Risini jautājumus plānveidīgi

Izredzes veikt iecerēto veselības uzlabošanas plānu (pareiza ēšana, regulāra vingrošana vai smēķēšanas atmešana) būs labākas, ja pievērsīsieties vispārējai veselības uzlabošanai, nevis tikai centīsieties panākt vienu konkrētu rezultātu. Apdomājiet visu, ko varētu darīt, lai uzlabotu savu veselību, un kā tas viss saderas kopā, tad katrs atsevišķais pasākums veicinās plašākā mērķa sasniegšanu.

Pirms daudziem gadiem Lī kliboja, balstīdamies uz spieķa. Tagad septiņdesmit divus gadus vecais Čikāgas iedzīvotājs vairākas reizes nedēļā nodarbojas ar spēka vingrojumiem. “Agrāk es nepavisam nebiju fiziski labā formā. Piec­desmit divas mārciņas liekā svara bija izraisījušas artrītu,” Lī stāsta. Beidzot viņam apnika dzīvot tādu “večuka dzīvi”, kā pats saka. Lī sāka lasīt grāmatas par uzturzinātni, fizisko aktivitāti un novecošanas procesu. Viņš mainīja ēšanas paradumus un sāka regulāri vingrot. “Daudz kas ir uzlabojies. Dienā man ir vairāk enerģijas, un naktī es labāk guļu, turklāt sen aizmirsušās visas kaites un sāpes. Es jūtos kā četrdesmit gadu vecumā!” apgalvo Lī.

Pārliecībā par veselīga dzīvesveida priekšrocībām Lī dalās ar savu atbalsta grupu. Viena no viņa dedzīgākajām fanēm ir Kristīna, četrdesmit gadus jaunāka par Lī. “Ja kāds man būtu teicis, ka septiņdesmit divus gadus veca pensionāra labais piemērs pārvērtīs visu manu dzīvi, es nudien nebūtu ticējusi!” saka Kris­tīna.

Kādā pētījumā salīdzināja darbavietas, kur darba drošības ievērošanas, fitnesa un smēķēšanas atmešanas programmas bija integrētas vispārējā sistēmā, ar darba­vietām, kas šīs programmas piedāvāja atsevišķi. Pēc diviem gadiem to cilvēku skaits pirmās grupas darbavietās, kuri bija atmetuši smēķēšanu un izvēlējušies veselīgu uzturu, salīdzinājumā ar otru grupu bija vairāk nekā divas reizes lielāks. (Dana- Farber Center for Community-Based Research, 2002)

Bilde: deviantart.com/imii-s/art/NOM-NOM-NOM

No posts found.