10 Budas padomi, kas jāizlasa ikvienam

Dažas svarīgas Budas mācības, kas var izmainīt visu dzīvi.

Buddha nozīmē „apgaismojies” jeb „tas, kurš ir atmodies”. Savā laikā Sidharta Gautama bija varens garīgais skolotājs, un Budisma pamatlicējs senajā Indijā. Vairumā Budisma tradīciju, viņš tiek uzskatīts par augstāko Buddhu. Sidharta ir galvenā figūra Budismā, un liecības par viņa dzīvi, mācības, mūku dzīves principi, pēc viņa nāves tika sistematizētas un pierakstītas. To izdarīja viņa tuvākie sekotāji. Lūk, dažas no svarīgākajām Buddhas mācībām.

1. IR NORMĀLI SĀKT AR MAZUMIŅU

Krūze piepildās pakāpeniski, piliens pēc piliena. Katrs meistars kādreiz bija iesācējs. Mēs visi sākam ar mazumiņu, nenonieciniet to. Ja mēs esam pacietīgi, un lēnām ejam noteiktā virzienā, mēs gūstam rezultātu. Neviens nespēj visu izdarīt vienas nakts laikā: veiksme atnāk pie tiem, kuri ir gatavi sākt ar mazumiņu un cītīgi darbojas, līdz krūze ir pilna.

2. DOMAS IR MATERIĀLAS

Mūsu apziņa –tas ir viss. Jūs esat tas, ko domājat. Ja cilvēks domā vai rīkojas nelāgu domu vadīts, viņu piemeklē sāpes. Ja cilvēks runā un darbojas ar tīriem nolūkiem, viņam seko laime, kura kā ēna nekad viņu neatstāj. Lai pareizi dzīvotu, jāpiepilda smadzenes ar „pareizām” domām. Pareiza domāšana dos visu, ko vēlaties. Nepareiza domāšana –ļaunumu, kurš beigu beigās iznīcinās jūs pašu. Visi mūsu darbi nāk no mūsu saprāta. Ja prāts izmainās, vai mūsu rīcība paliek tā pati?

3. PIEDOD

Turēt sevī naidu ir tas pats, kas saķert karstas ogles un ar nolūku mest ar tām kādam citam. Sadegsiet jūs pats. Kad jūs atbrīvojiet tos, kas ir ieslodzīti nepiedošanas cietumā, jūs atbrīvojiet no šī cietuma arī sevi pašu. Iemācieties piedod. Iemācieties to pēc iespējas ātrāk.

4. JŪSU RĪCĪBAI IR NOZĪME

Lai attīstītos,  jums ir jārīkojas.  Lai attīstītos ātri, ir jārīkojas katru dienu. Paruna vēsta: „Dievs katram putnam dod tārpu, bet viņš to neiemet ligzdā.” Buddha ir teicis: „Es neticu liktenim, kura nāk pār cilvēkiem, kad viņi rīkojas, bet es ticu liktenim, kas nāk par cilvēkiem, kad viņi nerīkojas.”

5. MĒĢINIET SAPRAST

Mēs esam pārstājuši cīnīties par patiesību, mēs cīnāmies tikai par sevi. Vispirms mēģiniet saprast, un tikai pēc tam piepūlieties, lai saprastu jūs.  Pielieciet visus savus pūliņus, lai saprastu cita cilvēka redzējumu. Uzklausiet citus, saprotiet viņu skatupunktu, un jūs iegūsiet mieru. Vairāk koncentrējieties uz to, lai būtu laimīgs, nevis lai jums būtu taisnība.

6. UZVEICIET SEVI

Labāk uzveikt sevi, nevis izcīnīt uzvaru tūkstošiem cīņās. Tad uzvara ir tava. To tev nespēs atņemt ne eņģeļi, ne dēmoni, ne paradīze, ne elle. Lai uzvarētu sevi, ir jāuzveic savs prāts. Jums ir jākontrolē savas domas. Tām nav jābango kā jūras viļņiem. Jūs varat padomāt: „Es nespēju kontrolēt savas domas. Domas nāk, kad tām ienāk prātā.” Uz ko es atbildu: „Jūs nevarat aizliegt putniem lidot virs jums, taču jūs noteikti varat neļaut tiem uzvīt ligzdu jums uz galvas!”

7. DZĪVOJIET HARMONIJĀ

Harmonija nāk no iekšienes. Nemeklējiet to ārpusē. Nemeklējiet ārpusē to, kas var būt tikai jūsu sirdī. Bieži mēs varam meklēt daudz ko ārpusē, tikai lai aizvestu sevi prom no patiesās realitātes. Patiesība ir tāda, ka šo harmoniju varam atrast tikai sevī. Harmonija – tas nav jauns darbs, jauna mašīna vai jauna laulība. Harmonija ir pasaule dvēselē, kura sākas mūsos.

8. ESIET PATEICĪGI

Mums vienmēr ir par ko pateikties. Par to, ka neesam saslimuši, bet, ja esam, tad par to, ka esam vēl dzīvi. Neesiet tik pesimistiski, lai uz minūti, pat strīda laikā, jūs nebūtu spējīgs apzināties kaut 10 lietas, par kurām esat pateicīgs.  Ne visi pamodās šorīt, daudzi vakar aizmiga pēdējo reizi. Vienmēr ir kaut kas, par ko būt pateicīgam. Pateicīga sirds dara mūs varenus.

9. ESIET UZTICĪGS TAM, KO ZINIET

Pats galvenais pārkāpums ir neticēt tam, ko zinām pavisam droši. Mēs zinām daudz ko, bet mēs ne vienmēr darām to, ko zinām. Ja jūs piedzīvosiet neveiksmi, tas notiks tāpēc, ka jūs nezinājāt kā rīkoties. Tas notiks tāpēc, ka jūs neizdarījāt to, ko zinājāt. Rīkojieties tā kā jūs zināt. Nevis vienkārši apgūstiet informāciju, bet sakoncentrējiet savas domas uz to, kas jūs gribat kļūt, kamēr jums neparādīsies izteikta vēlme to pierādīt.

10. CEĻOJIET

Dzīve tas ir ceļojums. Es esmu laimīgs, apmierināts un iepriecināts par šodienu. Es varu pabūt vislabākajās vietās un dzert visgardāko vīnu, bet es ceļoju. Neatlieciet savu laimi uz nenoteiktu laiku, mēģinot sasniegt mērķi, kurš kā jums šķiet darīs jūs laimīgus. Ceļojiet šodien, izbaudiet ceļojumus.

Foto: deviantart

No posts found.