Attīrīšanās pieredze jeb jogas blaknes

Kādi ir iespējamie attīrīšanās cēloņi jeb iemesli?

Tie ir dažāda veida piesārņojumi cilvēkā – gan fiziski, gan mentāli, gan emocionāli, un netveramajā, smalkajā plānā – gaismas plūsmu bloķējoši. Visi piesārņojumi ir savstarpēji saistīti. Ar šo aspektu pētīšanu mūsdienās jau zinātniskā līmenī nodarbojas psihosomatika.
Šoreiz vairāk tieši par fiziskā – redzamā, skaidri jūtamā plāna attīrīšanos.
Lai izprastu attīrīšanās iemeslus, vienkāršojot varētu teikt tā – jebkura ieilgusi, stresa vai negāciju pilna doma izraisa emocionālu saspringumu, tālāk veidojot sastrēgumus, sasprindzinājumus un piesārņojumus cilvēka fiziskajā ķermenī.
Negāciju, neizreaģētu emociju pārņemtu prātu varam dēvēt par piesārņotu, tāpat kā par piesārņotu vai „netīru” iespējams dēvēt toksīnu un šlakvielu pilnu ķermeni.
Cilvēku spēj piesārņot gan viņa paša domas un emocijas, gan pārtika, kuru viņš ikdienā lieto. Turklāt piesārņojumi savstarpēji mijiedarbojas. Piemēram, piedzīvojot un nespējot radoši transformēt nekontrolētu agresiju, cilvēks visai bieži pavērš to pats pret sevi. Piemēram, pieēdoties kaut ko izteikti neveselīgu vai izdzerot pārāk lielu daudzumu alkohola. Tas pats attiecināms uz emocijām un domām, kuras cilvēks pats sevī neapzinās vai nespēj pieņemt.
Lai neuzsāktu sevis šaustīšanu vai vainošanu, cilvēkam vispirms pastāv iespēja pašam sev mierīgi atzīt un pieņemt, ka katra zemes dzīvi dzīvojoša cilvēka prātu reizēm pārpludina dusmas, agresija, negācijas, vainas sajūta, skaudība, greizsirdība un citas skaļas un grūti vadāmas ego izpausmes. Joga par prāta piesārņojumu dēvē arī pārāk sakāpinātas ego prasības un ambīcijas, kurās nav jaušama dvēseles (mīlestības) klātbūtne.
Un tālāk pieņemt to, ka cilvēka emocijas pašas par sevi nav nekas slikts vai „netīrs”. Ka tās ir daļa no viņa enerģijas, no viņa jaudas un lādiņa, kurš reizēm netiek ielaists radošā gultnē. Sakrājušās pašindējošas emocijas un to sekas ķermenī nav apkaunojums vai negods. Tā ir dzīves sastāvdaļa, un regulāra jogas prakse ir vienreizējs instruments, kurš palīdz no tām regulāri atbrīvoties. Iztīrīties.

Attīrīšanās cēlonis ir arī pati jogas prakse – dažādās tajā lietojamās metodes – sākot ar mentālo treniņu – apzināšanos un meditāciju, līdz pat spēcīgajām elpošanas un ķermeņa tehnikām. Te īpaši pieminamas visas „karstās” elpas, savērpšanās un krijas (attīrošas ķermeņa un elpas kombinācijas). 

Kā izpaužas jogas prakses ierosinātā attīrīšanās?

Fiziskajā ķermenī raksturīgākās attīrīšanās izpausmes ir ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, drudzis, drebuļi vai gluži pretēji – aukstuma viļņi, kā arī viegls vai spēcīgs nelabums, vemšana un caureja. Galvas sāpes. Augoņu, pumpu un citu izsutumu parādīšanās nākamajā dienā pēc prakses. Iekaisumu aktivizēšanās ar sekojošu iztīrīšanos. Attīrīšanās iespējama caur visām ķermeņa sistēmām – katram atšķirīgā veidā.

Pilnīgi iespējams, ka cilvēks vēl pāris dienas pēc intensīvas nodarbības izskatās kā pēc pamatīgas uzdzīves. Līdz ar ugunīgās un citu „karsto, attīrošo” elpošanas tehniku praksi, kuras tiek apvienotas ar iekšējo orgānu un dziedzeru savērpšanu, saspiešanu un „apgāšanu kājām gaisā”, ķermenī tiek ierosināta dziļa detoksikācija jeb pašattīrīšanās. Sākot no aknu un asins, līdz pat zarnu, sviedru dziedzeru un visu citu organisma sistēmu detoksikācijai.
Lai arī attīrīšanās izpausmes redzamā un sajūtamā veidā notiek caur fizisko ķermeni, iedziļinoties cilvēka enerģētiskajā uzbūvē, kļūst saprotams, ka attīrīšanās vienlaikus noris arī enerģētiski – smalkajos ķermeņos.

Emocionāli, mentāli attīrīšanās bieži mēdz izpausties kā apspiestu vai zemapziņā noglabātu emociju „augšāmcelšanās”. Cilvēks pēc prakses kļūst nevaldāmi agresīvs un spontāni, pats sev par izbrīnu, beidzot kādam pasaka to, ko gadiem nav uzdrīkstējies sacīt.
Emocionālā attīrīšanās prakses laikā vai pēc tās visai bieži notiek arī, kārtīgi izraudoties. Tā atbrīvojoties no apspiestām, neizsāpētām, pašam sev līdz galam neatzītām vai neizjustām jūtām un emocijām.
Ņemot vērā cilvēka, īpaši sieviešu, svārstīgo emocionālo pasauli, kura pakļauta ne tikai dzīves notikumu, bet arī viņas pašas iekšējo ikmēneša ciklu iespaidam, attīrīšanās un atbrīvošanās jogas praksē notiek praktiski vienmēr. Dažkārt tā noris jūtamāk, citreiz mierīgāk.
Ķermeņa un arī garīgā jogas prakse savā dziļākajā būtība ir vienota, taču ikdienas prakse rāda, ka starp sieviešu un vīriešu jogu pastāv milzīgas atšķirības.
Runājot vēl par emocionālo attīrīšanos, dažkārt kā brīnums prakses laikā vai neilgi pēc tās notiek ārkārtīgi senu, zemapziņā noglabātu notikumu atklāšanās, atsegšanās. Piemēram, cilvēks, vakarā pēc jogas prakses laižoties miegā, sāk skatīt senas, aizmirstas savas dzīves ainas, kuras glabā kādu viņam pašam svarīgu, bieži vien ar apspiestām emocijām saistītu informāciju. Šāda pieredze iespējama arī prakses laikā, īpaši – dziļajā relaksācijā.
Apzinoties cilvēka emociju un ķermeņa nesaraujamo saistību, kļūst skaidrs, ka attīrīšanās pieredze, kura ārēji „izskatās” ļoti fiziska (piemēram, vemšana), liecina arī par kādu emocionālu atvēršanos un attīrīšanos. Šādus procesus analizē, palīdz izprast un pārdzīvot psihoterapijas un citi ķermeņa terapiju atzari, kuri cilvēku skata kopumā: ķermenis = domas = emocijas.
Fiziskais ķermenis spēj cilvēkam neiedomājami daudz pavēstīt par viņa paša zemapziņā notiekošajiem procesiem.
Jogas prakse ir vienreizēja tajā nozīmē, ka attīrīšanās un pašatklāšanās procesi tajā noris ļoti personīgi un intīmi. Tie netiek kā īpaši „izsaukti” vai provocēti. Prakse balstās uz vienreizējo, cilvēka intelektam jeb prātam neaptveramo – dievišķo gudrību, kura ļauj cilvēkam atvērties un iztīrīties tik, cik viņš pats tam šobrīd ir gatavs. Tik, lai kāds plīvurs, kurš aizsedz senu, neapzinātu pārdzīvojumu, netiktu norauts pārāk strauji, tā nepanesami dziļi ievainojot cilvēku šodien.
Iespējams, ka šāds krāšņs attīrīšanās procesu uzskaitījums var radīt papildus trauksmi jeb sajūtu, ka „tā joga ir viena bīstama padarīšana”!
Labā ziņa ir tā, ka pēc dziļas attīrīšanās, kura parasti visspēcīgāk izpaužas prakses iesākumā vai pēc garākas jogas pauzes, cilvēks pakāpeniski nomierinās, un viņš pats un notikumi viņa dzīvē līdzsvarojas.
Attīrīšanās procesa sekas atklājas kā mierīgāka, priecīgāka un apzinātāka ikdienas dzīve. Kā plūstošāka dzīves notikumu gaita. Attīrīšanās sekas ir arī veselāks fiziskais ķermenis un skaidrāks prāts. Un zināšana par to, ka mums katram ir pieejams vienreizējais instruments – joga, pie kā ķerties, ja „indes” ķermenī un prātā sakrājušas par daudz.
Jebkura veida attīrīšanās, kura notiek ar jogas praktizētāju, lai arī reizēm pārsteidzoša un negaidīta, ir viņu pašu un viņa dzīvi dziedinoša.

Autors: Tija Kazaka

Avots: http://tija-yoga.1s.lv/21-sakums/

No posts found.