ŠOKOHOLIĶA tests

Vai esat sev jebkad teicis: „Es varētu zaudēt lieko svaru, ja vien neēstu šokolādes konfektes un saldējumu?” Un vai uzskatāt, ka esat šokoholiķis?

Līdz šim par šokoholiķiem ir izsmējīgi jokots, viņi uzlūkoti ar neticību un aizdomām. „Tās ir tikai atrunas, lai varētu pieēsties saldumus”, mēdz apgalvot tie, kuri nekādā ziņā nav šohoholiķi. „Saņemies taču un apēd tikai vienu šokolādi”, viņi atkal un atkal atgādina no šokolādes atkarīgajiem.

Viņiem viegli runāt – tas ir gluži tāpat, kā ieteikt alkoholoķim izdzert tikai vienu alu! Daudziem šokoholiķiem nemaz nav tādas izvēles kā viens šokolādes sviesta krēms vai viens piena šokolādes batoniņš, vai viens gabaliņš šokolādes kūkas.

Vairums cilvēku jau zina, vai viņi ir vai nav šokoholiķi, bet gadījumā, ja jūs neesat pilnīgi pārliecināts vai arī nezināt, kādas pakāpes vai veida šokoholiķis jūs esat, atbildiet, lūdzu, uz šī testa jautājumiem!

VAI ESI ŠOKOHOLIĶIS?

1. Man bieži kārojas šokolādes.

2. Mana iemīļotā ēdiena sastāvā ir šokolāde.

3. Reizēm es aizraujos ar šokolādes ēšanu un izēdu visu šokolādes saldējuma iepakojumu, visu šokolādes cepumu iepakojumu, apēdu gandrīz visu šokolādes kūku vai lielu daudzumu šokolādes konfekšu u.c.

4. Tikai sievietēm: es jūtu kāri pēc šokolādes tieši pirms mēnešreizēm.

5. Šķiet, ka es ziemā ēdu vairāk šokolādes, tāpēc ziemas mēnešos pieņemos svarā.

6. Esmu darījis daudz ko sev neraksturīgu, lai tikai tiktu pie sava iemīļotā šokolādes kāruma (piemēram, braucis vairākus kilometrus uz vietu, kur man cits nekas nav meklējams, iztērējis lielu naudas summu, kuru nevaru atļauties, u.c.)

7. Es parasti mielojos ar šokolādes kārumiem, kad citi neredz, un pat slēpju tukšos papīrīšus, lai viņi nezinātu, ka esmu tos ēdis.

8. Kad esmu paēdis šokolādi, jūtos vainīgs un dusmojos uz sevi.

9. Tikai ieraugot vai sasmaržojot šokolādi, man tās ļoti sakārojas.

10. Uzskatu, ka esmu bezcerīgs romantiķis – es viegli iemīlos un allaž esmu gatavs skatīties romantisku filmu vai lasīt romantisku grāmatu.

11. Šokolādes labākā īpašība ir tās burvīgā garša.

12. Ja es tiktu izmests uz vientuļas salas, es noteikti gribētu, lai manā izdzīvošanas komplektā būtu šokolāde.

13. Dzīve bez šokolādes nebūtu tik jautra.

14. Kad pēdējoreiz izjuka manas partnerattiecības, dienām ilgi biju nomākts un tāpēc ēdu šokolādi.

15. Patiešām šķiet, ka visvairāk pēc šokolādes kāroju svētku un brīvajās dienās.

16. Ikreiz, kad tikai nogaršoju šokolādi, es zaudēju kontroli pār savu ēstgribu un vēlos notiesāt visu šokolādi, ko vien varu sadabūt.

17. Esmu pamanījis, ka jūtos īpaši labi, kad ēdu šokolādi. Tas ir kā dabiska narkotika.

18. Cilvēki mani izsmej vai saka, ka man šokolāde garšo vairāk nekā „normālajiem” cilvēkiem.

19. Dažreiz es ēdu šokolādi uzmundrinājumam – kad jūtos noguris vai nomākts.

20. Bērnības atmiņas, kas saistās ar šokolādes ēšanu, man ir sevišķi mīļas.

21. Bērnībā es vienmēr paslēpos, kad ēdu šokolādi, un nekad neatklāju vecākiem, brāļiem vai māsām, ka esmu ar to mielojies.

22. Šķiet, ka es spēju novērst svara pieaugumu līdz rudens brīvdienām, kas sākas Helovīna laikā un beidzas ar Jaungadu. Tajā laikā visur kā cienasts tiek piedāvāta šokolāde, tās ir vienkārši pārāk daudz, un tas vienmēr beidzas ar svara pieaugumu.

23. Es uzskatu – jo vairāk šokolādes garšas, jo labāk. Es vienmēr izvēlēšos šokolādes saldējumu ar dubultu daudzumu šokolādes, nevis maztauku piena šokolādes saldējumu vai vienkārši vaniļas saldējumu.

24. Es uzlūkoju šokolādi kā „slikto” ēdienu – tas veicina svara pieaugumu, ir neveselīgs utt. Taču vienlaikus tā ir tik ļoti garšīga, ka sev atļauju būt „nepaklausīgs” un ar to mazliet panašķoties.

25. Man ļoti nepatīk karoba garša (karobs – maizes koks Ceratonia siliqua). Es to uzskatu par šokolādes viltojumu.

26. Kad mamma man bērnībā jautāja, kādu kūku es vēlētos dzimšanas dienā, es vienmēr izvēlējos šokolādes kūku ar šokolādes glazūru.

27. Mūsu ģimenē man šokolāde garšo vairāk nekā citiem ģimenes locekļiem.

28. Es periodiski aizraujos ar šokolādes kārumiem – man iegaršojas kāds noteikts šokolādes ēdiens, un es ēdu tikai to, līdz man kļūst slikti. Tad es izvēlos citu šokolādes ēdienu, līdz arī tas man apnīk.

29. Es pārēdos šokolādi tikai tad, ka tā satur rafinēto cukuru, piemēram, saldumu batoniņus, kūkas un saldējumu. Man nemaz nekārojas šokolādes konfekšu bez cukura, piena saldējuma vai saldētā jogurta.

30. Pēc strīda ar draugu man parasti kārojas vai es ēdu šokolādi.

31. Es jūtos laimīgs un patīkami satraukts, kad gatavojos iekosties iemīļotajā šokolādes kārumā.

32. Ja citi cilvēki zinātu, cik daudz šokolādes es īstenībā apēdu, tas būtu mulsinoši, pat pazemojoši.

33. Es uzskatu, ka šokolāde ir juteklisks ēdiens. Esmu pamanījis, ka šokolādes struktūra un garša atmodina manas seksuālās vēlmes.

34. Kinoteātrī es labāk izvēlos šokolādes konfektes, nevis popkornu.

35. Ja mans partneris atnestu manu iemīļoto šokolādes kārumu (saldējumu, konfektes, cepumus utt.), es noteikti to uztvertu kā mīlestības izpausmi.


Saskaitiet, cik reižu atbildējāt ar „jā”, un skatieties, kura kategorija attiecas uz jums!

0 līdz 10

Jūs reižu reizēm panašķojaties ar šokolādi, bet jūs neesat šokoholiķis. Jūs varat šokolādi ēst, bet varat arī neēst, un, pasūtot saldējumu vai saldēto jogurtu, jūs izvēlaties arī vaniļas vai augļu garšu. Kad jūs ēdat saldumus, tie bieži ir ledenes vai bulciņas. Citiem vārdiem sakot, šokolāde jums neko daudz nenozīmē. Iespējams, ka jūs tomēr pazīstat vai mīlat kādu šokoholiķi un jums šis šokoholisma temats šķiet kā mistērija vai joks.

11 līdz 20

Jūs esat „šokoholoķis uz robežlīnijas”, proti, jums ļoti garšo šokolāde, tomēr šokolāde jūsu dzīvē nav galvenais. Jūs droši vien esat pamanījis, ka baudāt šokolādi regulāri, piemēram, ja kāds kolēģis to atnesis līdzi uz darbu vai mājās jums to piedāvā tuvinieks. Jūs neatteiktos no šokolādes konfektes vai mazliet šokolādes kūkas, ja to kāds piedāvātu, bet arī nepārdzīvotu, ja tās nebūtu. Ja esat jau apēdis pietiekami šokolādes konfekšu un kūku un esat nolēmis ieturēt diētu, tātad neēst saldumus un desertus. Bet, līdzīgi citiem, kuriem garšo šokolāde, jūs apzināties, ka gadījumā, ja jums to piedāvātu, tas varētu izjaukt jūsu diētas plānu.

21 līdz 29

Jūs noteikti esat šokoholiķis, un jūs to zināt. Jūs vienmēr izvēlaties šokolādes garšu, nevis kādu citu, un jums nemaz nekārojas vaniļas saldējuma. Ir bijušas reizes, kad esat traucies cauri visai pilsētai pēc sava iemīļotā šokolādes garduma – arī tad, ja nav bijis pietiekami daudz laika vai naudas. Jūs esat ēdis šokolādi, lai svinētu dzīves labos brīžus, un mierinājis sevi ar šokolādi, kad klājies smagi.

Noteiktos savas dzīves posmos jūs esat zaudējis paškontroli šokolādes dēļ, līdzīgi kā alhoholiķis alkohola dēļ, un ir bijušas daudzas reizes, kad esat jutis, ka nevarat vien pārstāt ēst šokolādes konfektes vai cepumus, ja tie ir jūsu priekšā. Jūs zināt, ka esat atkarīgs no šokolādes, vismaz psiholoģiski, un noliedzat diētas, jo tās liek jums atteikties no šī jūsu iecienītā ēdiena.

30 līdz 35

Jūs esat neglābjams šokoholiķis – pieredzējis atkarīgais, kas dzīvo vien šokolādes garšas un smaržas dēļ. Jūs kārojat un ēdat šokolādi ik dienas, varbūt pat vairākas reizes dienā. Jūs plānojat dienu, atlicinot laiku iegriezties veikalā vai saldējuma kafejnīcā, lai iegādātos iecienīto šokolādes kārumu.

Citi cilvēki, iespējams, jūs izsmej par šo apsēstību ar šokolādi, bet jums tas nerūp – vismaz ne tik daudz, lai jebkad piekristu atbrīvoties no paraduma ēst šokolādi. Jūs jau esat centies atteikties no šokolādes, bet patiešām uzskatāt, ka tā ir veltīga cīņa un ka esat bezcerīgi neārstējams šokoholiķis.

Dorīna Virtjū grāmatas fragmenti

Attēls: nbcnews.com

No posts found.