Lung

Tibetas medicīnas ārsts Dr. Tamdins Sithers Bradlijs piedāvā šādu skaidrojumu:

Lung galvenais un visplašāk pielietotais skaidrojums ir tāds, ka tas ir smalks enerģijas plūdums un no pieciem elementiem (gaiss, ūdens, uguns, zeme un telpa) tas ir visciešāk saistīts ar gaisa elementu. Tomēr tas nav vienkārši gaiss, ko elpojam vai vējš mūsu vēderos, tas ir kas pamatīgāks. Lung ir kā zirgs un prāts ir kā jātnieks. Ja rodas kādas problēmas zirgam, tad arī jātnieks nevar jāt kārtīgi. Tas tiek aprakstīts kā rupjš, viegls, vēss, tievs un kustīgs. Lung galvenā funkcija ir veicināt attīstību, ķermeņa kustību, izelpu un ieelpu un sekmētu ķermeņa, prāta un runas funkcijas. Lung ir tas, kas mūsu kuņģos palīdz atdalīt labās barības vielas un liekā. Tomēr tā galvenais uzdevums ir nodrošināt ķermeņa, runas un prāta darbību. Lung daba ir vienlaicīgi gan karsta, gan auksta.” 

Lung tiek definēts arī kā fiziskais vējš (sanskritā “prana”) kas kustās pa mūsu smalkā ķermeņa iekšējiem kanāliem jeb nadi (sanskritā) un ar kuriem noteiktās jogas praksēs tiek manipulēts. Tāpat ajūrvēdas medicīnā vēju definē kā prānu.

Tibetas Medicīna

Tibetas Medicīna, kura tiek plaši praktizēta Himalaju reģionā, identificē 5 vēju sistēmu, kas palīdz regulēt cilvēka ķermeni.

Dzīvību uzturošais vējš atrodas mūsu smadzenēs; tas nodrošina un regulē norīšanas un spļaudīšanās un atraugāšanās funkcijas, kā arī ieelpošanu (inhalācijas) un šķaudīšanu. Tā galvenās funkcijas ir attīrīt maņas un stabilizēt prāta stāvokli un koncentrēšanās spējas.

Augšup plūstošais vējš atrodas krūtīs un krūškurvī. Šis vējš regulē runas spējas, darba enerģiju, ķermeņa svaru, atmiņu, ķermeņa enerģijas un veselības pieplūdumu. Tas atbild par sejas krāsu un ādas mirdzumu, garīgo attīstību un centību.

Visu aptverošais vējš atrodas sirdī. Tas regulē smaguma celšanas, iešanas, stiepšanās funkcijas un nodrošina muskuļu kontrakcijas: mutes, acu atvēršanu un aizvēršanu utt.

Uguns pavadošais vējš atrodas kuņģī un vēdera rajonā. šis vējš nodrošina gremošanas un vielmaiņas funkcijas.

Lejup plūstošais attīrošais vējš atrodas taisnajā zarnā, un tā galvenā funkcija ir izkārnījumu izdalīšana – urīns, fekālijas, menstruācijas, sperma, dzemdību kontrakcijas un augļa izstumšana.

Smalkais ķermenis

Tibetas Budisms cilvēka ķermeni uztver kā sastāvošu no rupjā ķermeņa, kuru veido seši elementi – uguns, ūdens, zeme, vējš, telpa un apziņa, kā arī smalkais ķermenis jeb vadžras ķermenis, kas sastāv no enerģijas vējiem, enerģijas kanāliem un enerģijas pilieniem. Ir daudz vēja vai smalkās elpas veidu, kas kustās pa neredzamiem mūsu smalkā ķermeņa kanāliem.

Viena no praksēm, kura strādā ar smalkajiem enerģijas vējiem, ir Tummo jeb iekšējā siltuma prakse, viena no 6 Naropas Jogas praksēm. Šīs prakses laikā, jogs izmanto elpošanu un meditācijas tehniku, lai Lung jeb smalko vēja enerģiju novirzītu centrālajā kanālā un tur arī noturētu.

Tsa Lung

Tsa Lung ir īpaši jogas vingrinājumi, kuri tiek lietoti Tibetas Budisma Bon, Ņingma un Drikung Kagyu skolās. Šie vingrinājumi tiek veikti ar mērķi

Atvērt galvenās ķermeņa čakras

Novirzīt Lung enerģiju no blakus kanāliem centrālajā kanālā.

* – 

Bradley, Tamdin Sither (2000). “Tibetan Medicine – How and Why it Works”

Attēls: https://gyalshen.org/august-21st-the-nurturing-effects-of-tsalung-and-specific-foods-as-utilized-in-tibetan-medicine/

No posts found.