Pārmaiņu procesa četri posmi

Šī apjomīgā dzīves gudrība, no kuras ar savām pašreizējām spējām viena mūža laikā uzņemam tikai mazumiņu, mūsos rada lielu apbrīnu un iedvesmo. Praktiskais pielietojums un pieredze visu laiku iet roku rokā ar intuitīvu un teorētisku zināšanu iegūšanu. Izpratne par ājurvēdu pieaug visa mūža garumā, liek dzīvei virzīties augšup un optimāli attīstīties. Tā ir dabiska izplešanās no iekšienes uz āru. Šis process līdzinās zieda vainaglapām, kas veras vaļā, tikai sasniedzot noteiktu attīstības stadiju. Pumpurs, sasniedzis iekšējo briedumu un pilnību, vairs nespēj ilgāk palikt par pumpuru – tas vēlas attīstīties un sasniegt jaunu, vēl priecīgāku pakāpi!

Ļauj savai dzīvei un labsajūtai izplaukt kā pumpuram! Vienīgais, kas tev jādara, -jāsper pirmais solis un jāļauj tam notikt, pakāpeniski apzinoties sevi un izprotot savas spējas, un pilnīgāk uztverot savas vajadzības dažādās situācijas. Būdams dabas daļa, tu vari arvien vairāk sākt dzīvot kopā ar to un izmantot savā labā spēku, ko sniedz daba.

Pārmaiņu procesa četri posmi

Kā tu patiesībā jūties? Cik reižu esi nonācis situācijās, kad šaubies vai atkāpies, pieturies pie ierastā domāšanas un uzvešanās veida? Vai tas notiek neapzinātu vai apzinātu baiļu dēļ spert pirmo soli pretim jaunām, nepazīstamām un saistošām iespējām?
Šajā grāmatā es izmantošu vienkāršu modeli, kas parādīs, kā rīkoties, kad esi sasniedzis noteiktu punktu savā dzīvē un esi nobriedis apzināti spert nākamo soli, lai izvairītos no ieslīgšanas rutīnā.

Saskaņā ar ājurvedu, pārmaiņu un izplešanās procesi notiek četros posmos:

  • tiek atstāts vecais;
  • izveidojas starplaiks;
  • pārmaiņas notiek starplaikā;
  • piedzimst jaunais.

Vēlāk tu iemācīsies atpazīt pārmaiņu modeli no dažādiem skatu punktiem. Tava dzīve kļūs vieglāka, saskatot un izprotot šīs pazīmes, neatkarīgi no tā, kādas pārmaiņas šķērsos tavu dzīves ceļu.Katra jauna pieredze nesīs sev līdzi arvien lielāku dzīvesprieku. Dzīves laikā tu noteikti piedzīvosi pārmaiņas! Katrs mūža mirklis satur milzum daudz pārmaiņu dažādās formās. Tās var šķist dzīvas vai nedzīvas, taču faktiski ir nepārtraukta pārmaiņu ķēde, pāreju virkne no viena stāvokļa nākamajā. Pārejas norit vienlaicīgi dažādos līmeņos un pavisam tuvu mūsu ikdienā – gan mūsos, gan ārpus mums. Tā ir dzīve.
Lai radītu veiksmīgu pārmaiņu, vispirms nepieciešama tava atļauja. Tu uzreiz pilnībā neatbrīvojies no savas pašreizējās ikdienas dzīves, bet esi nobriedis atmest vai mainīt vienu vai dažus ieradumus, kas saistīti ar tavu domāšanas un izturēšanās veidu.

Starplaiki tavā dzīvē

Starp divām domām atrodas starplaiks, kas atdala vienu pieredzi no nākamās. Ja kādā situācijā sāc šaubīties, tev var likties vilinoši atgriezties atpakaļ pie vecā un ierastā, sevišķi tad, ja ar agrāko situāciju nebiji apmierināts. Ir viegli domāt: cilvēks zina, kas viņam ir, bet nezina, ko saņems.
Atbrīvojoties no veciem ieradumiem, var kļūt ne tikai nedrošs, bet dažos gadījumos pat justies vientuļš, pamests un iztukšots. Tās ir dabiskas sajūtas, jo tu atrodies starplaikā. Vismaz domās jau esi sācis atbrīvoties no kaut kā un vēl neesi piedzīvojis jaunā stāvokļa rezultātu. Tām nav jābūt negatīvām – tās var izpausties kā karsta vēlēšanās, cerības un dedzība. Cik dziļa būs šī pārmaiņas procesa radītā sajūta, atkarīgs no tā, cik liela nozīme, pēc tavām domām, šīm pārmaiņām būs tavā dzīvē.
Vārdā panākumi var saskatīt tiekšanos uz priekšu. Kad jāsper nākamais solis, pēdai jāatraujas no zemes un uz brīdi jābūt gaisā, lai atkal varētu droši piezemēties. Šis process bija sācies jau agrāk, proti, kā neredzama un nemanāma doma tavā apziņā. Tajā ietilpa vēlēšanās mainīties un pāriet no viena stāvokļa otrā.
Ik dienas tevī un ārpus tevis noris daudz procesu, kas atkarīgi no noteiktiem starplaikiem vai starptelpām. Piemēram, darbdienā tev vajadzīgs mirklis atpūtai. Arī starp divām dienām jāatpūšas. Prast lasīt starp rindām nozīmē veidot savu priekšstatu, kas balstās uz kaut ko citu, nevis uz to, kas izteikts ar vārdiem. Starp vārdiem teikumā nepieciešams tukšums. Kā gan citādi tavas smadzenes varētu pārveidot šīs lappuses saturu? Tevbūtugrūtībastoizlasītuntunotāātriviennogurtuvaine?

Ja divas vai vairākas maltītes seko cieši cita aiz citas bez pietiekami gariem starplaikiem, tad gremošanas sistēmai un arī tev kā veselumam tas šķitīs apgrūtinoši. Tas var kļūt par sākumu slimībai, tomēr tu vari to mainīt, pateicoties arvien dziļākām zināšanām šajā jomā.

Apsēdies un padomā!

  • Kad pēdējo reizi neapzināti pielietoji četrposmu modeli?
  • Kā tajā reizē uztvēri tukšumu?
  • Vai uzreiz spēj iedomāties konkrētu situāciju, kurā tu varētu izmantot šo četrposmu modeli, lai atvieglotu pārmaiņu procesu?
No posts found.