OM nozīme

Vai tu kādreiz esi domājis par to, ko nozīmē zilbe OM? Jogas nodarbībās, gan uzsākot nodarbību, gan nobeidzot,  mantras OM skandēšana nav retums un, ja mēs uzdodam skolotājam jautājumu  – ko īsti nozīmē OM, mēs visticamāk saņemam vispārēju atbildi, ka “tā ir universa skaņa” vai, ka “tā pārstāv pagātni, tagadni un nākotni” , taču vai tas patiešām ir viss. Protams, atbildēt uz šo jautājumu nav viegli, jo reizēm mēs paši īsti nemākam formulēt, kas tad īsti ir OM un ko tas nozīmē.

Atbilde ir meklējama  senā jogas tekstā Mandukya Upanishad, kas ticis sarakstīts 800-500 gadā pirms Kristus un ir veltīts tikai OM simbolam un tā tulkojumam. Šis teksts izskaidro gan skaņas konceptu, gan pašu simbolu.

Pirmā Mandukyas  rindkopa vēstī – “Simbols OM, kurš ir mūžīgais Brahmanis, ir Universs. Viss, kas ir eksistējis, kas eksistē un kas vēl eksistēs, ir OM. Un viss kas pārspēj pagātni, tagadni un nākotni, arī ir OM.”

Brahmanis var tikt uzskatīts kā dievišķais – tas, kurš atrodas pašā un visā citā, ieskaitot to, kas rada dievišķo. Tehnika, kas var palīdzēt, ja neesi pazīstams ar terminu Brahmanis,  ir aizstāt to ar jebkuru vārdu, kurš tev asociējās ar augstāko spēku. Tas var būt Jēzus, Buddha, Dievs, Māte Daba vai jebkas cits, kas tev asociējas ar dievišķo. OM ir skaņa, kas simbolizē augstāko spēku un tā saikni ar ikvienu no mums.

Visam, kas ir mums apkārt, piemīt dievišķais aspekts, tāpat kā mums pašiem. OM skandēšana atgādina mums par šo saikni ar dievišķo un mūsu savstarpējo atkarību vienam no otra. OM arī ataino cilvēka 4 apziņas.

OM sastāv no trim zilbēm: A, U un M. Yogananda apgalvo, ka šīs zilbes pārstāv trīsvienību – debesis, zemi un pazemi; Hindu dievības – Brahma, Višnu un Šiva (Dievs radītājs, Dievs uzturētājs un Dievs iznīcinātājs); nomoda, sapņu un dziļa miega stāvokli.

Daži viedie apgalvo, ka vizuālā OM simbola forma iemieso sevī šīs trīs zilbes – trijnieks ir sanskrita burts, kas apzīmē „ahh”, tas pat trijnieks ar mazo s ir „ooh” un Bindhi un pusmēness augšdaļā simbolizē „”mmm”. Citi apgalvo, ka OM simbols ir saistīts ar Ganešu, Hindu dievību, pa pusei ziloni, kurš novērš visus šķēršļus. Ja tu mazliet pašķielēsi uzlūkojot OM, tad ieraudzīsi mazliet tuklas aprises un graciozi garo snuķi.

OM tāpat kā citas mantras, liek mums justies citādi. Kad mēs tās skandējam, prāts it kā aiziet no šīs pasaules realitātes un aizceļo uz citu universu. Mantru skandēšana nomierina mūsu nervu sistēmu un palīdz attīstīt koncentrēšanos uz vienu objektu. Tiek nostiprināta elpošana, palielināta elpas aizture un pagarināts elpas dziļums.

Yogananda saka: „ OM skandēšana rada saikni ar tiem, kuri ir praktizējuši pirms mums. Tā ir skaņa, kas nostiprina vienotību un saskaņu. Mēs to skandējam tāpēc, ka jogi ir darījuši to jau tūkstoš gadus pirms mums. Un kad mēs to skandējam, mēs savienojamies ar tiem jogiem rituālā veidā un iegūstam atbalstu savai praksei, kuru viņi ir veikuši jau ļoti, ļoti ilgu laiku.”

Raksta tapšanā izmantotā informācija:

http://www.yogitimes.com/article/what-is-om-mean-meaning-sanskrit/

http://www.huffingtonpost.com/kripalu/meaning-of-om_b_4177447.html

Attēls: https://www.freepik.com/

No posts found.