Runājiet sanskritā!

Sanskrits ir sena jogas valoda. Daži pasniedzēji izmanto sanskrita terminus, citi pieturas pie tulkojumiem, bet vēl citi tos izmanto paralēli, kā šajā grāmatā. Lūk, daži saistībā ar jogu izplatītākie sanskrita vārdi.

Asana: burtiska nozīme ‘sēdeklis’, jogas izpratnē ‘poza’. Sanskritā katras pozas nosaukums beidzas ar vārdu āsana, piemēram, trīsstūra poza ir trikonāsana (tri — ‘trīs’, kana — ‘leņķis’, āsana — ‘poza’). Apzīmējuma “āsanu paņēmieni” lietojums nošķir pozu veikšanu no plašāka jogas spektra, jo arī mantru skaitīšana, meditācija un filozofijas apgūšana ir jogas daļa. Visaptverošais fiziskās jogas apzīmējums ir hatha joga.

Om: skaņa, kas tiek sacīta, lai simbolizētu Visumu, kas ar šo zilbi ir radīts. Om sastāv no trim atsevišķām skaņām — a, u un m —, un to skandēšana palīdz koncentrēt prātu un vērst uzmanību iekšup.
To bieži izmanto nodarbības sākumā, lai noskaņotos darbam, kā arī nodarbības noslēgumā. Uzskata, ka spēcīgākā šīs mantras daļa ir miers, kas iestājas, tai nokļūstot.

Namaste: nozīmē “es paklanos tavā priekšā” (nama — ‘paklanīties’, os — ‘es’, te — ‘tu’) un tiek bieži izmantots nodarbības sākumā. Tā ir pateicība, bieži izteikta ar lūgšanā saliktu plaukstu žestu (andžali mudra) un vieglu paklanīšanos. Pasniedzēji mēdz pateikties dalībniekiem (un pretēji) par dalīšanos šajā jogas pieredzē, kā arī saviem skolotājiem un senčiem, kas nodevuši senās mācības līdz mūsdienām.

Bilde: freepik

No posts found.