks un ieguldījums, lai tā uzplauktu un būtu mūžīga. Savā nāves stundā, visi ilgojas pēc saviem draugiem.

Ir ļoti viegli pazaudēt draugus. It īpaši šajā mūžīgi aizņemtajā laikmetā, taču, kad tu sastopies ar nāvi savā ceļā, tad tavas dzīves fiziskie labumi automātiski zaudē vērtību tavās acīs. Protams, cilvēki grib nokārtot savu finansiālo situāciju, bet nauda nav tas galvenais aspekts, kas viņiem rūp. Viņi grib sakārtot lietas, lai palicējiem, tiem, kurus viņi mīl būtu pēc iespējas vieglāk. Un, ja paskatās, ka lielākoties, cilvēki šajā brīdī ir pārāk vāji un nevarīgi, lai ko iesāktu, tad galu galā viss atkal atgriežas pie attiecībām ar mīļajiem un mīlestību. Tas ir viss, kas pēdējās nedēļas paliek svarīgs – attiecības un mīlestība.

5. Kaut es būtu ļāvis sev būt laimīgākam

Šis pārsteidzoši ir viens no izplatītākajiem.  Līdz pašām beigām cilvēki nebija sapratuši, ka laime ir mūsu pašu izvēle. Cilvēki ir tik ļoti iegrimuši vecajos ieradumos, ka tā saucamās ērtās un ierastās lietas dominēja, gan viņu fiziskajā, gan emocionālajā pasaulē.  Bailes no pārmaiņām lika tiem izlikties citu priekšā un pašiem sev, ka viņi bija raduši dzīves piepildījumu. Kamēr pašos dziļumos, viņi ilgojās kārtīgi izsmieties un atkal pastrādāt kādas muļķības.

Kad tu esi uz savas nāves gultas, tad tas, ko par tevi domā citi, kļūst mazsvarīgs. Cik burvīgi būtu, atlaist visu un atkal būt spējīgam smaidīt, vēl ilgi līdz nāve mūs paņems pie sevis.

Dzīve ir izvēle. Tā ir TAVA dzīve. Izvēlies apzināti, izvēlies gudri, izvēlies patiesi. Izvēlies laimi.

Balstoties uz šo rastu, Bronnija ir izdevusi grāmatu  The Top Five Regrets of the Dying – A Life Transformed by the Dearly Departing.  Tās ir atmiņas par viņas pašas dzīvi un to kā tā transformējās caur šo mirstošo cilvēku, kurus viņa kopa, nožēlām par savu dzīvi.

No posts found.