5 principi, kas jāievēro, ja vēlies kļūt par lielisku jogas skolotāju

Vadīt lielisku jogas nodarbību ir kas vairāk kā tikai lieliski mācīt āsanas. Tas iekļauj sevī arī efektīvu nodarbību menedžēšanu, lai skolnieki iegūtu vislabāko pieredzi. Efektīva nodarbību vadīšana ir nozīmīga jogas skolotāja prasme. Pirmkārt, skolotājam ir jāiemācās ieklausīties un noteikt skolnieku vajadzības un darīt visu, lai apmierinātu tās. Otrkārt, pret negaidītiem izaicinājumiem jāizturas ar vieglumu un dziļu iekšēju mieru.Atskatoties uz saviem jogas skolotājas gadiem, es varu droši teikt, ka vislabākās jogas nodarbības sanāca tad, kad es ievēroju zināmu procedūru. Es zinu, ka tas var izklausīties pretēji jogas pasaules principiem, kur visi darbojas daudz atbrīvotākā stilā, un kur vārds līderis,  vadīšana  un kontrolēšana izklausās nevietā, taču mana pieredze iemācīja man, ka, relaksējoša nodarbība, un tāda pat attieksme pret organizēšanas lietām nav savienojama, jo tad  mani skolnieki nesaņem vislabāko, ko spēju tiem dot.

Lūk, 5 svarīgākie padomi, kas palīdzēs novadīt lielisku jogas nodarbību

1.SĀC UN BEIDZ LAIKĀ

Pats svarīgākais un vienkāršākais ir sākt un beigt nodarbību laikā. Tas var izklausīties kā pilnīgas muļķības, bet patiesībā tik daudz nodarbības sākas un beidzas dažas minūtes vēlāk. Punktualitāte rāda, ka tu cieni savu skolnieku laiku. Ierašanās uz nodarbību vēlāk ietekmē ne tikai tavu koncentrēšanās spēju, bet var arī radīt diskomfortu taviem skolniekiem. Ja tu beidz nodarbību 10 min. vēlāk, tad cilvēkiem, iespējams, ir ātri vien jāskrien ārā no nodarbības, lai paspētu uz savu nākamo tikšanos, un steiga un stress nebūt nav tas stāvoklis, kurā mēs novēlam saviem skolniekiem pēc nodarbības.

2.IZVEIDO LABAS ATTIECĪBAS AR SAVIEM SKOLNIEKIEM

Ierodies uz nodarbību pirms laika, lai tu vari aprunāties ar skolniekiem. Tas tev palīdzēs:

  • Labāk iepazīt cilvēkus, ar kuriem tu strādā;
  • Saprast, ko tieši viņi meklē jogā;
  • Uzzināt par viņu iepriekšējo pieredzi, traumām un viņu bažām un pārdomām;
  • Ietaupīt laiku nodarbībā;

Nodibinot ciešu saikni ar saviem skolniekiem, tu palīdzēsi viņiem iegūt vislielāko labumu no nodarbības. Tas attiecīgi palīdzēs tev izveidot stabilu apmeklētāju grupu. Lai arī grupu nodarbībās piedalās liels skaits cilvēkus, personiskā pieredze ir tas, kas padara šo grupas enerģiju tik īpašu. Tāpēc esi pieejams saviem skolniekiem, lai uzklausītu viņu vēlmes un vajadzības un censtos piepildīt tās.

3.KĻŪSTI ORGANIZĒTĀKS

Velti laiku tam, lai sakārtotu jogas telpu pirms nodarbības vai pašā nodarbības sākumā. Tas palīdzēs tev pārliecināties, ka visiem pietiek vietas un tu vari brīvi pārvietoties nodarbības laikā, neuzkāpjot uz cilvēku lietām. Ja cilvēki liek paklājiņus dažādās vietās, tad ir vērts pārliecināties, ka visiem pietiek vietas, lai netraucētu kaimiņam.

4.ESI ATBILDĪGS UN KONTROLĒ SITUĀCIJU

Kontrolē situāciju pat tad, ja viss notiek ne tā kā biji ieplānojusi. Esi gatava atgriezt cilvēkus atpakaļ pie prakses un nebaidies uzrunāt konkrētas personas, lai pārliecinātos, ka viņiem viss ir skaidrs.

Pastāv līdzsvars starp striktu pieturēšanos pie izplānotā nodarbību plāna un vadīšanos pēc apstākļiem, taču, kad nodarbība ir pilnībā neorganizēta, tad to var pamanīt arī skolnieki. Brīdī, kad cilvēki sāk savstarpēji sarunāties, (tas traucē ne tikai tev, bet arī citiem) vislabākais veids kā šo situāciju atrisināt, ir vērsties tieši pie šiem cilvēkiem un uzdot daudz un dažādus jautājumus, kā, piemēram, „vai es varu kaut kā palīdzēt?” Iespējams, ka viņiem vienkārši vajag vairāk uzmanības vai palīdzību ar kādu konkrētu pozu, bet viņi kautrējās pajautāt tieši.

5.ESI GATAVS VISNEGAIDĪTĀKAJĀM SITUĀCIJĀM

Esi gatavs, ka viss ne vienmēr notiek tā kā plānots, tāpēc šādās situācijās atceries, pats galvenais ir saglabā mieru un līdzsvaru. Neļauj izsist sevi no ritma un koncentrēšanās. Reizēm jautrības palīdz pārvarēt šādās situācijas un atgriezties atpakaļ pie jogas prakses.

Visi šie padomi nāk no manas ilggadējās pieredzes jogā, gan labās, gan sliktās, kuru esmu pieredzējusi savās jogas nodarbībās. Cerams, ka mana pieredze palīdzēs tev izveidot ideālas jogas nodarbības.

Foto: https://yogainternational.com/

No posts found.