Kā krāmi jūs ietekmē?

Vairākumam cilvēku nav ne mazākās nojausmas, kā uzkrātie krāmi un juceklis ap tiem ietekmē. Jūs gan varat lepni ticēt, ka jūsējie ir vērtīgi vai ka tiem vismaz būs potenciāla vērtība pēc tam, kad tie tiks sašķiroti un attiecīgi organizēti un sakārtoti. Tikai tad, kad tiešām uzsākat šo attīrīšanu, jūs attopaties, cik daudz labāk patiesībā jūtaties bez tiem.
Krāmi jūs ietekmēs atkarībā no tā, kuram personības tipam piederat, kā arī no tā, cik daudz šīs mantības ir uzkrājies, kur tieši savā mājā tos glabājat un cik ilgi jums tie jau piederējuši. Turpmāk minēti daži no galvenajiem krāmu radītajiem iespaidiem, kurus mums derētu pamanīt.

Liekie krāmi izraisa nogurumu un letarģiju

Daudzi cilvēki, kuriem uzkrājušies krāmi, saka, ka nespējot rast sevī tik daudz enerģijas, lai sāktu atbrīvoties no tiem. Viņi pastāvīgi jūtas noguruši, taču tieši stagnantā enerģija, kas sakrājas ap krāmiem, faktiski arī izraisa šo nogurumu un letarģiju. Attīrīšanās no tiem atbrīvo enerģiju mājā un dod jaunu dzīvīgumu jūsu ķermenim. Šeit minēšu izteikumus, ko cilvēki parasti man saka:

Es paliku ilgi nomodā, lai lasītu Jūsu grāmatu, un tik labi «uzlādējos», ka nevarēju aizmigt vispār. Galu galā es izkāpu no gultas un sāku kārtot savus krāmus, turpinot to līdz pat pulksten četriem no rīta! Mākamajā dienā man bija jāiet uz darbu, bet es nemaz nejutos nogurusi.»
«Es parasti biju tāda kā «mājas pele». No darba pārnākusi, katru vakaru vienkārši mēdzu «izstiepties» televizora priekšā. Tagad es paveicu galveno darbu un attīrījos no krāmiem. Nu varu secināt, ka televizors vairs nemaz nav vajadzīgs, tāpēc esmu to jau aizsviedusi prom. Man ir tik daudz jaunu interešu, ka vienkārši nav laika to skatīties.»
«Iesākumā jutos tāda kā sava lielā krāmu daudzuma iebiedēta, bet es apzinājos, ka man ir jāatbrīvojas no tiem. Mani visā šajā lietā uzjautrina tas, cik labi es jutos pēc katras iztīrītās atvilktnes un cik daudz enerģijas it kā atnāk no nekurienes, lai es varētu turpināt šo darbu un vēl vairāk izdarītu

Krāmi velk atpakaļ pagātnē

Kad visa telpa ir pieblīvēta ar krāmiem, vairs nav vietas, kur jaunajam ienākt jūsu dzīvē. Domas cenšas kavēties pagātnē, un jūs jūtaties to problēmu muklājā ievilkts, kuras pirms kāda laika mocīja, – jūs savā dzīvē vairāk cenšaties atskatīties uz pagātni nekā orientējaties uz nākotni, tādējādi drīzāk vainojat pagātni par savu tagadējo situāciju, nevis uzņematies atbildību par labākas rītdienas veidošanu. Atbrīvošanās no krāmiem ļaus sākt risināt aktuālās problēmas un virzīties uz priekšu. Nepieciešams atbrīvoties no pagātnes, lai radītu labāku rītdienu.

Krāmi var piesārņot jūsu ķermeni

Ja sakrājies daudz krāmu, enerģija jūsu mājās ir it kā iesprostota. Tāpat jūtas arī jūsu ķermenis. Krāmu krājēji bieži vien nepietiekami daudz vingro, bieži mokās ar vēdera aizcietējumiem, viņu sejas krāsa ir pelēcīga, neveselīga un acis nav dzīvīguma. Cilvēki, kuriem ir tikai kāds mazumiņš nevajadzīgu krāmu, parasti ir daudz aktīvāki, viņiem ir tīra un starojoša āda un acīs mirdzums… Izvēle ir jūsu pašu rokās!

Krāmi var ietekmēt ķermeņa svaru

Interesants ir fakts, kuru es gadu gaitā esmu ievērojusi: tiem cilvēkiem, kuru mājās ir daudz krāmu, bieži vien ir arī liekais svars. Es domāju, ka tas ir tāpēc, ka abi – gan ķermeņa tauki, gan arī krāmi – ir pašaizsardzības formas. Veidojot tauku slāņus vai ari apkraujoties ar lietām, cilvēks cer tādā veidā pasviest sev spilvenu, lai aizsargātos pret iespējamiem dzīves triecieniem un, it sevišķi, pret grūti atrisināmām problēmām vai emocijām. Rodas ilūzija, ka spējat kontrolēt savu dzīvi un neļaujat apstākļiem pārāk dziļi iejaukties tajā. Taču tā ir tikai ilūzija! Opras Vinfrijas (pazīstama ASV TV sarunu šovu vadītāja – tulk. piezīme) vārdiem runājot:

Viss. ko esmu mācījusies trīspadsmit smagu pārbaudījumu gadu laikā, cīnoties ar sava ķermeņa svaru, ir tas, ka īstenībā jūs nemaz nevarat uzsākt strādāt ar fizisko, kamēr neesat vispirms tikuši galā ar to, kas jūs tur uz vietas emocionāli Iemesls, kāpēc mēs nevirzāmies uz priekšu, ir bailes, kuras mūs attur, – tās ir lietas, kas neļauj mums būt tam, par ko mums lemts būt

Protams, es esmu sapratusi, ka īstenībā tiem cilvēkiem, kuriem ir liekais svars, bieži vien kaut kur dziļi ir paslēptas daudzas un dažādas bailes, kas viņiem jāpārvar, lai atbrīvotos no sava balasta. Tomēr daudzi man raksta, lai pavēstītu, cik viegli kļūst, kad beidzot tas ir izdarīts, un ka šis process, kurā viņi ļauj aiziet saviem krāmiem, it kā maģiski dod atļauju viņiem atbrīvoties no liekajiem taukiem. Viņi stāsta man, ka – nolāpīts! – daudz vieglāk ir koncentrēt savu uzmanību uz «diētas» ievērošanu mājas un mantas ziņā, nevis pret savu ķermeni, un par to, ka tieši tad, kad viņi sāk rūpēties par savu apkārtni, it kā gluži dabiski viņi izjūt arī nepieciešamību labāk parūpēties paši par sevi. Kāda sieviete to noformulēja šādi: «Pēc tam kad jūs esat iztīrījis savu māju no visiem krāmiem, vairs neliekas īsti pareizi likt kādu nepilnvērtīgu pārtiku savā ķermenī.»

Krāmu bagāža mulsina

Kad jūs tā dzīvojat, ar krāmiem apkrauts ir pilnīgi neiespējami būt skaidrībā par to, ko jūs īsti savā dzīvē vēlaties. Pēc atbrīvošanās no tiem jūs piemeklēs mazāk saaukstēšanās slimību, varēsiet domāt daudz skaidrāk un lēmumus pieņemt kļūs daudz vieglāk. Būt brīvam no krāmiem – tā ir lielākā palīdzība, kādu es varu jums sniegt, bet turpmāko savu dzīvi jūs jau veidosiet pats pēc savas gribas un vēlēšanās.

Krāmu klātbūtne var ietekmēt cilvēku attieksmi pret jums

Cilvēku attieksme pret jums ir tāda kāda tā ir jums pašam pret sevi.

Tā, piemēram, ja jūs sevi augstu vērtējat un rūpējaties par sevi, tad arī citi cilvēki tā izturēsies pret jums. Ja jūs atļausieties “nolaisties” un krāmiem veidoties ap sevi veseliem vaļņiem, tad jūs pats piesaistīsiet tos cilvēkus, kuri slikti izturēsies pret jums, jo zemapziņā jutīsieties tā, it kā būtu to pelnījis.

Ja jūsu māja ir nekārtīga un vēl stāvgrūdām pilna ar krāmiem, jūs saviem draugiem varat gan patikt kā persona, taču viņiem būs diezgan grūti jūs cienīt, it sevišķi tajā gadījumā, ja vienmēr kavējaties pildīt savus pienākumus, esat neorganizēts un nekārtīgs mājās un tā joprojām… Tiekot galā ar savu mājokli, jūs šajā procesā varat uzlabot visas pārējās attiecības.

Krāmi kavē darboties

Ja jums apkārt ir daudz krāmu, jūs droši vien cenšaties atlikt darbus uz rītdienu. Krāmi atņem enerģijai sparu, un tad grūti nākas piespiest sevi kaut ko paveikt. Pēc atbrīvošanās no krāmiem jūs droši vien pats būsiet pārsteigts (un visi citi arī!), jo pēkšņi būs radusies vēlēšanās darīt tās lietas, kuras esat tik ilgi atlicis. Pēkšņi cilvēki jūtas motivēti, piemēram, pārstādīt savu dārzu, uzsākt kādu mācību kursu, palūgt atvaļinājumu un tā tālāk. Tās vēstules, kuras es saņemu un kurās stāstīts par attīrīšanās procesa radīto efektu, patiešām ir pārsteidzošas:

Mans vīrs nomira pirms pieciem gadiem, un es visu laiku atliku atbrīvošanos no viņam piederošajām lietām. Galu galā Jūsu grāmata deva man«Kārtojot bēniņus savā mājā, es uzgāju vēstules no seniem un mīļiem draugiem, kuri ir pārcēlušies uz dzīvi ārzemēs, un tā, nemaz nemanot, asaras sāka ritēt man pār vaigiem, atskārstot, cik ļoti man viņu pietrūkst Es nožēloju, ka biju pazaudējusi saites ar viņiem. Lai saīsinātu šo garo stāstu, pateikšu, ka pabeidzu perfekti sakārtot bēniņus un sēdos lidmašīnā, lai dotos apraudzīt viņus. Mums bija vislieliskākā atkalredzēšanās! Pašlaik es nopietni domāju, ka pati arī varētu pārcelties uz turieni dzīvot

«Šķiet ka visa šī «atbrīvošanās no krāmiem” nu man ir asinīs, neapmierinoties tikai ar ikvienas bufetes iztīrīšanu, es tagad katru rītu cenšos jau līdz ar saules lēktu, lai sakārtotu an savu dārzu. Kur tas viss mani novedīs?»

Krāmi var radīt disharmoniju

Ģimenē, kopējās mājās, saskarsmē ar partneriem un darbabiedriem krāmi ir galvenais strīdu cēlonis. Ja jūs dzīvojat vai strādājat, iegrimis nekārtībā līdz ausīm, bet tie, kuri atrodas līdzās, to neatzīst, tad viņu dzīves stils nekavēs jūsu progresu, bet jūsējais noteikti ietekmēs viņu virzīšanos uz priekšu. (Un te es varētu un gribētu piebilst, ka viņi tīri instinktīvi noraidoši izturēsies pret jums ari personiski. – Tulk. piezīme.)
Ja kaut ko saprotat no metafizikas, tad atskārtīsiet, ka visu šo cilvēku dzīves jūs valdzina kāda konkrēta iemesla dēļ un ka viņus tāpat saistāt jūs kāda noteikta iemesla dēļ. Taču krāmi gan ir zema līmeņa iemesls modināt citu cilvēku interesi. Atbrīvojieties no tiem, tad spēsiet nokļūt līdz kādam augstākam mērķim un saprast, kas jūs vieno un saista, un tas jau ir daudz interesantāk nekā strīdēties par ikdienas krāmiem un sīkumiem!

Krāmu dēļ nākas kaunēties

Varbūt esat jau tādā stadijā, ka jūsu mājas ir tik ļoti piegružotas un nekārtīgas, ka jums vienkārši kauns ielūgt tajās kādu paziņu un ka noteikti krītat panikā, ja kāds, pavisam negaidīti iepriekš nepiesakoties, ierodas ciemos.
Jūs varat dzīvot juceklī un vientuļā izolācijā ar saviem krāmiem, taču varbūt tomēr labāk būtu paveikt patiesam īstu ģenerāltīrīšanu un vienlaikus uzlabot arī savu pašnovērtējumu, tā savukārt ar pilnu jaudu un patiku atjaunojot savu sociālo dzīvi?

Krāmi var “iesaldēt” jūsu dzīvi

Kāds jauks vecāka gadagājuma pāris, kuru es reiz satiku, dzīvoja patiešām skaistā piecpadsmit istabu savrupmājā. Visi viņu bērni jau bija izauguši un atstājuši šo māju, un tagad pāris priecājās par savu laimīgo, mīlestības pilno laulību. Dzīvojamās zonas un guļamistabas, kuras agrāk piederēja viņu bērniem, bija kārtīgi sakoptas un labi aprūpētas, tomēr pēc kāda laika lielākā dala no viņu pašu guļamistabas un vēl kādas trīs no pārējām istabām pavisam pazuda krāmu jūrā. Kāda istaba pilnīgi izskatījās kā krāmu veikals, jo tā bija izgreznota ar visdažādākajiem atšķirīgā stilā veidotiem nieciņiem, kas bija sakrauti grēdās; vēl citā istaba līdz jostas vietai varēja iestigt dažādu drēbju krāvumos. Trešajā istabā bija vairāk viņu pašu personīgo krāmu un vēl visādas kastes, kuras bija iegūtas mantojumā no tantes un prasīja šķirošanu. Viņi piekrita manai domai, ka abiem labprāt patiktu ceļot un priecāties par saviem kopdzīves pēdējiem gadiem, tomēr laulātos draugus atturēja piekasīgā apziņa, kas viņiem visu laiku atgādināja, ka to nekādi nevar darīt līdz tam brīdim, kamēr nebūs izšķiroti visi šie krāmi. Tieši šis kauns par krāmiem bija saistījis viņus pie mājām gadiem ilgi.

Nejaujiet savai dzīvei sastingt kāda punktā! Apsēdieties un uzrakstiet to pasākumu sarakstu, ko jūs labprāt gribētu paveikt, ja vien krāmi būtu sašķiroti tad ļaujieties iedvesmai un sāciet rīkoties praktiski!

Krāmi var izraisīt pat depresiju

Iestrēguši krāmu enerģija velk lejup arī jūsu enerģiju un liek izjust depresiju. Faktiski es gribētu satikt to personu, kura ir depresijā, bet nav apkrāvusies ar krāmiem. Bieži vien bezceribas sajūta it kā pārklājas ar krāmu radīto jucekli un skaidri parāda, cik lielā mērā, atbrīvojoties no tiem, jūs radāt telpu, lai dzīvē ienāktu kaut kas jauns.

Jūsu Augstākā Patība izraisa lielāko daļu no jūsu depresijas veidiem, neļaujot darīt to, ko esat darījis visu laiku, jo sobrīd ir pienācis brīdis darīt kaut ko citu

Ja jūs esat tādā depresijā, ka pat iedomāties nevarat uzsākt tīrīšanu, vismaz mēģiniet pacelt krāmus augstāk par zemes līmeni (cilvēki, kuri atrodas depresijā, tiecas novietot savus krāmus zemākā līmenī, tuvāk pie zemes), tas vairos jūsu enerģiju un pacilās arī garu. Laba ideja būtu pārbaudīt māju attiecībā uz «ģeopātisko stresu» (noteikt āderu atrašanās vietas un iedarbības veidu, lai pārliecinātos, vai šeit nav kāda jums kaitīga enerģija, kas izstaro no zemes). Krāmi bieži akumulējas šādā «ģeopātiski saspringtā vietā», un tikpat labi tā var būt par cēloni jūsu depresijai. Par šo tēmu sīkāk ir aprakstīts manā pirmajā grāmatā Creating Sacred Space with Feng Shui.

Krāmi rada lieku bagāžu

Ja ir iekrājies milzum daudz lieku krāmu, tad ceļojot jūs droši vien vēlaties daudz ko paņemt līdzi. Krāmu mīļotāji bieži vien maksā vairāk par lieko bagāžu – par visām lietām, kuras viņi velk sev līdzi atvaļinājumā ar domu «ja nu pēkšņi ievajagas», nemaz jau nerunājot par visiem suvenīriem, ko viņi pērk, lai atvestu mājās no ceļojuma.
Šie cilvēki tiecas izveidot emocionālo bagāžu. Vai arī jūs mēdzat no oda ziloni izpūst un radāt drāmas tur, kur tās īstenībā nemaz nav, vai apvainojaties par paša iztēloto citu cilvēku nevērīgo izturēšanos pret jums?

Iemācieties tīri fiziski kļūt gaišāks, drīz noteikti atklāsies arī spēja kļūt gaišākam emocionāli tad varēsiet daudz vairāk priecāties par dzīvi.

Krāmi notrulina jūtīgumu un dzīvesprieku

Tieši tāpat, kā mantas klusina skanas un visu mājas atmosfēru, tās klusina un notušē arī jūsu spēju pilnvērtīgi dzīvot. Jūs varat kļūt par «ieradumu vergu» un patiešām justies, kā «vāveres ritenī» iesprostots. Katru dienu viens un tas pats, un tā dzīvot dienu pēc dienas, gadu pēc gada ieraduma pēc. Atbrīvošanās no krāmiem ļaus svaigiem iedvesmas vējiem ienākt jūsu mājā un dzīvē. Pat tikai lietu pārvietošana, ko laiku pa laikam veiksiet, palīdzēs atspirdzināt enerģiju
(Man gribētos piebilst, ka šī tēma tik aktuāla varētu būt vienīgi privātmāju īpašniekiem, jo daudzdzīvokļu namos bieži vien ir citas problēmas, kas vairāk attiecas uz citu ģimeņu ietekmes «pieklusināšanu» savā fiziskajā telpā un dzīvē, pat ja savā starpā jūs tik vien kā sasveicināties. Un citu kaimiņu krāmi ari var ietekmēt jūs pat tīri fiziski, ne tikai emocionāli un garīgi vien. – Tulk. piezīme.)
Ja patiešām vēlaties, lai jūsu dzīvē būtu arī entuziasms, kaislības, prieks un laime, tad mājā ir nepieciešama «lielā ģenerāltīrīšana». Nosauktās emocionālās izjūtas ir, ja tā var teikt, caur ķermeni plūstošo spēcīgo enerģiju pieredze, un jūs tās nevarat izbaudīt, ja enerģiju kanāli ir aizsērējuši. (Vai ari diemžēl, dzīvojot netīrības gūzmā, nobloķējušies pavisam, kas jau vairāk attiecas uz slimību tēmu un to ārstniecības iespējām. Sk. speciāli tam veltītu nodaļu tālāk. – Tulk. piezīme.)

Krāmu dēļ nepieciešama papildu tīrīšana

Vismaz divreiz vairāk laika vajag, lai iztīrītu kādu vietu, kas pieblīvēta ar priekšmetiem, un ne tikai tas – arī pašiem priekšmetiem ir nepieciešama tīrīšana. Jo vairāk mantu jums pieder, jo vairāk putekļu tās akumulē, jo inertāka kļūst kopējā enerģija un jo mazāk jums ir vēlēšanās veikt kādu tīrīšanu vispār. Tā ir spirāle, kas ved tikai lejup. Iedomājieties, ko visu jūs varētu paveikt savā dzīvē, ja vien atļautu no tās aiziet saviem krāmiem, tā saīsinot tīrīšanas laiku vismaz uz pusi!

Krāmi dezorganizē

Cik bieži jūs zaudējat atslēgas, brilles, naudas maku? Cik reižu esat kaut ko meklējis, beigu beigās atmetis šo nodarbi un, ļoti iespējams, uzdūries tam pavisam negaidīti pēc pāris nedēļām? Vai jums vieglāk ir aiziet un nopirkt nepieciešamo lietu vēlreiz nekā turpināt meklēt to, kas noteikti kaut kur ir, tikai labi paslēpies?
Būdams neorganizēts, jūs zaudējat laiku, turklāt tas liek jums justies kā neapmierinātam zaudētājam šajā spēlē. Daudzi cilvēki kļūst izklaidīgi un neorganizēti tīšām, tādējādi protestējot pret savulaik vecāku uzspiesto disciplīnu jaunībā, taču, tā turpinot visu dzīvi, jūs organizējat sabotāžu vienīgi pats pret sevi. Ļoti vēlams ir izlemt, ka tagad jūs uzņematies kontroli pār savu māju, darāt to, ko gribat darīt, neatļaujot kopš bērnības neatrisinātajām problēmām vadīt jūsu dzīvi.

Krāmi var būt risks veselībai un cēlonis ugunsgrēkam

Viss tiešām var nonākt tik tālu. Kad krāmi sāk ne visai labi ost, pievilina insektus, kļūst mitri, pelē vai kaut kā citādi sāk sadalīties, to turpmākā atrašanās mājās jau kļūst nehigiēniska ne tikai jums, bet ari kaimiņiem un visai apkaimei. Dažu veidu krāmi var paaugstināt arī ugunsgrēka bīstamības risku.
Ja jums pietiekami svarīga ir jūsu veselība un jūs gribat palikt labās attiecībās ar kaimiņiem, tad labāk iztīriet visu to, pirms nav kļuvis vēl ļaunāk (visa tā jezga, protams, tāpat vien, pati no sevis labāka nekļūs).

Krāmi var veidot nevēlamu simbolismu

Kādu ziņu jūsu krāmi sūta citiem? Fen šui māca būt ļoti izvēlīgiem pret ornamentiem, gleznām un fotogrāfijām, kuras atrodas mūsu tuvumā un sniedz kādu informāciju. Tas ir pārsteidzoši, cik bieži cilvēki pieķeras priekšmetiem, kuriem viņi piedāvā lielu sentimentālu vērtību, bet kuri simboliski pārstāv tieši to, kas viņiem, kā paši izsakās, vairs nav nepieciešams.
Kāds pavisam vienkāršs piemērs: ja jūs esat viens un tagad lūkojaties pēc jauna partnera, tad izmetiet vienkāršos ornamentus un portretus, kuros redzami cilvēki vienatnē, aizvietojot tos ar pāra priekšmetiem un cilvēku pāru fotogrāfijām. Ja jūs esat viegli aizkaitināms un ātri iekaistat strīdā, labāk nevajadzētu istabas iekārtojumā izmantot daudz sarkanās krāsas. Ja jūtaties it kā depresijas stāvoklī, atbrīvojieties no visām lietām, kas nokarājas vai slīgst uz leju, un gluži vienkārši aizvietojiet tās ar priekšmetiem, kas tiecas augšup, tā stimulējot savu enerģiju. Vēlāk izlasiet to nodaļu šajā grāmatā, kuras nosaukums «Krāmi un Fen šui simbolisms», tad atklāsiet, ka jūsu krāmi sūta visiem nepareizas frekvences, nevis to, ko jūs savā dzīvē vēlētos. Pēc tam jūs varbūt alksiet beidzot vienā paņēmienā izslaucīt vismaz pusi no saviem krāmiem, dabūt tos prom no acīm, prom no savas dzīves!

Krāmu glabāšana prasa finansiālus līdzekļus

Cik faktiski jums izmaksā iespēja paturēt visas šīs mantas? Dažkārt, kad vairs nelīdz nekādi pierādījumi un neizdodas pārliecināt cilvēku, ka nepieciešams atbrīvoties no krāmiem, vienkārša matemātika ved viņu pie prāta un saprašanas.
Mazliet parēķināsim! Aplūkojiet ikvienu savas mītnes istabu un novērtējiet procentuāli to telpas daudzumu, ko aizņem lietas, kuras jūs lietojat reti vai nelietojat gandrīz nemaz. Veicot šo procedūru, esiet ļoti godīgs! Ja vēlaties «kailu patiesību», tad iekļaujiet šeit arī visu, ko patiešām «absolūti nemīlat» vai neesat lietojis vismaz pēdējā gadā. Ja jūs tomēr vēlaties mīkstināt savu pieeju, pagariniet periodu līdz diviem vai pat trijiem gadiem. Šo pastaigu jūs varētu pabeigt ar aprakstītu lapiņu, kura izskatītos līdzīga šai:

  1. Foajē telpa 5%.
  2. Viesistaba 10%.
  3. Ēdamistaba 10%
  4. Virtuve 30%
  5. 1. guļamistaba 40%.
  6. 2. guļamistaba 25%.
  7. Krāmu istaba 100%.
  8. Vannasistaba 15%
  9. Pagrabtelpas 90%.
  10. Bēniņi 100%.
  11. Dārza šķūnītis 60%.
  12. Garāža 80%.
    Kopā: krāmi aizņem 565%.

Tagad izdalīsim kopējo summu ar telpu skaitu, un tā mēs iegūstam rezultātu:
565% : 12 teritorijas = vidēji 47% katrai istabai
Tātad šajā piemērā krāmu uzglabāšana, kā izrādās, maksā diezgan satriecošu summu -veselus 47% no naudas, ko jūs un jūsu ģimene izdod par hipotekāro kredītu vai par mājas īri. Es visā nopietnībā ierosinu tūlīt pat veikt savus personiskos aprēķinus! Varbūt jūs esat sasniedzis tādu stadiju, ka mantas māju pilnīgi pieblīvējušas un tāpēc papildus maksājat komerciālo īres maksu par citu

uzglabāšanas platību, šādu glabātuvju parādišanas pēdējos gados apliecina, ka tas ir plaukstošs un pieprasīts uzņēmējdarbības veids. Ja gribat atrast drošu mantu glabātavu, tad tāda bieži vien jāpiesaka pat pāris mēnešu iepriekš. Vai tiešām šī ir lietderīga jūsu naudas tērēšana? Vai patiesi nav nekā cita, kam jūs to gribētu izlietot?
Ir jau vēl citi veidi, kā jūs maksājat par savu krāmu krāšanas ieradumu. Arī laikam, kuru pavadāt veikalos, iepērkoties un pēc tam meklējot mājās vietu pirkumiem, ir vērtība. Pie šiem pirkumiem vēl jāpieskaita izmaksas par lietām, kuras nepieciešamas, lai tajās mantas novietotu. Te jārunā par tādām lietām kā uzglabāšanas kastes, plaukti, bufetes, drēbju skapji, atvilktnes, dokumentu skapji, čemodāni, bet ekstremālākos gadījumos pat par mājas piebūves celšanu savā pagalmā, kāda dārza šķūnīša iegādi, grīdas ielikšanu bēniņos vai otras garāžas būvēšanu. Tāpat papildu izmaksas rada visu šo telpu tīrīšana, uzturēšana pareizos temperatūras un mitruma apstākļos, aizsargāšana pret laika apstākļiem un grauzējiem, kā arī transportēšanas izmaksas, gan atvedot, gan mainot dzīvesvietu. Galu galā vēl var iedomāties to visu arī apdrošināt un ierīkot kādu speciālu drošības sistēmu apsardzei. Beigās, kad esat nākuši pie sajēgas un attīrāties no krāmiem, atkal ir jātērē laiks, emocionālā enerģija un nauda. Vai tas tiešām ir to vērts?

Finālā visas šīs izmaksas iznāk daudz lielākas nekā lietu faktiskā vērtība.

Padomājiet par to! Jūs izdevāt daudz naudas, iztērējāt laiku, lai nopirktu lietas, kuras nekad nelietojat, un vēl maksājat, lai tās bez jebkāda iemesla uz nenoteiktu laiku paturētu sev ar domu – varbūt noderēs.

Krāmi novērš uzmanību no svarīgām lietām

Vai jums pieder lietas vai arī pats piederat tām? Visam, kas jums pieder, piemīt spēja pievērst sev uzmanību, tāpēc -jo vairāk krāmu pieder, jo vairāk enerģijas tiek piesaistīta ikdienišķajām parādībām. Kā to jau redzējām iepriekšējā nodaļā, visam ir nepieciešama kāda veida uzmanība. Kad jūs atbrīvojaties no saviem krāmiem, šī brīvība jāizmanto tam, lai sakārtotu prioritārās lietas savā dzīvē vajadzīgajā perspektīvā, nevis pastāvīgi ļautu mantām vilkt sevi lejup, iegrimstot to ikdienas aprūpē.
Izpratne, ka krāmi var ietekmēt jūs negatīvi palīdz paraudzīties uz tiem no jauna skatpunkta un drīzāk pieņemt izšķirošo lēmumu – paturēt tos vai ne. Svarīga lēmumu pieņemšanas procesa daļa ietver arī izpratni par to rašanās iemesliem. Pirmām kārtām pavaicājiet sev, kāpēc šie krāmi jūsu mājā ir sakrājušies?

Kārenas Kingstonas grāmatas fragmenti

No posts found.