Apzinātā ēšana jeb kā izmainīt savus ēšanas paradumus 10 dienu laikā

Pēc tam mēs mokāmies sirdsapziņas pārmetumos, šaustot sevi par katru apēsto neveselīgās pārtikas kumosiņu. Apzinātā ēšana ir lielisks veids, kā neapēst emocijas un nejusties pēc tam vainīgam. Protams, kā jebkurai praksei, arī apzinātai ēšanai ir nepieciešams laiks un treniņš. Atkārtošana un sagatavošanās ir nepieciešama gandrīz it visur, tāpēc neprasīsim no sevis spēju mainīt savus ēšanas paradumus vienas dienas laikā.
Piedāvājam 10 dienu treniņu plānu, kā sākt ēst apzināti desmit dienās.


1.diena
Pirms katras maltītes velti mazliet laika, lai veiktu pāris dziļas ieelpas un izelpas un būtu pilnībā klātesošs ēšanas procesā. Pievērs uzmanību ēdiena smaržai un krāsām. Piedomā pie tā, kā šis ēdiens ir nokļuvis uz tava šķīvja.


2. diena
Pirms pirmā kumosa apstājies, iepauzē, lai padomātu par to, cik pateicīgs esi par to, ka tev ir pieejams šis brīnumgardais ēdiens.


3. diena
Sakošļā ēdienu ļoti lēnām un rūpīgi, koncentrējoties uz ēdiena garšu un tekstūru. Koncentrējies uz ēdiena īpašībām, uz to vai ēdiens ir kraukšķīgs, krēmīgs, kā tas garšo.


4. diena
Pirms katra nākamā kumosa noliec malā dakšiņu un veic 1-3 dziļas ieelpas un izelpas.


5. diena
Ēd tikai sēžot pie galda. Nevis mašīnā, pie TV vai stāvot pie atvērtām ledusskapja durvīm.


6.diena
Maltītes laikā Ik pa brīdim apstājies, lai sev pajautātu: „ Vai esmu jau paēdis? Vai man slāpst? Vai šis ēdiens apmierina manas vajadzības?”


7.diena
Pacenties saprast, kurā brīdī tu esi paēdis par 80% un apstājies. Uzticies pieredzei, ka ar to ēdienu, kuru esi apēdis, pietiks un, ja turpināsi ēst, tad no stāvokļa paēdis ātri nonāksi stāvoklī pārēdies.


8.diena
Pirms pagrābt kārtējo kārumu vai uzkodu, pajautā sev – vai es tiešām esmu izsalcis? Vai tas, ko es vēlos ir ēdiens vai kas cits? Un vai šis ir labākais šobrīd man pieejamais ēdiens?


9.diena
Novērtē tos cilvēkus, ar kuriem kopā ieturi maltīti. Ieklausies tajā, ko viņi saka nevis plāno savu atbildi vai nākamo sakāmo. Ja ēd viens, tad novēro savas domas, ļaujot tām brīvi plūst. Nepieķeroties tām un nesniedzot tām vērtējumu.


10. diena
Pievērs uzmanību tam, kā tu jūties pēc maltītes. Vai šis ēdiens tev sniedza enerģiju? Ja pēc maltītes nejūties labi, tad nešausti sevi ar pārmetumiem par apēsto, bet tā vietā atceries šo sajūtu un atgādini to sev nākamajā reizē, kad gribēsi ēst to pašu ēdienu. Ja jūties labi, tad atceries arī šo sajūtu un novērtē to.

Avots: Lisa Lewtan

No posts found.