Izvadsistēmas darbības apsīkums – viens no procesiem, kas veicina novecošanos

Atjaunināšana nav iespējama bez labi funkcionējošas gremošanas sistēmas. Gremošanas trakts kalpo kā ķermeņa dzinējs: tajā nonāk ēdiens, no kura tiek iegūtas uzturvielas, bet atlikušie atkritumi tiek kārtīgi sapakoti un izvadīti pa otru galu ārā.

Lai pārbaudītu, cik ātri apēstais iziet cauri jūsu zarnu traktam, 2 stundas pirms gulētiešanas apēdiet 5-10 g aktīvās ogles. Pārbaudiet, pēc cik ilga laika jūsu izkārnījumi kļūs melni. Ideālā gadījumā tam jānotiek pēc 12-24 stundām. Ja šis laiks ir ilgāks, tad zarnas ir kūtras. Ja viss notiek ātrāk par 12 stundām, jūs zaudējat pārāk daudz uzturvielu.

KŪTRAS ZARNAS, ĀTRA NOVECOŠANA

Ja gremošana kļūst kūtra vai attīstās aizcietējums, aknas, nieres, zarnas, āda un plaušas tiek pakļautas papildus slodzei, radot novecošanu veicinošu vidi. Āda, mati, nagi, muskuļi un kauli vairs nesaņem pietiekami daudz uzturvielu. Savukārt tas izraisa galvassāpes, nejaukas izmaiņas ādā, hronisku nogurumu, enerģijas trūkumu, augstu holesterīna līmeni un depresiju. Tādēļ izvadsistēmas darbības apsīkums ir vissvarīgākais novecošanas process, no kura ir jāizvairās.

Lūk, četri pamatprincipi, kāpēc ir svarīgi, lai zarnas darbotos, cik labi iespējams.

1. Gausa izvadsistēmā izraisa atkritumproduktu uzkrāšanos, veicinot baktēriju vairošanos un papildu hormonu sekrēciju, ar ko būs jātiek galā aknām. Ja ir arī slikts uzturs, stress un tiek lietotas antibiotikas, var tikt izjaukts zarnu mikrofloras līdzsvars. Zarnās pārmērīgi savairojas raugi, piemēram Candida, kas veido toksiskus blakusproduktus, un arī tie ir jāpārstrādā aknām. Galu galā aknas vairs nepšej tikt galā ar visiem uzdevumiem un organisms arvien mazāk spēj pretoties novecošanai.

2. Kūtras zarnas neļauj ķermenim saņemt pietiekami daudz uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu. Mati un nagi kļūst plānāki un lūst, āda izžūst un zaudē tonusu, acis šķiet piebirušas ar smiltīm, kļūst dzeltenas un var sākt sāpēt, vaigi nokarājās; var palielināties ķermeņa svars un pazemināties enerģijas līmenis. Jūs sākat izskatīties un justies vecāks.

3. Veselīgas zarnas ļauj uzturvielām šķērsot zarnu sienas, vienlaikus aizturot kaitīgos atkritumus. Taču, ja zarnas nespēj veikt savus uzdevumus, atkritumi uzkrājas locītavās, muskuļos un citos audos – veidojas tā sauktais „cauro zarnu sindroms”. Imūnsistēma uzbrūk šiem atkritumiem, un tā sekas var būt sāpes locītavās un muskuļos, artrīts, pinnes, ekzēma un vispārējs savārgums.

4. Apmēram 70% imūnsistēmas atrodas zarnu traktā, tāpēc kūtras zarnas var to pārslogot, neļaujot darboties pareizi, un jums biežāk var attīstīties infekcijas un tādi traucējumi kā pārtikas alerģijas un nepanesamība. Šādā gadījumā pašsajūta un spēja pretoties stresam pavājināsies, bet novecošana paātrināsies.

VAI JŪSU ZARNAS IR PĀRSLOGOTAS?

Ja tā ir, jums, iespējams, ir:

  • Vēdera uzpūšanās, atraugas un slikta elpa;
  • Pārmērīga gāzu veidošanās (vairāk par 15 reizēm dienā);
  • Asas sāpes vēderā, grēmas, skābes atvilnis, gremošanas traucējumi;
  • Migrēna un galvassāpes;
  • Čūlainais kolīts, kairināts zarnu sindroms, divertikulīts, aizcietējumi, caureja;
  • Sekundāri simptomi: pinnes, artrīts, ķermeņa smaka, hronisks nogurums, saaukstēšanās, ekzēma, smalkas rievas uz pieres, migrēna un galvassāpes,  pārtikas alerģija, psoriāze.

KĀDAI IR JĀBŪT VĒDERA IZEJAI?

Vesela cilvēka izkārnījumi ir līdzīgi gludiem banāniem ar vienu nosmailinātu galu. Zaķa spirām vai pingponga bumbiņām līdzīga forma liecina, ka tie ir uzkavējušies zarnās pārāk ilgi. Cilvēki nereti pat nenojauš par aizcietējumiem, īpaši, ja vēders iziet katru dienu. Taču, ja fekālijas ir cietas un grūti izspiežamas, iespējams, jums ir aizcietējums. Citas uzskatāmas pazīmes ir garas horizontālas rievas uz pieres un maisiņi zem acīm. Uzspiediet vēderam kreisajā apakšējā pusē blakus gurna kaulam –tieši tur resnajā zarnā veidojas izkārnījumi, un nepatīkamas sajūtas/ uzpūšanās/ gāzes bieži liecina par kūtru izvadsistēmas darbību.

ZARNU SAISTĪBA AR GARASTĀVOKLI

Gremošanas sistēmā ir vairāk neironu nekā muguras smadzenēs un vairāk neiromediatoru nekā galvas smadzenēs. 90% seratonīna tiek saražotas tieši zarnās, tāpēc kūtras zarnas ietekmē arī garastāvokli un emocionālo labsajūtu. Sakārtojot zarnu darbību, cilvēks kļūst stiprāks un apmierinātāks ar dzīvi.

Elizabete Peitones Džounsas grāmatas “Ēd, lai būtu jauns!” fragmenti

Attēls: devianart

No posts found.