Bērzs (Betula pendula Rth)

Baltu bērzu birzs Ir viens no skaistākajiem vaibstiem Latvijas ainavā. Parastais jeb āra bērzs izsenis izmantots arī dziedniecībā.

Bioloģiski aktīvajām vielām, ko satur pumpuri un lapas, piemīt žulti un urīnu dzenoša iedarbība un antiseptisks efekts. Bagātīgāki ar tām ir pumpuri, kas noder imunitātes spēcināšanā. Taču, tā kā tajos vairāk sveķu, kas kairina aknas un nieres, ieteicamāk izmantot lapu uzlējumu. Tas ir arī labs vitamīnu un sviedrējošs dzēriens saaukstēšanās reizēs. Jauno lapiņu uzlējums noder kā nomierinošs līdzeklis, palīdz nieru koliku, urīnpūšļa iekaisuma, tūskas, aterosklerozes un reimatisma izpausmju mazināšanai.

Pumpurus vāc no februāra līdz to plaukšanai -zarus nogriež, slotiņās sasietus pāris nedēļas žāvē caurvējainā vietā, kur tie pasargāti no tiešas saules un nokrišņiem, tad pumpurus nobrauka un līdz galam izžāvē istabas temperatūrā. Lapas, nobraukot no zariem, vāc līdz jūnija vidum, kamēr tās mīkstas un nedaudz sveķainas. Tautas medicīnā izmanto arī bērza spurdzes – no tām gatavo izvilkumus.

Lapu uzlējumu un novārījumu gatavo, uz 500 ml ūdens ņemot 20 g drogas, bet pumpurus -2 tējkarotes uz 300 ml. To izdzer vairākās reizēs dienas laikā.

No pumpuriem gatavo arī izvilkumu spirtā – 50 g drogas aplej ar 500 ml 70% spirta, ļauj ievilkties 10 dienas, tad filtrē. Dzer 10-20 pilienus 3x dienā, lai uzlabotu kuņģa darbību, mazinātu čūlas slimības, nieru, reimatiskas un ādas saslimšanu izraisītas sāpes. Var lietot arī ārīgi – ierīvēšanai pret kaulu sāpēm, matu sakņu stiprināšanai, kompresēs – hroniskas ekzēmas u. c. ādas problēmu gadījumā.

Daudz vērtīgu bioloģiski aktīvu vielu – dabiskos cukurus un organiskās skābes, miecvielas, mikroelementus un makroelementus u. c. – satur bērzu sula, kas veldzē un veicina organisma attīrīšanos.

! Bērzu pumpurus nedrīkst lietot grūtniecības laikā.

No posts found.