Tibetas masāžas krēmu un eļļu izgatavošana

Sviests
Tibetiešiem sviests ir netikai galvenais produkts uzturā, tas ir arī nopietns dziedinošs pretlīdzeklis dažādām kaitēm un tiek lietots kā ārēji, tā iekšēji. Tas pieder „saldai” garšu grupai un tā sildošās īpašības veiksmīgi dziedē vēju disbalansa problēmas. Masāžai sviests tiek izkausēts un tiek uzklāts uz ķermeņa kamēr tas vēl ir silts. Tas galvenokārt tiek lietots muskuļu sasprindzinājuma, vājas asinsrites, stresa, spriedzes, aizkaitinājuma un depresijas ārstēšanai. Tiek uzskatīts, ka sviestam piemīt arī atjaunojošs effekts uz ādu. Kad to lieto masāžai, tam pievieno muskatriekstu, anisa sēklas vai miežu miltus. Vislabāk masāžai der sviests, kas kādu laiku jau ir pastāvējis. Senajos medicīniskajos tekstos tiek minēts, ka vislabāk masāžai pret stresu un emocionāliem traucējumiem der sviests, kas ir vienu gadu vecs. Jaka sviests, kas ir gadu vecs, tiek lietots neirožu ārstēšanai un šī sviesta tauki (Gī) ir ļoti labs līdzeklis atmiņas uzlabošanai. Svieta tauki,kas ir viens no galvenajiem līdzekļiem Ajūrvēdā, spēlē lielu lomu arī Tibetas Medicīnā. To vienkārši var lietot receptēs kausēta sviesta vietā. Lai pagatavotu sviesta taukus, uz ļoti mazas uguns izkausē katliņā  sviesta gabaliņu un ar karoti nosmel putiņas,kas izveidojas virspusē. Tas,kas paliek pāri ir attīrīts sviests jeb sviesta tauki.

Augu eļļas
• Sezama eļļa ir viena no vissvarīgakajām augu bāzes masāžas eļļām, kuru iesaka izmantot cauru gadu. Tai ir „salda” garša un tā ir viegli sildoša. Tā sniedz ķermenim enerģiju, tonizē ādu un ir pierādīts, ka tā ir lielisks pretlīdzeklis stresa un pārpūles gadījumos. 

• Sandalkoka eļļa un eļļa no Agar koka, kas arī tiek lietota, ir piemērotas tikai noteiktos periodos. Agara eļļa pieder pie „rūgtās” garšas un tiek raksturota kā karstā substance; ļoti barojoša un spēcinoša. Tās sildošās īpašības padara to piemērotu tikai ziemas mēnešiem. Agara eļļa atbrīvo muskuļus un nervus un stimulē cirkulāciju. Sandalkoka garša ir „savelkoša”, turklāt atvēsinoša. Tas nozīmē, ka tā ir vairāk piemērota siltajām sezonām. Tā atbrīvo muskuļus un uzlabo ādas toni. Tā kā masāža tiek uzskatīta par kaitīgu pie augstām temperatūrām, indieši šo eļļu izmanto aukstajās kāju vannās karstajos vasaras periodos. Pievieno divas deserta karotes sandala eļļas kāju vannā ar aukstu ūdeni un vanno tur kājas 20 min. Ir pierādīta šīs procedūras labvēlīgā ietekme bezmiega apkarošanai karstajās vasaras naktīs.

Tibetiešu tauki
Agrāk tibetieši izmantoja dzīvnieku taukus, lai dziedētu brūces un veiktu masāžu noteiktos gadījumos- muguras sāpes, impotence un nieru disfunkcija. Ūdra tauki tika lietoti tieši muguras, vēdera lejas daļas un nieres masāžai. Mūsdienās šos taukus pielieto vien retais.
Receptes masāžas sviestiem
Sekojošās receptes ir ļoti vienkāršas. Sagatavojiet sviestu īsu brīdi pirms masāžas, jo tās laikā tam ir jābūt siltam un šķidram.  

Muskatrieksta sviests

Sastāvdaļas: 1 tējkarote malta muskatriesta, 1 tējkarote miežu miltu, 2 tējkarotes izkausēta sviesta
Sajauc visas sastāvdaļas līdz iegūsti krēmveida konsistenci. Šis masāžas sviests ir ieteicams visām anti-stresa masāžām un visiem tipiskiem stresa simptomiem, tādiem kā spriedze, galvassāpes, bezmiegs, reiboņi un sirdsklauves.  
Variācija – 1 tējkarote malta muskatriesta, 1 tējkarote izkausēta sviesta
Sajauc abas sastāvdaļas līdz iegūst krēmveida konsistenci. Šis variants ir īpaši piemērots nemiera un nervu traucējumu izraisītu sirdsklauvju gadījumos, kā arī iekšējās spriedzes un nemiera situācijās.

Ingvera sviests

Sastāvdaļas: 1 tējkarote ingvera pulvera, 1 tējkarote izkausēta sviesta
Sajauc abas sastāvdaļas līdz tiek iegūta krēmveida konsistence. Šis sviests tiek lietots sāpju gadījos visā ķermenī, var lietot gan lielos , gan mazos apmēros.

• Anīsa sviests
Sastāvdaļas: 1 tējkarote anīsa sēklu pulvera, 1 tējkarote izkausēta sviesta, 3 galda karotes turku zirņu miltu
Sajauc anīsa sēklu pulveri un izkausēto sviestu līdz vajadzīgajai konsistencei. Tibetas ārsti rekomendē šo sviestu acu problēmu un vārguma gadījumos, kā piemēram,ja ir  nogurušas acis vai pasliktinās redze, tāpāt kā acu sāpju gadījumos. Masāža, šajā gadījumā, noteikti nav jāveic pašām acīm, bet gan kāju pēdām.  Vispirms kājas kārtīgi nomazgā, tad izmasē ar krēmu, kārtīgi izmīcot tās. Pēc masāžas beigām, izmanto turku zirņu miltus, lai noņemtu no pēdām atlikušos sviestu un taukainumu. Pēc tam ļauj pēdām kādu mirkli atpūsties. Nobeigumā uz pēdām uzliek karstos akmeņus, bet ne pārāk karstus. Vēlams ,lai akmeņi būtu uzkarsēti kokoglēs vai uz dzīvas uguns.

• Muskatrieksta un anīsa sviests 
Sastāvdaļas- pusotra tējkarote izkausēta sviesta, 1 tējkarote malta muskatrieksta, 1 tējkarote anīsa sēklas
Anīsa sēklas saberž piestiņā un sajauc ar pārējām sastāvdaļām līdz iegūst putrai līdzīgu konsistenci.  Šis masāžas krēms ir ieteicams satraukuma, nemiera, depresija, bezmiega un citu emociju izraisītu disfunkciju gadījumos.* 

Avots: Gerti Samel „Tibetan Medicine”

No posts found.