Kā veidojas cilvēka konstitūcijas tips?

Šīs trīs enerģijas ir cilvēka prāta un ķermeņa pamats. Tie nosaka personas instinktus, raksturu, lietas, kas viņam patīk un nepatīk, tāpat kā veidu kā viņš uztver attiecas pret konkrētām lietām. 
Zināt savu konstitūcijas tipu un piemērotākos ēšanas paradumus, uzvedību, dzīvesveidu, apkārtējo vidi un attiecīgi arī bioritmus, ir vislabākais un efektīvākais veids kā izvairīties no slimībām. Šī tipoloģija tāpat parāda mūsu fiziskos, emocionālos un mentālos vājos punktus un ievainojamības. Tad kad mēs to visu zinām mēs varam rīkoties, lai neitralizētu kaitīgās ietekmes.

Trīs galvenie konstitūciju tipi:

LUNG (vējš): grifs, krauklis, lapsa

Fiziski šie cilvēki ir ļoti delikāti, mazi un smalki, vāji un bez muskuļiem. Tie bieži saliecas uz priekšu, tiem mēdz būt apaļi pleci un smalkas locītavas, kas ātri lūzt. Viņu ādas krāsa mēdz iegūt zilu nokrāsu un tie ļoti slikti panes aukstumu, vēju un caurvēju. Tiem nepatīk arī nakts laiks, krēsla un pārlieku liels karstums. Tiem patīk skābas, rūgtas, saldas un asas lietas. Tie bieži žāvājās un tos mēdz traucēt sausums mutē. 

Balstoties uz Tibetas mācību Lung tipa cilvēkiem piemīt grifa, kraukļa un lapsas daba un to enerģijas tiek klasificētas zem gaisa un telpas elementiem. Viņi izbauda smieklus, dziedāšanu un runāšanos un tie mēdz būt lieli pļāpas. Taču viņiem patīk arī strīdēties, tie ir gļēvi un ar sliktu atmiņu. Tipiski tās ir neparedzamas, nervozas un emocionālas būtnes. Tie ātri kļūst nemierīgi, daudz uztraucas par sīkumiem un maznozīmīgam lietām un viņu prātos nepārtraukti kaut kas notiek. Tibetieši saka, ka Lung tipa cilvēki nenoveco, kā arī tie nekļūst ļoti bagāti, taču tas, protams, ir ļoti atkarīgs no indivīda izcelšanās, dzīvesveida un apstākļiem. No medicīnas skatu punkta raugoties, Lung cilvēkiem ir nestabila gremošanas uguns. Gremošanas orgāni ir to vājākais punkts. Vislielākais risks ir tieši resnā zarna un jebkurš mazākais stress tūlīt ietekmē kuņģi un vēdera izeju. Tāpat arī sirds ir viegli ievainojama, tie daudz biežāk slimo ar asinsvadu kaitēm un stresa izraisītām slimībām. Vispārīgi, Lung tipam piemīt aukstas, nestabilas un ļoti mainīgas īpašības, kuras var svārstīties no aukstām līdz karstām. Tos dziedina un balansē ar visu, kas palīdz tiem atgriezties uz zemes, nostabilizēties, padara tos smagākus, siltākus un stabilākus.

Zināt savu konstitūcijas tipu un piemērotākos ēšanas paradumus, uzvedību, dzīvesveidu, apkārtējo vidi un attiecīgi arī bioritmus, ir vislabākais un efektīvākais veids kā izvairīties no slimībām

LUNG – vislabākais uzturs

Silts, olbaltumvielām bagāts ēdiens, kuru nav viegli sagremot. Kā piemēram gaļas zupa, un smagi, vārīti ēdieni, tādi kā pākšaugi kopā ar graudiem. Kus kuss ar turku zirņiem vai rīsi ar pupiņām. Lung labi panes saldumus, skābus un sāļus ēdienus, tāpat kā piena produktus un vidēja maiguma garšvielas, kā tumeriks un krustnagliņas. Viņiem garšo saldie ēdieni, pudiņi un smalkmaizītes un glāze vīna pie pusdienām tiem nekaitēs.

LUNG – No kā izvairīties?

No ļoti rūgtiem produktiem, ļoti asiem ēdieniem, svaigiem augļiem un dārzeņiem, īpaši no salātiem, kas pagatavoti no skābi saturošiem dārzeņiem, piemēram, tomātiem. Saldējums un saldēti ēdieni un dzērieni, pārlieku daudz čili un tādi stimulanti kā kafija un jebkāda veida narkotikas ir nevēlamas šī tipa personām.
Ieteicamais dzīvesveids
Skaista un mierīga vide bez emocionāla stresa un spriedzes apkārtējā vidē, visa veida siltums. Labi apsildītas telpas, siltas drēbes, jauka mūzika, dzeltenas krāsas, harmoniskas sarunas ar draugiem.
Lung tipa cilvēkiem ir nekavējoties jāatbild uz sava ķermeņa vēlmēm. Piemēram, apmeklēt tualeti nekavējoties tiklīdz parādās vajadzība, neapslāpēt žāvas un ēst uzreiz kā parādās izsalkums.

TRIPA (žults): tīģeris un pērtiķis

Fiziski šie cilvēki ir vidējas miesas būves un muskuļaini, ar gaišiem matiem un gaišu ādu. Viņi bieži ir izsalkuši un izslāpuši, viņiem ir laba vielmaiņa, laba gremošana un apetīte. Nevar nepamanīt, ka šie cilvēki ātri svīst un viņu ķermenim ir spēcīgs aromāts. Tripas vājās vietas ir aknas, žultspūslis un tievā zarna. Šī iemesla dēļ, viņi bieži sūdzas par problēmām vēdera augšdaļā. Viņiem ātri pielīp karstās infekciju slimības, iekaisumi un drudzis. Visbiežāk tas notiek sausuma periodos un karstajās sezonās, tāpat kā pusdienas laikā, pusnaktī un rudens periodos. Tripa ir saistīta ar uguns elementu un tas izskaidro šīs konstitūcijas tipa cilvēka galvenās rakstura īpašības. Viņi ir ļoti ātri dažādu ideju radīšanā, viņu domāšana ir skaidra un ļoti pārliecinoša un neatvairāma. Viņi ir drosmīgi, pašapzinīgi, ar vēlmi riskēt, akrobātiski, impulsīvi un bezbailīgi – kā tīģeri un pērtiķi. Viņu ugunīgā temperamenta otra puse ir ātras dusmas un greizsirdība un dusmu izvirdumi. Uguns Tripas konstitūciju tipa cilvēkiem piedēvē karstas, sausas un eļļainas īpašības. Tās ir jābalansē ar mitrumu un aukstumu – diētā, klimatā un ārstniecībā. 

TRIPA – vislabākais uzturs 

Svaigi dārzeņi un augļi, auksti dzērieni, auksts ūdens, maltītes beigās vēlams apēst ko aukstu, piemēram, saldējumu vai aukstu desertu vai saldētu augli.

TRIPA – No kā izvairīties

Alkohols un kafija, pārāk daudz gaļas, pārāk daudz tauku un eļļas, spēcīgas, asas garšvielas.

TRIPA – Vēlamais klimats

Mitras, aukstas vietas, aukstas gaisa temperatūras. Vislabākā vieta būtu ūdenskrituma tuvumā koka paēnā. Mentāls un fizisks miers neitralizē Tripas ugunīgo dabu. Viņiem nevajadzētu doties atvaļinājumā uz karstām zemēm, bet uz vēsiem ziemeļu reģioniem. Karstas vannas un pirtis nav ieteicamas, tāpat jāizvairās no stresa, pēkšņa pārlieku liela fiziska darba, intensīvas domāšanas un no vairākām darbībām vienlaicīgi. Arī sauļošanās nav vēlama ķermenim. Ja iespējams šī tipa cilvēkiem ir ieteicamas aukstas dušas un auksta ūdens terapijas.

BADKAN (gļotas): lauva un bullis

Bedkan tipa cilvēks ir ļoti spēcīgas miesas būves, tam ir ļoti labi attīstīts ķermenis un stingra āda. Locītavas bieži vien ir gandrīz neredzamas. Šīs personas vienmēr ir ar staltu stāju, spēcīgas un izturīgas, ar labu ķermeņa uzbūvi, turklāt ļoti dzīvespriecīgi. Viņi spēj paciest badu un slāpes vairākas dienas. Viena no viņu iezīmēm ir to svētītais miegs, viņu miegs ir ļoti dziļš un mierīgs un kad lietas neiet tik labi kā gribētos viņiem ir ļoti spēcīga un izteikta vajadzība pēc miega. Viņu gremošanas uguns ir vāja un lēna, tādēļ arī gremošanas process ir gauss. Viņiem garšo ass un rūgts ēdiens. Bedkan pieder pie zemes (ba) un ūdens (kan) elementa. Tie arī nosaka šīs konstitūcijas vājos punktus. Ūdens aizture jeb tūskas, piepampusi seja, rokas un pēdas, kā arī uzņēmība pret visām gļotu slimībām, tādam kā astma un bloķēti deguna blakus dobumi. Plaušas, elpceļi, nieres, kuņģis un liesa ir visjūtīgākie orgāni. Papildus problēma ir lielā nosliece uz korpulenci, kas var novest pie vielmaiņas slimībām, tādam kā diabēts. 

Pēc dabas, Bedkan cilvēki ir toleranti, mierīgi, draudzīgi un altruistiski, lojāli, apdomīgi un paklausīgi. Mēdz būt arī kautrīgi. Tibetieši šim tipam pielīdzina lauvu un bulli. Viņiem ir ilgs un laimīgs mūžs un tie bieži dzīvo pārticībā. Bedkan īpašības ir aukstums un mitrums, tādēļ ēdienam un terapijai ir jābūt siltai un sausai.

BEDKAN – vislabākais uzturs

Silts, pagatavots ēdiens bez mērces, ka, piemēram, sautēti dārzeņi ar garšaugiem.  Labas zāles ir ingvera pulveris, kā tēja vai piedeva ēdieniem. 

BEDKAN – no kā izvairīties

Viss, kas ir auksts un mitrs. Auksti salāti, svaigi dārzeņi un augļi, taukaini ēdieni, mērces, cepti ēdieni, zupas un cieti saturoši ēdieni, kā arī pākšaugi. Miltu mērces un dažādi ķīseļi arī nav tie labākie. Sakņu dārzeņi, pat tad, ja tie ir pagatavoti pēc savas dabas ir auksti un atstāj aukstu iespaidu uz ķermeni. Tāpēc ieteicams pēc maltītes iedzert glāzi silta ūdens, nevis daudz dzert ēšanas laikā.

BADKAN – Vēlamais dzīvesveids

Sauss, silts klimats. Daudz ikdienas aktivitāšu. Vingrojumi pirms maltītēm un nekāda diendusa.

No posts found.