Mūks, kurš pārdeva savu ferrari

“The Monk Who Sold His Ferrari” ir romāns, kuru rakstījis Robin Sharma. Grāmata stāsta par advokātu Džūlijanu Mantlu, kurš pēc sirdis un garīgās izsīkuma pārdeva savu luksusa Ferari un izvēlējās mūka dzīves ceļu. Viņš devās uz Himalaju kalniem, lai iepazītu dziļākus dzīves jēdzienus un mācītos no viena aizsargāta tibetiešu mūka.

Galvenās tēmas grāmatā ietver dzīves mērķu meklējumus, laimi un pilnību. Džūlians atklāj svarīgus dzīves principus, kas palīdz pārvarēt stresu, atrast iekšējo mieru un izprast īstās vērtības. Viņa ceļojums kalnos un mūka mācības palīdz viņam radikāli mainīt savu dzīvi un attieksmi pret to.

Grāmata piedāvā lasītājiem ieskatu austrumu filozofijas mācībās, attīstot iekšējo pilnveidošanos un sniedzot padomus par līdzsvarotu un pilnvērtīgu dzīvi.

1. AUTENTISKUMA SPĒKS

Visnozīmīgākā dāvana, kuru varam pasniegt paši sev, ir apņemšanās dzīvot savu autentisku dzīvi. Tomēr būt patiesam pret sevi nav viegli. Mums jāatbrīvojas no sabiedrības vilinājumiem un jādzīvo dzīve pēc saviem noteikumiem, atbilstoši savām vērtībām un saskaņā ar sākotnējiem sapņiem. Mums jāuztver sava apslēptā patība, jāizpēta sirds dziļumos mītošās nemanītās cerības, alkas, stiprās un vājās puses, kas padara mūs par to, kas mēs esam. Mums ir jāsaprot, kur mēs bijām, un skaidri jāzina, kurp mēs dodamies. Mūsu solījumam dzīvot tādu dzīvi, kas ir patiesa, autentiska un godīga tikai un vienīgi mums pašiem pret sevi, ir jāiespaido katrs lēmums, ko pieņemam, un katrs solis, ko speram. Tā rīkojoties, mēs nešaubīgi piedzīvosim dzīves gājumu, kas tālu pārsniegs mūsu augstākos iztēles lidojumus.

2. PIEŅEM SAVAS BAILES

Dzīvē no virzīšanās uz priekšu mūs attur neredzamas baiļu konstrukcijas. Tās liek mums palikt mūsu komforta zonā, kas īstenībā ir visnedrošākā vieta dzīvošanai. Dzīvē, tik tiešām, vislielākais risks ir neuzņemties nekādu risku. Katru reizi, kad darām to, no kā baidāmies, mēs saņemam atpakaļ to spēku, kuru bailes mums bija nozagušas, -jo bailēm otrā pusē atrodas mūsu spēks. Katru reizi, kad liekam soli izaugsmes un attīstības diskomforta virzienā, mēs kļūstam atbrīvotāki. Jo vairāk bailēm mēs ejam cauri, jo vairāk spēka atgūstam. Tā mēs kļūstam bezbailīgi un stipri, un tādējādi spējam dzīvot dzīvi, par kādu sapņojam.

3. SAVĀ DZĪVĒ ESI LAIPNS

Ir svarīgi atcerēties, ka, tieši tāpat, kā mūsu vārdi ir skaļi izteiktās domas, tā arī mūsu darbi ir dzīvē īstenotā pārliecība. Neviena rīcība, lai cik maza tā būtu, nav nenozīmīga –tas, kā mēs izturamies pret vienu cilvēku, nosaka kā mēs izturamies pret visiem, ieskaitot arī sevi pašu. Ja mēs necienām otru, mēs necienām sevi. Ja mēs neuzticamies citiem , mēs neuzticamies paši sev. Ja mēs būsim cietsirdīgi pret citu cilvēku, mēs būsim cietsirdīgi arī pret sevi. Ja mēs nespēsim saskatīt vērtību cilvēkos ap mums, mēs nespēsim saskatīt vērtību sevī. Pret katru cilvēku, pret kuru mums ir saistības, visās lietās, ko darām, mums jābūt laipnākiem, nekā tas tiek gaidīts, dāsnākiem, nekā tas tiek cerēts, pozitīvākiem, nekā mums tas liktos iespējams. Katrs mirklis, kad esam otra cilvēka priekšā, ir izdevība paust mūsu augstākās vērtības un ietekmēt kādu ar savu cilvēciskumu. Mēs varam padarīt pasauli labāku, ja katru reizi būsim laipni pret vienu cilvēku.

4. KATRU DIENU GŪSTI PA MAZAM PANĀKUMAM

Tas, kā mēs veicam mazas lietas, nosaka to, kā mēs veicam visas lietas. Ja labi izpildīsim mazsvarīgus uzdevumus, mēs lieliski paveiksim arī lielākus darbus. Tad meistarība kļūs par mūsu dzīvesveidu. Bet ir vēl kas vairāk –katrs mazākais sasniegums paver ceļu nākamajam, tāpēc, lai liekot ķieģeli pie ķieģeļa, rodas krāšņas lietas, pieaug spēkā pārliecība un īstenojas visneparastākie sapņi. Patiesi gudrie apzinās to, ka ikdienā veiktais nelielais pilnveidošanās solis pēc laika vienmēr sniedz ārkārtīgi lielus rezultātus.

5. LAI DZĪVOTU LABĀKU DZĪVI, TEV JĀSTRĀDĀ LABĀKAIS DARBS

Pasaulē nav mazsvarīgu darbu. Jebkurš darbs ir izdevība ļaut izpausties mūsu talantiem, radīt savu mākslu un īstenot to ģēniju, par kādiem mēs esam dzimuši būt. Mums jāstrādā tā, kā Pikaso gleznoja: pilnīgi nodevies, dedzīgi, enerģiski un izcili. Tad mūsu produktivitāte kļūs ne tikai par iedvesmas avotu citiem, tā atstās arī ietekmi – ienesīs izmaiņas apkārtējo dzīvēs. Viens no galvenajiem noteikumiem, lai dzīvi nodzīvotu skaisti, ir darīt to, kas tev ir nozīmīgs. Un sasniegt tajā tādu meistarību, ka cilvēki nespēj no tevis novērts skatu.

6. RŪPĪGI IZVĒLIES APKĀRTĒJĀS IETEKMES

Caur dzīvi mēs neceļojam vieni paši vai šķirti no apkārtējās pasaules. Tāpēc mums vienmēr jāapzinās, ko un kādus cilvēkus mēs ielaižam savā dzīvē. Tā ir gudrības pazīme, ja cilvēks izvēlas pavadīt laiku tādās vietās, kas viņu iedvesmo un vairo enerģiju, un biedrojas ar tādiem cilvēkiem, kas viņu uzmundrina un padara cēlāku. Gan darbā, gan arī personiskajā dzīvē šie pozitīvie draugi un domubiedri iedvesmo mūs kļūt par diženākām personībām un dzīvot dāsnāku dzīvi.

7. LIELĀKO PRIEKU SAGĀDĀ VISVIENKĀRŠĀKIE DZĪVES JAUKUMI

Vairākums cilvēku neuzzina, kas tad dzīvē ir pats svarīgākais, līdz beidzot viņi ir pārāk veci, ali kaut ko darītu lietas labā. Daudzus savus labākos gadus tie pavada, dzenoties pakaļ lietām, kam beigās ir visai niecīga nozīme. Kaut gan sabiedrība aicina, lai mēs savas dzīves piepildām ar materiālām lietām, sirds dziļumos mēs zinām, ka būtiskāku iepriecinājumu sniedz tas, kas mūs bagātina un stiprina. Vienalga, cik viegli vai smagi būtu mūsu pašreizējie apstākļi, mums visapkārt ir vesela bagātība vienkāršu svētību, kuras gaida, lai tās saskatītu. Kad to darām pieaug laimes sajūta. Vairojas pateicības jūtas. Un katra diena kļūst par elpu aizraujošu dāvanu.

8. DZĪVES NOLŪKS IR MĪLĒT

To, cik labi tu dzīvo, var redzēt pēc tā, cik daudz tu mīli. Sirds ir gudrāka par galvu. Uzticies tai! Seko tai!

9.ESI KAS VAIRĀK, NEKĀ TIKAI TU PATS

Šajā pasaulē neviens cilvēks nav lieks. Ikkatrs no mums šeit ir kāda iemesla, kāda īpaša nolūka –misijas – dēļ. Veido skaistu dzīvi sev un saviem mīļajiem! Esi laimīgs – un, lai tev netrūkst jautrības. Gūsti panākumus, sekojot saviem noteikumiem, nevis tiem, ko piedāvā sabiedrība. Bet pāri visam –esi nozīmīgs. Padari savu dzīvi nozīmīgu. Esi derīgs. Un esi noderīgs tik daudziem cilvēkiem, cik vien iespējams. Tādā veidā katrs no mums var no parastuma pacelties neparastuma augstumos. Un esi starp labākajiem. 

ROBINS ŠARMA

Robin Sharma ir Kanādas autors, motivējošais runātājs un uzņēmējdarbības konsultants, kas guvis popularitāti ar saviem darbiem par personīgās attīstības un līdera spējām. Viņš ir dzimis 1964. gadā un ir ieguvis izglītību juridiskajā jomā, pirms uzsākt karjeru uzņēmējdarbības un motivācijas sfērā.

Robin Sharma ir kļuvis pazīstams ar savu pirmo grāmatu “The Monk Who Sold His Ferrari” (Mūks, kas pārdeva savu Ferari), kas iznāca 1997. gadā. Viņa rakstītās grāmatas un motivācijas semināri ir iedvesmojuši miljoniem cilvēku visā pasaulē. Viņš pievēršas tēmām par personīgās attīstības, līdera spējām, laimi un panākumiem, izmantojot austrumu filozofiju un mūsdienu vadības principus.

Sharma ir publicējis vairākas grāmatas, kuras ir ieguvušas starptautisku atzinību, piemēram, “The 5 AM Club,” “Leadership Wisdom from the Monk Who Sold His Ferrari,” un citas. Viņa stila raksturīga iezīme ir vienkārši un saprotami sniegt motivējošus un praktiskus padomus, kas palīdz cilvēkiem uzlabot savu dzīvi un sasniegt savus mērķus.

No posts found.