Kas tad īsti ir krāmi?

Oksfordas vārdnīca definē krāmus kā “pārpildītu un nekārtīgu lietu kolekciju”.

Jā, daļēji tā ir, taču tā apraksta vienīgi krāmus tīri fiziskā līmenī! Manā definīcijā ir četru kategoriju krāmi:

  • Lietas, kuras jūs nelietojat vai nemīlat.
  • Lietas, kuras nav sakārtotas vai atbilstoši organizētas.
  • Pārāk daudz lietu mazā telpā.
  • Viss, kas nav pabeigts līdz galam.
    Tālāk aplūkosim katru no šīm kategorijām, lai jums, grāmatu izlasot, nerastos nekādas šaubas par to, tieši uz ko nepieciešams koncentrēt savu uzmanību, atbrīvojoties no krāmiem.

Lietas, kuras jūs nelietojat vai nemīlat

Tām lietām, kuras mīl un novērtē, piemīt stipra, vibrējoša un prieka pilna enerģija, kura tās apņem, kas savukārt ļauj enerģijai telpā plūst caur tām un ap tām. Ja jums dzīvē ir skaidrs punkts, uz kuru vērst uzmanību, un apkārtnē ir lietas, kurām piemīt šī burvīgā brīvi plūstošā enerģija, tad atbilstoši jums arī būs laimīga, priecīga, brīvi plūstoša dzīve.
Un gluži pretēji – viss, kas pamests novārtā, aizmirsts, negribēts, nemīlēts vai netiek lietots, jūsu mājās izraisīs inertās enerģijas palielināšanos un stagnāciju, un tad arī jūs jutīsiet, ka dzīve nevirzās uz priekšu. Ar visu, kas jums pieder, jūs vieno jaukas enerģijas saites. Ja jūsu māja ir piepildīta ar lietām, kuras jūs mīlat vai labprāt lietojat tās
kļūst par neticamu atbalstu un dod papildspēku. No otras puses raugoties, krāmi saista jūsu enerģiju pie zemes, un jo ilgāk jūs kaut ko paturēsiet, jo spēcīgāk tas jūs ietekmēs. Kad atbrīvosieties no visa, kam patiešām nav jēgas
un nozīmes jūsu dzīvē, ari jūsu ķermenis, prāts un gars jutīsies vieglāk.

Lietas, kuras nav sakārtotas vai atbilstoši organizētas

Šī kategorija ir adresēta visiem nekārtīgajiem un bezcerīgi neorganizētajiem cilvēkiem plašajā pasaulē. Pat tad, ja jūs atbrīvojaties no liekajām mantām līdz tādam līmenim, ka paliek tikai tās, kuras lietojat un mīlat, vēl joprojām jūsu mājvieta būs piegružota, ja lietas nekārtīgi mētāsies visur un vajadzības gadījumā būs grūti atrodamas. Varbūt līdzīgi daudziem citiem nekārtīgajiem; uzskatāt, ka jūsu haosā ir kāda kārtība, un pat vēl vairāk: nepieciešams atstāt lietas tā, lai tās būtu pārredzamas un atgādinātu par nopietniem darbiem, kas jums jāpaveic. Taču, ja kāds faktiski arī veic pārbaudi un pajautā, kur tieši kaut kas atrodas, tad izrādās, ka labākajā gadījumā jūs vienīgi zināt vispārējo virzienu, bet ļoti reti – precīzo novietojumu.

Dzīvē ikvienam veicas labāk, ja viņš zina, kur tieši lietas atrodas. Piemēram, iedomājieties savu gultu. Tā enerģija, kura savieno jūs ar šo priekšmetu, ir tieša un skaidra. Ja vien jūs neesat klejojoša dzīvesveida piekopējs, jūs zināt precīzi kur tā ir, un domās savienojaties ar to mikrosekundēs. Tagad iedomājieties savas mājas atslēgas. Vai jūs zināt precīzi, kur tās atrodas, vai ari jums tās ir jāmedī rokā mentāli? Un kā ir ar to vēstuli, kurai jāuzraksta atbilde? Kur tā atrodas? Kad lietas tiek sajauktas un to atrašanās ir neskaidra, enerģiju saites starp lietām un jums kļūst līdzīgas sakepušiem spageti. Tas drīzāk rada stresu un sajukumu jūsu dzīvē, nevis mieru un skaidrību, kas rodas līdz ar zināšanu, kur tieši nepieciešamās lietas atrodas.
Šīs kategorijas krāmi sastāv no visām tām lietām, kurām vai nu nav atradusies īstā vieta, vai arī vieta ir, bet pašas lietas tur nav, tāpēc ka tā iejukusi visā pārējā «bagātībā». Izskatās, ka daudzas lietas vienkārši ir parādījušās jūsu dzīvē, nevis ar apzināti pieņemtu lēmumu iegādātas, negribētas grabažas ietver sevī ari to reklāmas gūzmu, kas nenogurstoši iekrīt jūsu pastkastītē un nepievilcīgi mētājas pa visiem mājas tālākajiem nostūriem, kā ari visus citus papīrus, kuri uzpeld it kā no nekurienes un sakraujas kalniem līdzīgās grēdās, izaicinoši pretojoties visiem mēģinājumiem tos kaut kā sašķirot. Vēl ir tā sauktie impulsīvie pirkumi. Jūs atnesat jauno mantu uz mājām un sakāt sev: “Es to nolikšu šeit tikai uz kādu bridi, pagaidām”, bet tā paliek šeit dažkārt mēnešiem, dažkārt pat gadu desmitiem ilgi, vienmēr izskatoties nepiemēroti šai vietai kaut kur prāta dziļākajos nostūros darot mūs īgnus.
Es tagad neaģitēju par pārmēra akurātību. Māja, kurā viss pārāk labi sakārtots, kura tik tiešām ir kārtīga, ir enerģētiski sterila, un tā var būt tikpat liela problēma kā tās vietas, kur šī enerģija ir drazām pārblīvēta. Taču arī jāteic:


tā kā jūsu māja atspoguļo to, kas notiek jūsu iekšienē, tad ārējā nekārtība liecina par kādu iekšēju nesakoptību. Sakārtojot ārējo vidi, pēc laika harmonizējas arī iekšējā pasaule

– Kārena Kingstona

Pārāk daudz lietu mazā telpā

Dažkārt problēma ir pašā telpā. Jūsu dzīve vai jūsu ģimene ir paplašinājusies, bet māja palikusi tāda pati, varbūt jau no paša sākuma telpas nav bijušas tik lielas, cik vajadzīgs. Jūs varat radoši izmantot uzglabāšanas iekārtas, taču, jo vairāk lietu sablīvējas dzīvojamā telpā, jo mazāk paliek vietas enerģijas kustībai un jo grūtāk kļūst tajā darboties. Tā kā krāmu daudzums vairs neatbilst apdzīvojamās telpas lielumam, māja sāk justies it kā bez elpas, arī jūsu elpošana kļūst seklāka un smagāka (kad tieši jūs pēdējoreiz ievilkāt patiešām dziļi elpu un piepildījāt pilnas plaušas?), un šajā šauribā jūs jutīsieties diezgan ierobežots ari savas dzīves iespējās.
Vienīgais risinājums ir pārcelties uz lielāku apdzīvojamo platību vai novietot daļu no mantām ārpus ēkām. Lai arī kuru veidu izvēlēsieties, noteikti būsiet pārsteigts, cik labi jutīsieties pēc tam, kad tas būs izdarīts.

Viss, kas nav pabeigts līdz galam

Šī krāmu daļa ir daudz grūtāk pamanāma un vieglāk ignorējama nekā citi veidi, tomēr to ietekme ir diezgan tālejoša.

Viss, kas palicis nepabeigts fiziskajā, mentālajā, emocionālajā un garīgajā plānā, piesārņojušu psihi.

Lietas un problēmas, kuras savā mājā neesat mēģinājuši sakārtot, atspoguļo visu to, kas netiek risināts arī jūsu dzīvē, tātad tas pastāvīgi “uzsūc” jūsu enerģiju. Gan tādi piņķerīgi remontdarbi kā salauztās atvilktnes salabošana, sabojātas mājsaimniecības ierīces lāpīšana, gan mūždien piloša ūdens krāna savešana kārtībā, kā arī vēl citi, lielāki darbi, piemēram, mājas iekštelpu remonts, centrālās apkures sakopšana vai par džungļiem kļuvušā dārza savaldīšana. Jo lielāka mēroga nesakārtotība, jo vairāk šīs lietas apdraud jūsu personiskās spējas tikt galā ar savu dzīvi.
Pogas, kas jāpiešuj, telefonsarunas, kas nepieciešamas, attiecības, no kurām jātiek vaļā, un vēl daudz dažāda cita veida nepadarītais un nesakārtotais aizkavēs turpmāko progresu jūsu dzīvē tik ilgi, kamēr tiksiet ar to visu galā. Jūsu zemapziņa lieliski nobīdīs dziļāk šīs lietas, ja jūs to gribēsiet, bet tas prasīs daudz enerģijas. Jūs būsiet pārsteigts, kā paaugstināsies jūsu vitalitātes līmenis, kad paveiksiet visus šos nepabeigtos darbus un darbiņus.
Nākamajā nodaļā analizēts, kā šie visu veidu krāmi faktiski ietekmējušu dzīvi pat tur, kur jūs to nekad nebūtu gaidījis.

Avots: Kārenas Kingstonas grāmatas fragmenti

No posts found.